Subiect "30 de ani în zonele cu poluare remanentă severă" Deschis de Constanta la data: 09/09/2020 3:11am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
30 de ani în zonele cu poluare remanentă severă
Scris de: Constanta la data: 09/09/2020 3:11am
Intrebare:Care este procentul de diminuare a pensiei anticipate în cazul în care stagiul de cotizare este complet realizat, pensionarea anticipată se solicită cu 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare conform anexei 5 din lege,în condițiile în care persoana a locuit timp de 30 de ani în zonele cu poluare remanentă și are dreptul la reducerea vârstei standard cu doi ani fără penalizare?
Mulțumesc
Re: 30 de ani în zonele cu poluare remanentă severă
Scris de: la pensie la data: 09/09/2020 3:46am
Daca stagiul complet de cotizare este realizat si nu este depasit cu cel putin 1 an intreg si cere pensie anticipata partiala, diminuata, cu o anticipare de 5 ani (60 luni), diminuarea pensiei este de 30 %.
La acest calcul nu se ia in considerare anticiparea de 2 ani pentru faptul ca au avut domiciliul in o zona cu poluare remanenta.
Pensia anticipata partiala, nediminuata, cu anticiparea de 2 ani pentru faptul ca au avut domiciliul in o zona cu poluare remanenta se acorda numai daca anterior nu s-a pensionat cu pensie anticipata partiala, diminuata.
Scris de: Constanta la data: 09/09/2020 4:02am
la pensie :
Daca stagiul complet de cotizare este realizat si nu este depasit cu cel putin 1 an intreg si cere pensie anticipata partiala, diminuata, cu o anticipare de 5 ani (60 luni), diminuarea pensiei este de 30 %.
La acest calcul nu se ia in considerare anticiparea de 2 ani pentru faptul ca au avut domiciliul in o zona cu poluare remanenta.
Pensia anticipata partiala, nediminuata, cu anticiparea de 2 ani pentru faptul ca au avut domiciliul in o zona cu poluare remanenta se acorda numai daca anterior nu s-a pensionat cu pensie anticipata partiala, diminuata.

Mulțumesc pentru răspunsul prompt.
Având în vedere cele menționate, se poate solicita pensia pentru limită de vârstă cu 2 ani mai devreme decât vârsta normală dacă s-a solicitat pensionarea anticipată cu 5 ani?

Pentru exemplificare :

- Solicit cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard pensia anticipată.
- Trei ani primesc pensia cu diminuarea de 30%( 60 de luni aferente celor 5 ani de anticipare)
- După 3 ani de anticipare, solicit pensia pentru limită de vârstă, deoarece împlinesc vârsta la care am dreptul de reducere cu 2 ani a vârstei fără diminuare.

Mulțumesc anticipat!
Scris de: constanta la data: 09/09/2020 5:36pm
Pardon.
Rectific ultima liniuță
"- După 3 ani de anticipare, solicit pensia pentru limită de vârstă, deoarece împlinesc vârsta la care am dreptul de reducere cu 2 ani a vârstei fără diminuare."

Cu:

"- După 3 ani de anticipare, duc la Casa de pensii adeverința cu dovada celor 30 de ani,deoarece împlinesc vârsta la care am dreptul de reducere cu 2 ani a vârstei fără diminuare."

Este tot pensie anticipată.

În lege se menționează că reducerea de 2 ani a vârstei standard nu se cumulează cu nici o altă reducere a vârstei de pensionare. Nu se menționează nicăieri că nu ai dreptul la reducerea vârstei fără diminuare cuantumului pensiei dacă ai solicitat anticipat pensia cu 5 ani mai devreme de vârsta standard.
De asemenea, în lege, se menționează că pensionarul poate solicita oricând recalcularea dacă are dovezi noi.

Extras Legea 263/2010
"art.107

(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate
stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea
drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia."

Adeverința privind cei 30 de ani,se încadrează în sintagma " alte documente nevalorificate ".

Este posibil ca foarte multe persoane să aibă nevoie de aceste informații. De aceea insist în această dezbatere.
Scris de: la pensie la data: 09/10/2020 1:31am
Rationamentul dv este corect daca pensia acordata celor care au locuit minim 30 ani in zone cu poluare remanenta s-ar numi pensie pentru limita de varsta dar din pacate in legea 263/2010 este denumita pensie anticipata partiala, fara penalizare, un termen greu de inteles.
Abia in legea 127/2019 prevazuta a intra in vigoare in septembrie 2021 este denumita corect pensie pentru limita de varsta.
Consideram ca o asemenea dezbatere nu este util sa fie facuta aici, pentruca functionarii Casei de pensii procedeaza asa cum v-am explicat noi si acest mod de interpretare a prevederilor legale nu poate fi modificat decat prin o Hotarare judecatoreasca. Dar pentru aceasta trebuie deschisa o actiune in justitie si actiunea sa fie judecata dupa rationamentul dv care dupa parerea noastra este corect.
Scris de: constanta la data: 09/10/2020 11:15am
Da!
Din păcate tot subiectul "Legea pensiilor",conține multe "probleme" greu de înțeles.
Scris de: Aurelian Baron la data: 09/10/2020 3:58pm
la pensie :
Rationamentul dv este corect daca pensia acordata celor care au locuit minim 30 ani in zone cu poluare remanenta s-ar numi pensie pentru limita de varsta dar din pacate in legea 263/2010 este denumita pensie anticipata partiala, fara penalizare, un termen greu de inteles.
Abia in legea 127/2019 prevazuta a intra in vigoare in septembrie 2021 este denumita corect pensie pentru limita de varsta.
Consideram ca o asemenea dezbatere nu este util sa fie facuta aici, pentruca functionarii Casei de pensii procedeaza asa cum v-am explicat noi si acest mod de interpretare a prevederilor legale nu poate fi modificat decat prin o Hotarare judecatoreasca. Dar pentru aceasta trebuie deschisa o actiune in justitie si actiunea sa fie judecata dupa rationamentul dv care dupa parerea noastra este corect.

Alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 stipuleaza ca se beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4) nu ca e vorba de pensie anticipata nepenalizata.
Scris de: la pensie la data: 09/11/2020 3:46am
Aceasta este opinia dv.
Noi precizam numai ca art 65 din legea pensiilor 263/2010 face parte din “Sectiunea a 3-a” intitulata “Pensie anticipata partiala”.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1