Subiect "Pensie anticipată parțială și peste 30 ani in zonă poluată" Deschis de Maria la data: 09/12/2020 12:34pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipată parțială și peste 30 ani in zonă poluată
Scris de: Maria la data: 09/12/2020 12:34pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:sunt asigurat, am depus dosarul pentru pensie anticipată parțială în luna august. În urmă cu 2 zile s-a publicat in MO modificarea art. 65 alin (5) și intră în vigoare din 13 septembrie. După ce primesc decizia de pensionare, fac în termen de 30 zile lichidarea la serviciu, duc lichidarea la Casa de pensii, devin pensionar - nu mai sunt asigurat. Intrebare: se recalculeaza punctajul ?
O alta intrebare: dacă perioada de anticipare este de 42 luni și locuiesc de mai bine de 30 ani în zone poluate: după 18 luni de pensie cu diminuare trec la pensie de limită de vârstă ? Eu așa am înțeles, sau se aplică doar persoanelor care-și depun dosarele pentru pensie după data de 13 septembrie 2020.
Re: Pensie anticipată parțială și peste 30 ani in zonă poluată
Scris de: GicaH la data: 09/12/2020 2:30pm
Maria :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:sunt asigurat, am depus dosarul pentru pensie anticipată parțială în luna august. În urmă cu 2 zile s-a publicat in MO modificarea art. 65 alin (5) și intră în vigoare din 13 septembrie. După ce primesc decizia de pensionare, fac în termen de 30 zile lichidarea la serviciu, duc lichidarea la Casa de pensii, devin pensionar - nu mai sunt asigurat. Intrebare: se recalculeaza punctajul ?
O alta intrebare: dacă perioada de anticipare este de 42 luni și locuiesc de mai bine de 30 ani în zone poluate: după 18 luni de pensie cu diminuare trec la pensie de limită de vârstă ? Eu așa am înțeles, sau se aplică doar persoanelor care-și depun dosarele pentru pensie după data de 13 septembrie 2020.

La CJP nu duceți lichidarea ci adeverință sau decizia de încetare a activității, iar pensia se va recalcula ulterior în urma unei cereri a dumneavoastră, sau la data iesirii la pensie limita de vârstă. După câte știu eu legile au aplicabilitate pentru viitor, dupa publicarea în Monitorul Oficial.
Scris de: Maria la data: 09/14/2020 11:33am
GicaH :
Maria :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

La CJP nu duceți lichidarea ci adeverință sau decizia de încetare a activității, iar pensia se va recalcula ulterior în urma unei cereri a dumneavoastră, sau la data iesirii la pensie limita de vârstă. După câte știu eu legile au aplicabilitate pentru viitor, dupa publicarea în Monitorul Oficial.
Scris de: la pensie la data: 09/14/2020 11:59am
Pentru Maria
Rationamentul dv este corect daca actuala lege a pensiilor este inlocuita de legea pensiilor 127/2019 incepand cu data de 01 septembrie 2021.
Dupa ce primiti decizia de pensionare cu pensie anticipata partiala, diminuata, procedati astfel :
- Incetati activitatea (fara sa fie stabilit un termen dupa primirea deciziei) si depuneti la Casa de pensii dovada incetarii activitatii.
- Pensia anticipata se pune in plata de la data depunerii dovezii de incetarea activitatii.
Recalcularea pensiei anticipate partiale se face la trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta care poate fi facuta astfel :
1 La varsta standard de pensionare daca legea actuala a pensiilor nu este inlocuita in septembrie 2021 de noua lege a pensiilor. In acest caz nu mai beneficiati de anticiparea cu 2 ani pentru faptul ca ati avut domiciliul de minim 30 ani in o localitate cu poluare remanenta.
2 Cu reducerea cu 2 ani (24 luni) a varstei standard de pensionare daca legea actuala a pensiilor 263/2010 este inlocuita in septembrie 2021 de noua lege a pensiilor 127/2019 si aduceti dovada ca ati avut domiciliul de minim 30 ani in o localitate cu poluare remanenta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1