Subiect "VECHIME ÃŽN MUNCÄ‚" Deschis de Constanta la data: 09/10/2020 3:43pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
VECHIME ÃŽN MUNCÄ‚
Scris de: Constanta la data: 09/10/2020 3:43pm
Munca executată în baza unei Convenții Civile,poate fi valorificată în vreun mod la stabilirea unei pensii?

Dacă da,care sunt actele necesare ca dovadă, pentru a putea beneficia de perioada lucrată astfel,și,sub imperiul cărei legi /ordonanțe trebuie să fie încheiată Convenția Civilă de Prestări Servicii?

După cum se știe, după Revoluție, Convenția Civilă era "la modă".
Re: VECHIME ÃŽN MUNCÄ‚
Scris de: la pensie la data: 09/11/2020 3:36am
Conventia civila se incheie pentru prestari servicii, pentu sumele castigate se retine impozit la sursa, pentru acestea nu se plateste CAS, deci nu se valorifica la pensie daca nu sunt incluse in alte forme de asigurare la pensie.
Conventiile civile cad sub incidenta Codului Civil si nu fac parte din domeniul nostru de atentie.
Va sfatuim sa cautati pe internet si veti gasi toate informatiile necesare.
Scris de: constanta la data: 09/12/2020 5:42am
Legea 83/1995, valabilă 21 iunie 1995- 24 septembrie 1999,menționează :

CAPITOLUL I
Măsuri de protecție a persoanelor
încadrate în muncă

Art.1
(1) Încadrarea în muncă a unei persoane se realizează prin încheierea unui contract individual de
muncă între persoana care prestează munca și persoana fizică sau persoana juridică care angajează.
(2) Persoana încadrată în muncă dobândește calitatea de salariat și are drepturile și obligațiile prevăzute de
legislația muncii, de contractele colective de muncă și de contractul individual de muncă.
Art.2
Încadrarea în muncă a unei persoane se poate realiza și prin încheierea unei convenții civile de
prestări de servicii, în următoarele situații:
a) pentru prestarea muncii la asociațiile de locatari;
b) pentru îndeplinirea unor activități cu o durată de cel mult 60 de zile;
c) pentru desfășurarea unor activități cu caracter permanent care nu depășesc, în medie, 3 ore pe zi, în raport
cu programul lunar de lucru de 170 de ore.
Art.3
(1) Persoana fizică și persoana juridică, care încadrează personal în condițiile art. 2, au obligația de a
depune convenția civilă, în copie, în termen de 5 zile de la data încheierii acesteia, la direcțiile de muncă și
protecție socială județene și la Direcția generală de muncă și protecție socială a municipiului București în a
căror rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora.
(2) După expirarea termenului de 5 zile se interzice persoanelor fizice și juridice, care au încadrat persoane cu
nerespectarea condițiilor prevăzute la alin. (1), primirea acestora la lucru.
Art.4
(1) Persoanele care prestează servicii în baza unor convenții civile nu dobândesc calitatea de salariat,
nu beneficiază de drepturi de asigurări sociale și nici de cele prevăzute în legislația privind protecția șomerilor.
(2) Persoana fizică și persoana juridică, care încadrează personal în baza unor convenții civile, nu datorează
contribuția pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de șomaj.

Această lege a fost abrogată și înlocuită prin legea 130/1999,
care menționează :

CAPITOLUL II
Măsuri de protecție a persoanelor încadrate în muncă

Art.5
(1) Persoanele care prestează muncă în baza unei convenții civile de prestări de servicii pot încheia cu
direcțiile generale de muncă și protecție socială contracte de asigurări sociale.
(2) Prin contractele de asigurări sociale prevăzute la alin. (1) persoanele asigurate se obligă să plătească
contribuția la fondul de asigurări sociale, beneficiind de indemnizațiile și de pensiile de invaliditate sau, după
caz, pentru limită de vârstă, prevăzute de lege pentru salariați.
(3) Persoana fizică sau juridică la care asiguratul prestează munca se poate obliga să suporte în total sau în
parte contribuția la fondul de asigurări sociale.
(4) Baza de calcul al drepturilor și obligațiilor de asigurări sociale se stabilește prin contractul de asigurări
sociale, neputând fi mai mică decât salariul minim brut pe țară.
Art.6
(1) Persoanele care prestează munca în baza unei convenții civile de prestări de servicii nu
beneficiază, la încetarea activității, de drepturile prevăzute pentru șomeri.
(2) Persoanele care prestează munca în baza unei convenții civile de prestări de servicii, precum și angajatorii
acestora nu au obligația de a contribui la constituirea Fondului pentru plată ajutorului de șomaj, în raport cu
sumele reprezentând plata muncii depuse.
(3) Drepturile bănești acordate persoanelor pentru munca prestată în baza unor convenții civile de prestări de servicii se plătesc din fondul de salarii.

După cum se observă, o persoană putea să presteze MUNCĂ în baza unei Convenții Civile, dar până la apariția Legii 130/1999 DREPTUL de a-și plăti contribuții nu i-a fost acordat prin Lege.
O "mică EROARE", prin care STATUL nu i-a acordat UN DREPT persoanei. Eroarea fiind corectată abia prin Legea 130 /1999.

Și omul,muncea! Munca este muncă în orice modalitate de a o exercita. Dar este obligatoriu să ai la dispoziție cadrul legal de a alege de a plăti contribuții sociale.
Sunt destule exemple în care nu este necesar să lucrezi cu 8 ore pe zi pentru a presta o muncă.
Scris de: Constanta la data: 09/12/2020 6:07am
Consider că aceste perioade MUNCITE în baza unei Convenții Civile de prestări servicii trebuiesc luate în considerare la stabilirea stagiului,drept perioade asimilate stagiului de cotizare ( așa cum se iau în calcul studiile superioare, stagiul militar și altele) - perioade pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale și care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
Scris de: Constanta la data: 09/12/2020 6:13am
Deci, în întrebarea de mai sus de la deschiderea subiectului, m-am referit la convențiile încheiate în baza legii 83/1995, nu la convențiile încheiate în baza Codului Civil.

Care este opinia dumneavoastră în această situație?

Mulțumesc!
Scris de: Constanta la data: 09/12/2020 7:14am
În Codul Muncii din 1972, valabil până la apariția Codului Muncii din 2003, la art.64 scrie :

"
(1) Încadrarea în muncă se realizează prin încheierea unui contract individual de muncă....."

În Legea 83/1995 spune că " încadrarea în muncă se poate realiza și prin încheierea unei convenții civile de
prestări de servicii"

De asemenea la art.137 din Codul Muncii din 1972 scrie :

(1) Timpul cît o persoană a desfășurat activitate pe baza unui contract de muncă constituie vechime
în muncă."

Coroborând textele rezultă că timpul în care persoana a executat o muncă în baza unei Convenții Civile de prestări servicii ESTE vechime în muncă.

Existența unor articole care anulează cele menționate, nu găsesc.
Scris de: Constanta la data: 09/12/2020 11:10am
Conform Legii 3/1977, valabilă până în 31 martie 2001,la art. 20 "(5) Pentru persoanele care au fost încadrate să lucreze, potrivit legii, cu program redus, vechimea în muncă se ia în considerare proporțional cu timpul lucrat."
Scris de: la pensie la data: 09/15/2020 8:54am
Regretam ca din anumite motive nu am continuat cu promptitudine dialogul cu dv
Deoarece in unul din mesaje ne-ati cerut parerea privind argumentele aduse de dv vom exprima-o si speram sa nu va deranjeze faptul ca suntem de alta parere decat dv, sperand ca sa nu fim suspectati ca iubim mult legislatia pensiilor.
In primul rand pensia este o forma de asigurare sociala si ca alte forme de asigurare nu poti beneficia de ea daca nu ai fost asigurat prin o anumita forma si nu ai platit o contributie, fie tu, fie angajatorul.
Asa cum ati observat exista si niste exceptii stabilite prin lege. Din ce cauza situatia prezentata de dv nu face parte din aceste exceptii le-ati prezentat chiar dv mai sus.
Opinia noastra privind conventia civila este ca aceasta era la moda in o anumita perioada pentruca prin ea se evita plata contributiei de asigurare sociala,deoarece cine voia sa sa se asigure social avea alte forme de prestare a unei activitati in afara de conventia civila, asa cum aratati dv la art 20 alin (5) din legea 3 unde este vorba de cei incadrati cu contract de munca cu program redus.
Scris de: Constanta la data: 03/09/2021 12:52am
Foarte corect ceea ce spuneți :"
[i]
pensia este o forma de asigurare sociala si ca alte forme de asigurare nu poti beneficia de ea daca nu ai fost asigurat prin o anumita forma si nu ai platit o contributie [/i]
"

Dar de ce se acceptă ca stagii asimilate perioade în care nu s-a muncit ( ex.perioada studiilor superioare) iar perioadele în care s-a muncit nu sunt luate în considerare ca stagii asimilate?

Părerea mea este că se face o nedreptate. Iar Legea, necesită îmbunătățiri.
Scris de: Constanta la data: 03/09/2021 1:05am
Foarte corect ceea ce spuneți :
" pensia este o forma de asigurare sociala si ca alte forme de asigurare nu poti beneficia de ea daca nu ai fost asigurat prin o anumita forma si nu ai platit o contributie "

Dar de ce se acceptă ca stagii asimilate perioade în care nu s-a muncit ( ex.perioada studiilor superioare) iar perioadele în care s-a muncit nu sunt luate în considerare ca stagii asimilate?

Părerea mea este că se face o nedreptate. Iar Legea, necesită îmbunătățiri.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1