Subiect "Pensie limita de varsta" Deschis de STOICA REMUS VASILE la data: 10/01/2020 5:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limita de varsta
Scris de: STOICA REMUS VASILE la data: 10/01/2020 5:00am
Gen:M
Data nasterii:18.02.1959
Stagiul de cotizare:oct 1985 - (inclusiv) 01.10.2020 ; 35 ani cotizare
Alte date:Sunt din Tamasasa , Orastie, jud. Hunedoara. Am lucrat la Vulcan Bucuresti, Santier Hunedoara Nord 5ani si 8 luni (respectiv gr.II-a). Facultatea la zi 5 ani, armata TR 9 luni, restul lucrat pana in prezent fara grupa de munca. Adeverinta pe care o am de la Hunedoara Nord specifica anii lucrati in gr.II (pana in 2001), nu este specificat procentul. Arhivele de la Hunedoara s-au mutat si nu stiu unde se afla. Cum pot proceda in situatia aceasta, se va tine cont de Adeverinta cu gr. de munca daca nu este specificat ? %? Mentionez ca Tamasasa este la 5.5Km de Orastie une am locuit 30 de ani. Cand pot iesi la pensie si in ce conditii? Va multumesc anticipat.
Intrebare:
Re: Pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 10/02/2020 7:38am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 18 februarie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Noi credem ca nu veti avea dificultati cu procentul lucrat in grupa II de munca. Corect ar fi ca pentru faptul ca nu este specificat procentul sa se interpteze ca ati lucrat tot programul in grupa II de munca
Pentru stagiul de 5 ani intregi lucrat in grupa II de munca beneficiati de un stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare si realizati un stagiu total de cotizare de 41 ani si 11 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 5 ani intregi lucrat in grupa conditii deosebite de munca beneficiati de reducerea varstei de pensionare de 1 an si 8 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani si 4 luni adica in data de 18 iunie 2022
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca ati locuit o perioada de minim 30 ani in o localitate cu poluare remanenta aveti dreptul sa va pensionati cu pensie anticipata partiala, nediminuata, cu o anticipare de 2 ani fata de varsta standard de pensionare, adica in data de 18 februarie 2022. Anticiparea de 2 ani nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca.
Observatie.
Se prevede ca incepand cu data de 01 septembrie 2021 actuala lege a pensiilor 263/2010 sa fie inlocuita cu noua lege a pensiilor 127/2019. Prevederile noii legi sunt putin modificate adica :
1 Pentru stagiul de 5 ani intregi lucrati in grupa conditii deosebite reducerea varstei de pensionare este de 1 an si 3 luni
2 Pensia anticipata partiala pentru domiciliul in o localitate cu poluare remanenta se va numi pensie pentru limita de varsta, anticiparea va fi tot de 2 ani, nu se va cumula cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca, iar lista localitatilor cu poluare remanenta va fi revizuita
Noi presupunem insa ca noua lege a pensiilor va fi modificata inainte de intrarea ei in vigoare si in cazul dv reducerea varstei de pensionare va fi tot 1 an si 8 luni iar localitatea unde ati avut domiciliul va ramane pe lista localitatilor cu poluare remanenta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1