Subiect "Renuntare la pensia de urmas din sitemul Mininsterului de Interne si reluarea pensiei la limita de varsta" Deschis de Fleseru Mariana la data: 09/17/2020 2:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Renuntare la pensia de urmas din sitemul Mininsterului de Interne si reluarea pensiei la limita de varsta
Scris de: Fleseru Mariana la data: 09/17/2020 2:32am
Buna ziua . Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie. Matusa mea a avut pana in 1999 pensie la limita de varsta . In 1999 sotul dansei pensionar al Ministerului de Interne a decedat si atunci matuisa mea a renuntat la pensia sa si a optat pentru pensie de urmas dupa sot in Sistemul MAI . In acest moment din motive personale ar dori sa revina la penisia covenita pentru stagiul sau de cotizare . Cum trebuie sa procedeze? Multumesc
Re: Renuntare la pensia de urmas din sitemul Mininsterului de Interne si reluarea pensiei la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 09/18/2020 3:25am
In mod obinuit operatia ar trebui sa fie simpla adica sa anunte cele doua case de pensii, cea sectoriala a Ministerului de Interne si cea teritoriala din sistemul public de pensii ca opteaza pentru pensia pentru limita de varsta din sectorul public si renunta la pensia de urmas din sectorul militar.
Insa in cazul matusii dv apare o complicatie prin faptul ca in sectorul public pensiile acordate inainte de 01 aprilie 2001 au fost recalculate in anul 2005 conform OU 4/2005 si legii pensiilor 19/2000, luanduse in calcul salariile pe toata perioada lucrata spre deosebire de calculul facut inainte de aprilie 2001 conform legii pensiilor 3/1977 can au fost luate in calcul numai salariile pe o perioada de 5 ani din ultimii 10 ani de activitate.
Deci matusa dv ar trebui mai intai sa ceara la Casa teritoriala din sectorul public, de care apartine domiciliul, sa fie recalculata pensia conform OU 4/2005 si abia dupa aceasta sa faca o analiza a celor doua pensii si sa comunice celor doua case de pensii optiunea.
Dar pentru a face posibila recalcularea pensiei conform OU 4/2005 trebuie sa mai depuna, pe langa actele de identitate, documente suplimentare, daca mai este posibil, cum sant urmatoarele ordonate in functie de importanta
- Un cupon de pensie pentru limita de varsta din sectorul public de pensii din care sa rezulte numarul dosarului de pensie.
- Carnetul de munca in original si in copie
- O adeverinta cu sporurile cu caracter permanent de care a beneficiat pe perioada lucrata.
-O adeverinta cu eventuale stagii de cotizare lucrate in grupele I sau II de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1