Subiect "pensionare anticipara" Deschis de VESCAN IOANA la data: 10/12/2020 5:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare anticipara
Scris de: VESCAN IOANA la data: 10/12/2020 5:53am
Gen:FEMININ
Data nasterii:10.05.1960
Stagiul de cotizare:
Alte date:LUCREZ DIN 1984(36 ANI LUCRATI) SI 5 ANI FACULTATE LA ZI
Intrebare:
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1)In 2017, mi-am depus dosarul de pensionare anticipata, dar am renuntat la decizie in cele 30 zile si am primit decizia de reuntare;
Dosarul meu este la casa de pensii:
-de ce acte mai am nevoie la o noua cerere de pensionare?
-avand in vedere situatia data, la o noua recalculare se tine cont de indicele de corectie actual?

2)Daca doresc calcul dupa legea actuala(care mi se pare mai convenabila) si imi depun dosarul spre exemplu la 1.07.2021, primesc decizia aprox la 15.08.2021,deci inainte de 1.09.2021;
Dupa 1.09.2021 cu legea viitoare as putea sa ies la pensie la limita de varsta pt ca se tine cont de facultate;
Ce ce intampla daca cer sa-mi intre in plata decizia?Se face recalculare pt a se tine cont de facultate si sporuri faca caracter permanent? pot sa lucrez in continuare si sa am si pensie?
Decizia poate sa intre in plata fara dovada intrerupere contract de munca, in aceasta situatie?
Va multumesc frumos!
Re: pensionare anticipara
Scris de: la pensie la data: 10/12/2020 9:49am
Datele sunt neclare iar intrebarile dau nastere la comentarii multiple.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 10 februarie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 9 lunisi stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni.
1 Daca depuneti dosarul pentru pensie anticipata in anul viitor inainte de intrarea in vigoare a noii legi de pensionare 127/2019, prevazuta in 01 septembrie 2021, nu trebuie sa depuneti acte suplimentare cu exceptia cererii de pensionare. Consideram ca ati gresit ca nu ati recuperat dosarul dupa anularea deciziei.
Daca la data depunerii cererea de pensie anticipata partiala conform actualei legi a pensiilor a inceput actiunea de recalculare a pensiilor conform noii legi a pensiilor 127/2019 este necesara depunerea unei adeverinte cu salariile brute in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001. Daca nu depuneti adeverinta dupa intrarea in vigoare a noii legi vi se majoreaza cu 10 % punctajele anuale realizate inainte de aprilie 2001
2 Nu vedem rationamentul dv care v-a facut sa considerati mai avantajos modul de calcul conform actualei legi a pensiilor. Nu va putem preciza daca termenul de 45 zile de la depunerea dosarului de pensionare, pana la data emiterii deciziei, va fi respectat pentru ca acesta depinde de volumul de de lucru la Casa de pensii in acea perioada.
Daca depuneti cerere de pensionare dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor si atunci dovediti ca ati depasit cu 8 ani stagiul complet de cotizare, luand in calcul si perioada studiilor universitare, pensia va fi pentru limita de varsta si aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul obtinut din o activitate dependenta (pe contract de munca).
Celelalte intrebari de la punctul 2 sunt neclare.
Conform codului muncii contractul de munca inceteaza de drept la data primirii deciziei de pensionare pentru limita de varsta dac veti comunica angajatorului primirea deciziei si daca este de acord va incheia un alt contract de munca. Daca nu veti comunica angajatorului primirea deciziei de pensionare acesta are dereptul sa declare incetarea de drept a contractului de munca la varsta standard de pensionare a dv, de 61 ani si 9 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1