Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va retin atentia cu speta sotiei mele, pensionata la limita de varsta la data de 23.11.2017, ca medic de familie titulara a unui cabinet medical individual. Din pacate, din 01.01.2016, legislatia fiscala s-a modificat, astfel incat contributia pentru asigurari sociale a inceput sa fie calculata in functie de venitul realizat de cabinet pe parcursul unui an fiscal, iar acesta se poate determina abia la incheierea acelui an fiscal de catre A.N.A.F., care se produce spre sfarsitul anului calendaristic urmator. Mai exact, la inceputul anului fiscal, persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, li se stabileste un c.a.s. la nivelul de 35% din castigul salarial mediu brut si abia in anul urmator se recalculeaza la nivelul real si final. Din acest motiv, punctajele aferente anilor 2016 si 2017, luate in calcul la pensionarea sotiei, au fost mult mai mici decat cele reale, respectiv de 8 ori mai mici pe 2016 si de 5 ori mai mici pe 2017.
Am sesizat Casa pensii Dolj, atentionand ca avea obligatia sa rezolve problema printr-o decizie de revizuire din oficiu, conform art. 107, alin 1^1 din L 263/2010. Casa Dolj si-a recunoscut culpa invocand ca A.N.A.F intarzie, ca nu au soft, ca nu se potriveste soft-ul A.N.A.F. cu al C.N.P.P.,e.t.c. dar oricum motive independente de vreo vina a sotiei. Dupa demersuri repetate, Casa Dolj a catadixit sa emita o noua decizie de recalculare abia in 29.05.2019 cu plata din 01.12.2018.
Avand in vedere ca pensia mea a fost mai mica decat cea corecta inca din 23.11.2017 si ca Casa Dolj trebuia sa se autosesizeze din oficiu (oricum sotia nu a mai adaugat niciun act la dosarul initial de pensie), ar fi fost corect sa emita o decizie de revizuire cu retroactivitate de la 23.11.2017.
De data aceasta punctajul de pensie este corect calculat dar exista o problema cu indicele de corectie.
Mai exact, au corectat punctajul mediu anual dar au aplicat indicele de corectie de 1,14 aferent anului 2017 doar punctajului mediu anual initial, stabilit incorect prin prima decizie, deci punctajul adaugat prin corectie nu a fost ponderat cu niciun indice.
Eu cunosc ca indicele de corectie se aplica o singura data la inscrierea la pensie dar consider ca acesta trebuie aplicat la punctajul corect calculat, chiar daca, din vina Casei de pensii, acest calcul se efectueaza ulterior. Deci aici nu este vorba de un stagiu de cotizare post pensionare ci de un sistem institutional deficitar. Cu stima, va rog sa-mi spuneti parerea dv. in aceasta speta.