Subiect "pensie" Deschis de ieseanul la data: 09/13/2020 11:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: ieseanul la data: 09/13/2020 11:14am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua, vreau sa va intreb cateva lucruri: daca o persoana care are contract de munca 2 ore, poate iesi la pensie la fel ca una care are contract de 8 ore, in sensul vechimii in munca; o persoana cu handicap accentuat, poate iesi la pensie cu 10 ani mai devreme, indiferent de data ivirii handicapului(de ex, are handicap dupa ce deja avusese 5 ani vechime ca persoana normala) o ultima intrebare daca sotia poate avea dreptul la 25% din pensia sotului in cazul -si decesului- in care sotul a avut pensie de urmas. multumesc frumos
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 09/15/2020 9:30am
Nu stim cum va arata legislatia pensiilor peste 2 ani insa presupunem ca in septembrie 2021 va intra in vigoare legea pensiilor 127/2019 si prevederile acesteea nu vor fi modificate.
In acest caz nu este posibil incheierea unui asemenea contract de cumparare stagiu de cotizare deoarece:
- Contractul de asigurare sociala pe o perioada trecuta se va putea incheia numai pe o perioada de maxim 5 ani in urma fata de data incheierii contractului.
- Dupa cate stim sotia dv lucreaza cu program de 2 ore zilnic, pentru care beneficiaza de vechime integrala similar cu cei care lucreaza cu program integral si incheierea unui contract de asigurare sociala in aceasta perioada nu ii ajuta cu nimic la vechime.
- Contractul de asigurare sociala nu se incheie pe program partial de lucru ci pe program integral.
- Suma minima asigurata peste 2 ani va fi salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale, care presupunem ca atunci va fi mai mare decat anul acesta, care este de 5429 lei ceiace ar insemna o contributie lunara de nesuportat de catre sotia dv (peste 1000 lei).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1