Subiect ""CUMPĂRARE VECHIME"" Deschis de Constanta la data: 09/30/2020 10:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
"CUMPĂRARE VECHIME"
Scris de: Constanta la data: 09/30/2020 10:47am
S-a publicat în M.O.883 din 28 septembrie 2020,Ordonanța 163/24.09.2020,prin care se poate " cumpăra vechime".

La Art.II
(1) Până la data de 1 septembrie 2021, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1.

Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2.

Deci, apare o modificare extrem de importantă față de proiectul dat public.

Cumperi vechime dar o folosești DOAR pentru obținerea pensiei la limită de vârstă!

Proiectul stipula că se poate încheia acest contract de asigurare socială și pentru obținerea unei pensii anticipate sau anticipate parțial.

Nu sunt date clauzele ce se pot modifica prin act adițional la contract!

Aici nu știu dacă se poate introduce clauza de a modifica art.1 la contract "Obiectul prezentului contract de asigurare socială este asigurarea în sistemul public de pensii în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.", prin menționarea celorlalte două tipuri de pensie.
Re: "CUMPĂRARE VECHIME"
Scris de: la pensie la data: 10/01/2020 3:49am
Aveti perfecta dreptate
Scris de: Daniela R la data: 10/01/2020 8:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

De ce nu s-a mentionat modificarea nicaieri oare?

Am inteles ca este nevoie de bani la buget...dar asta e teapa clara...dai banii, cumperi vechimea, depui dosarul anticipat...si primesti refuz...ca nu ai stagiul complet de cotizare pentru ca ce ai cumparat nu poti folosi anticipat

In aceste conditii practic aceasta OUG se adreseaza doar celor care nu au cei 15 ani minim necesari iesirii la limita de varsta...Iar acestia...nu stiu citi dispun de acesti bani....
Dupa mine...este aproape inutila..
Scris de: Nicolae la data: 10/02/2020 5:17am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Stagiul de cotizare obtinut prin contract de asigurare sociala in temeiul OUG 163/2020 va putea fi valorificat si pentru pensie anticipata in temeiul Legii 127/2019, care va intra in vigoare de la 01.09.2021, bineinteles in caz ca nu se vor face modificari:art.6 al.(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare şi se valorifică pentru obţinerea unei pensii potrivit prezentei legi; art. 60 al. (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. d)-h) şi art. 15.
Adica, dispozitiile legii 127/2019 nu determina categoric tipul pensiei pentru care se poate valorifica "vechimea cumparata".
Scris de: Ana la data: 10/02/2020 5:55am
Cum rămâne cu raportarea la salariul minim aferent anului pentru care se cumpără vechimea? Că așa s-a solicitat și s-a promis, când au fost discuții la guvern. Și așa a apărut și în presă, exemplu:

"raportarea contribuțiilor la stat se face pe baza salariului minim aferent între anii 2013 – 2018
salariul minim aferent anului 2013 era 800 lei, contribuția la stat fiind de 31,3%; conform acestor date angajatul, viitor pensionar ar trebui să plătească 2.900 de lei pentru întreg anul;..."
și tot așa...

De fapt, raportarea se face la salariul actual și se plătește suma de 558 lei lunar, indiferent pentru care an cumperi vechimea.

A fost o promisiune nerespectată? Se mai poate reveni cumva asupra ei, sau totul e bătut în cuie?
Scris de: la pensie la data: 10/02/2020 6:22am
Pentru domnul Nicolae
Opinia noastra este ca nu va putea utilizat stagiul de cotizare cumparat conform OUG 163/2020 la obtinerea pensiei anticipate obtinut conform legii 127/2019 deoarece in contractul incheiat conform OUG 163/2020, care este prezentat in anexa la aceasta ordonanta, se prevede :
“Art 1 Obiectul prezentului contract de asigurare sociala este asigurarea in sistemul public de pensii in vederea otinerii pensiei pentru limita de varsta”.
Asteptam normele de aplicare ale legii 127/2020 pentru a vedea daca sunt date clarificari in privinta tipului de pensie la care se vor valorifica stagiile de cotizare “cumparate” inainte de intrarea in vigoare a acestei legi
Contractelor de asigurare sociala incheiate conform art 6 alin (2) (3) din legea 127/2019 sunt mult mai dezavantajoase din punct de vedere financiar.
Scris de: la pensie la data: 10/02/2020 6:40am
Pentru doamna Ana
Regretam ca nu va putem da explicatii privind motivarea unei reglementari legale publicata in MO pentruca aceasta este sarcina legiuitorului.
Deasemeni nu va putem da nici garantii ca aceste reglementari nu vor fi modificate la discutia acestei ordonante in guvern insa avand in vedere perioada scurta in care se va aplica (pana in 01 septembrie 2021) credem ca aceste vor ramane nemodificate.
Scris de: Gabriel Diaconu la data: 10/03/2020 12:24pm
Ana :
Cum rămâne cu raportarea la salariul minim aferent anului pentru care se cumpără vechimea? Că așa s-a solicitat și s-a promis, când au fost discuții la guvern. Și așa a apărut și în presă, exemplu:

"raportarea contribuțiilor la stat se face pe baza salariului minim aferent între anii 2013 – 2018
salariul minim aferent anului 2013 era 800 lei, contribuția la stat fiind de 31,3%; conform acestor date angajatul, viitor pensionar ar trebui să plătească 2.900 de lei pentru întreg anul;..."
și tot așa...

De fapt, raportarea se face la salariul actual și se plătește suma de 558 lei lunar, indiferent pentru care an cumperi vechimea.

A fost o promisiune nerespectată? Se mai poate reveni cumva asupra ei, sau totul e bătut în cuie?
Scris de: Gabriel Diaconu la data: 10/03/2020 12:34pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Punctajul anual care se obtine prin plata retroactiva a contributiei, se calculeaza raportand venitul asigurat (minim salariul minim brut in plata) la salariul mediu brut/economie la data incheierii contractului de asigurare pentru aceasta plata retroactiva. Ca exemplu daca veti "cumpara" acum 1 an si venitul asigurat este salariul minim brut/economie in plata adica 2230 lei, punctajul anual va fi 2230/5468 lei=0,40782 p.p., 5468 lei fiind ultimul salariu mediu brut comunicat comunicat de INS-cel pentru luna iulie 2020.
Scris de: Ana la data: 10/05/2020 7:54am
Și actualii angajați care au salariul minim acum și plătesc aceeași contribuție vor avea tot 0,40782 puncte, nu?
Și majoritatea angajaților sunt în această situație...
ÃŽntrebare:
La cumpărarea vechimii de data trecută s-a calculat CAS la salariul din anii trecuți, la care s-a adăugat un procent de inflație.
Oare legea care va intra în vigoare din sept.2021, și care dă posibilitatea cumpărării de vechime, cum se va aplica? La salariile din anii trecuți, cum a fost legea anterioară, sau la salariul minim din momentul semnării contractului, cum este ordonanța actuală?
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.
Scris de: Gabriel Diaconu la data: 10/05/2020 8:26am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Odata cu intrarea in vigoare la 1 sept. 2021 a L 127/2019 rationamentul va fi acelasi, deosebirea fiind ca suma minima care va putea fi asigurata va fi salariul MEDIU brut aflat in plata, deci punctajul minim obtinut in urma cotizarii retroactive va fi 1 punct pensie pentru 1 an platit. Este un avantaj, dar totodata si un dezavantaj la "buzunar", Daca astazi pentru un an vechime trebuie platit minim 2230 lei X 25% X 12 luni= 6690 lei, dupa 1 sept. 2021 suma minima de plata pentru un an va fi de cel putin de 16.000 lei, daca tinem cont ca astazi salariul mediu brut comunicat de INS la 1 sept este 5468 lei, iar peste un an va creste.
Scris de: Ana la data: 10/06/2020 12:21pm
Asta înseamnă că această OUG e bună doar pentru cei care nu au minim 15 ani vechime. Ei ar trebui să profite acum, pentru a-și mai cumpăra câțiva ani, dacă pot. Că de la anul, mai greu...

Mulțumesc, sănătate.
Scris de: Ioni la data: 10/09/2020 7:02am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Aceasta modif legislativa este foarte buna.
Vechime ce se poate cumpara este intr adevar in limita a 6 ani insa se poate lua si de acum ...7..10..15 etc ani din urma.
Au fost mari probl dupa Revolutie cu angajatorii, oameni platiti la negru.
Scris de: Ana la data: 11/23/2020 3:52am
În contractul de cumpărare vechime scrie că plata se poate face :
a) integral într-o singură tranșă până la data de 31 aug.2021.
b) în tranșe lunare.

ÃŽntrebare:
Pot face contractul acum și să plătesc într-o singură tranșă, în august 2021 ?
Dacă nu voi putea achita toată suma contractată, ce se întâmplă?
Vă mulțumesc
Scris de: la pensie la data: 11/24/2020 2:59am
In OUG 163/2020 prin care se stabilesc conditiile in care se incheie contractul de asigurare sociala pentru cumpararea stagiului de cotizare pe perioada anterioara se stabileste ca plata se poate face in o singura transa sau in mai multe transe.
Prin o singura transa noi intelegem ca se plateste intreaga suma la incheierea contractului pentruca nu vedem avantajul incheierii contractului si plata in o singura transa mai tarziu avand in vedere ca stagiul de cotizare se obtine la plata contributiei.
In cazul in care se opteaza pentru plata in mai multe transe si in final nu sunt platite toate transele se acorda stagiul de cotizare numai pentru sumele achitate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1