Subiect "cand pot depune dosar pentru pensie la limita de varsta, sau pentru pensie anticipată?" Deschis de violeta LOUIS la data: 08/24/2020 4:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cand pot depune dosar pentru pensie la limita de varsta, sau pentru pensie anticipată?
Scris de: violeta LOUIS la data: 08/24/2020 4:35am
Gen:feminin
Data nasterii:11.12.1963
Stagiul de cotizare:37 ani, 11 luni
Alte date: grupa II, 18 ani perioada 20.09.1982 - 16.10.2000, cu somaj tehnic 2 luni in intervalul 01.01-01.02.1996.
Conform tabelului din legea pensiilor varsta standard de pensionare ar fi de 62 ani si 5 luni (deci iulie 2026), iar anticipat cu 5 ani inainte (iulie 2021); ani de cotizare necesari:33 ani si 5 luni.
Intrebare: având în vedere ca am 18 ani de grupa II, va rog să îmi precizati când pot depune dosarul pentru limita de vârstă și pentru pensia anticipată? care ar fi penalizarea percepută în acest moment? Va multumesc!
Re: cand pot depune dosar pentru pensie la limita de varsta, sau pentru pensie anticipată?
Scris de: la pensie la data: 08/24/2020 9:19am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 11 iulie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 7 luni si stagiul complet de cotizare de 33 ani si 5 luni.
Stagiu de cotizare in grupa de munca este neclar deoarece in intervalul indicat este o perioadade de 18 ani si 26 zile. Tot in aceasta perioada mentionati ca ati beneficiat de 2 luni de somaj tehnic (in intervalul indicat ca somaj tehnic este o perioada de 1 luna). Deoarece pe perioada somajului tehnic contractul de munca este suspendat aceasta perioada nu se ia in calculul perioadei lucrate in grupa de munca.
In concluzie daca din perioada de 18 ani si 26 zile se scade perioada de somaj tehnic (una sau doua luni) rezulta o perioada mai mica de 18 ani intregi lucrata in grupa II de munca si in consecinta luam in calcul o perioada de 17 ani intregi lucrata in grupa II de munca.
Pentru stagiul de 17 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 4 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj tehnic si realizati un stagiu de cotizare de 42 ani si 2 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 17 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 8 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 11 luni adica in data de 11 noiembrie 2020.
Pensia anticipata nu este avantajoasa pentru dv deoarece anticiparea de 5 ani nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca si deci pensia anticipata o puteti obtine in 11 iulie 2021.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1