Subiect "Pensie anticipata partiala" Deschis de Adriana Codreanu la data: 09/02/2020 3:27pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala
Scris de: Adriana Codreanu la data: 09/02/2020 3:27pm
Gen:F
Data nasterii:25.03.1961
Stagiul de cotizare:34 ani si 11 luni
Alte date:5 ani facultate la zi; locuiesc de peste 30 ani in zona cu poluare remanenta; am 2 ani si 8 luni in grupa 1 cu subteran 60-65%, care reprezinta 1 an si 7 luni cu subteran 100%.
Intrebare:As dori sa verific informatia citita pe un forum care m-ar interesa si pe mine. Cineva a intrebat daca se poate pensiona anticipat partial in 2021, desi cu 2 ani mai repede conform legii 163/2020 ar putea doar in 2023. I s-a raspuns: "Cei care se regasesc in situatia pensionarii anticipate partiale, pentru ultimii 2 ani nu se mai aplica penalizarea. Sa presupunem ca o persoana se pensioneaza anticipat partial cu 5 ani de anticipare.Se calculeaza o penalizare care se va aplica doar pentru 3 ani, ultimii doi ani intra in incidenta Legii 263/2020." Este adevarata aceasta informatie?
Doresc sa va mai intreb: cei 5 ani de facultate se considera 60 luni sau mai putin? Eu mi-am calculat pensia pe situl dvs. si as dori sa stiu daca e bine. Multumesc mult!
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 09/03/2020 5:03am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 25 martie 2023 la varsta standard de pensionare de 62 ani si stagiul complet de cotizare de 32 ani si 1 luna.
Pentru stagiul de 2 ani intregi lucrat in gr I de munca nu beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar deoarece acesta se acorda pentru stagii de minim 5 ani.
Stagiul de cotizare lucrat in grupa I in perioade mai mici de 2 ani si in procente mai mici de 100% se asimileaza cu grupa conditii deosebite.
Pentru stagiul de 1 an intreg lucrat in conditii deosebite (se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani si 8 luni adica in data de 25 noiembrie 2022.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca va pensionati cu pensie anticipata, partiala, diminuata, cu anticipare mai mare de 2 ani nu mai beneficiati de pensie anticipata, partiala nediminuata pentru faptul ca ati locuit o perioada de minim 30 ani in o localitate cu poluare remanenta
Reducerea numarului de luni pentru care se calculeaza diminuarea pensiei anticipate partiale se face in cazul in care beneficiati de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca cu o perioada mai mica decat anticiparea.
De exemplu in cazul dv daca vreti sa va pensionati cu pensie anticipata partiala, diminuata in data de 25 septembrie 2020 anticiparea nu se calculeaza intre 25 martie 2023 - 25 septembrie 2020 ci intre 25 noiembrie 2022 - 25 septembrie 2020.
Perioada studiilor universitare prevazute a fi de 5 ani se asimileaza cu stagiu de cotizare de 5 ani daca in ultimul an nu v-ati angajat inainte de 01 octombrie si daca pe perioada vacantelor nu ati lucrat cu contract de munca.
Am verificat datele introduse de dv in program si avem o sigura observatie aceea ca ati introdus sporuri in % si dupa septembrie 1992, cand era prevazut ca acestea sa fie incluse in salariul inscris in carnetul de munca. Deci verificati daca acestea nu au fost incluse in salariul introdus in coloana salarii pentru a nu fi luat in calcul de doua ori.
Scris de: Codreanu Adriana la data: 09/03/2020 10:40am
Va multumesc foarte mult! Am pus sporurile dupa septembrie 1992 in tabel, pentru ca nu stiu exact cum sa interpretez din adeverinta de la angajator, pentru ca nu este scrisa nicio valoare la rubrica spor inclus in salariu! Daca se va aplica legea cea noua din septembrie 2021, iar eu ies anticipat partial inainte, voi trece la pensie de limita de varsta din septembrie 2021, pentru ca voi avea peste 40 de ani perioada lucrata+facultatea sau voi iesi in 25.11.2002? De asemenea doresc sa va intreb daca perioada concediilor medicale de dupa 01.01.2006 se constituie sau nu in stagiu de cotizare? Va multumesc!
Scris de: Codreanu Adriana la data: 09/03/2020 10:50am
Codreanu Adriana :
Va multumesc foarte mult! Am pus sporurile dupa septembrie 1992 in tabel, pentru ca nu stiu exact cum sa interpretez din adeverinta de la angajator, pentru ca nu este scrisa nicio valoare la rubrica spor inclus in salariu! Daca se va aplica legea cea noua din septembrie 2021, iar eu ies anticipat partial inainte, voi trece la pensie de limita de varsta din septembrie 2021, pentru ca voi avea peste 40 de ani perioada lucrata+facultatea sau voi iesi in 25.11.2022 sau in 25.03.2023? De asemenea doresc sa va intreb daca perioada concediilor medicale de dupa 01.01.2006 se constituie sau nu in stagiu de cotizare? Va multumesc!
Scris de: Adriana Codreanu la data: 09/03/2020 10:58am
Intrebare:mai jos
Scris de: la pensie la data: 09/04/2020 2:41am
Daca legea noua a pensiilor 127/2019 intra in vigoare incepand cu 01 septembrie 2021 si prevederile privind acordarea pensiei pentru limita de varsta pentru cei cu stagiul complet de cotizare depasit cu 8 ani raman neschimbate aveti dreptul la aceasta pensie daca atunci aveti stagiul de cotizare de minim 40 ani si 1 luna, indiferent daca atunci lucrati sau sunteti pensionata cu pensie anticipata partiala.
Concediile pentru incapacitate temporara de munca (medicale) se asimileaza stagiului de cotizare,dupa 01 ianuarie 2005, numai daca sunt datorate unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Scris de: Codreanu Adriana la data: 09/27/2020 8:54am
Ma scuzati ca revin, dar doresc sa va intreb daca am dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 luni pentru un an si 7 luni intregi lucrati in grupa 1 de munca inainte de 1989? Uitasem sa specific ca acest 1 an si 7 luni erau inainte de 1989. Va multumesc!
Scris de: la pensie la data: 09/29/2020 2:47am
Asa cum v-am precizat in raspunsurile anterioare acest stagiu se asimileaza cu stagiu de cotizare lucrat in grupa conditii deosebite pentru care aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni,
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1