Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de popescu la data: 09/11/2020 2:21am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: popescu la data: 09/11/2020 2:21am
Gen:F
Data nasterii:22.04.1962
Stagiul de cotizare:30
Alte date:nu am grupe de munca, locuiesc de peste 30 de ani in Galati
Intrebare: Doresc sa ma pensionez anticipat si sa cumpar in prealabil vechime pentru realizarea stagiului complet de cotizare. Imi puteti spune cate luni de vechime trebuie sa cumpar si care este data la care pot depune solicitare de pensionare? Multumesc!
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 09/11/2020 4:57am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 22 iulie 2024 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 7 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata daca va completati stagiul de cotizare cu 2 ani si 3 luni si realizati stagiul complet de cotizare. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
In prezent pentru cumpararea stagiului de cotizare aveti posibilitatea incheierii unui contract de asigurare sociala, cu Casa de pensii, pe perioada viitoare, insa nu puteti beneficia de stagiu de cotizare cumparat decat dupa trecerea perioadei de timp cumparate.
Data de depunere a dosarului este cea in care ati realizat stagiul complet de cotizare
Este in discutie la guvern o modificare a legii pensiilor pentru a se da posibilitatea sa se cumpere stagiu de cotizare pe perioada trecuta, daca in ultimii 6 ani aveti o perioada in care nu ati lucrat si nu ati realizat stagiu de cotizare. Mai precizam ca nu putem aprecia cand se vor finaliza discutiile si cand va fi promulgata legea si publicta in Monitorul Oficial. Presupunem ca aceasta se va face inainte de alegerile locale.
Orasul Galati nu este printre localitatile cu poluare remanenta care dau dreptul la pensionare cu pensie anticipata nediminuata cu reducerea cu 2 ani a varstei de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1