Subiect "Conventie pentru vechime pensie" Deschis de Lucica Rusu la data: 10/19/2020 4:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Conventie pentru vechime pensie
Scris de: Lucica Rusu la data: 10/19/2020 4:47am
Gen:f
Data nasterii:21.10.1953
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.
Am 67 de ani,am o vechime in munca de 12 ani si doresc sa ies la pensie,fiindu-mi greu fizic sa mai muncesc.
Dar nu am cei 15 ani,minumul cerut.
Eu am lucrat intre 2000-2007 ca si femeie de serviciu la Asociatia de proprietari,cu conventie.
Acei ani nu imi apar la Casa de pensii.
Asociatia a platit doar impozitele,nu si cotizatia la CAS.
Am inteles ca,conventiile nu reprezinta vechime in munca,dar din ce am mai citit,intre 2000-2003 se pot lua in considerare.Din martie 2003 s-a dat legea ca nu reprezinta vechime in munca fara contract de munca.
Este adevarat?
Ce as putea face?Ce pot solicita de la Asociatia de proprietari sa imi dea ca si hartii?!
Unde ar trebui sa ma adresez apoi?
Nu as putea plati pentru cei 3 ani doar cotizatia la CAS?
Sa cumperi ani de vechime,3ani costa undeva la 25000 lei ceea ce reprezinta o suma colosala ptr mine.
Va rog sa ma ajutati cu indrumuri.
Multumesc.
Re: Conventie pentru vechime pensie
Scris de: Nicolae la data: 10/20/2020 5:44am
Lucica Rusu :
Gen:f
Data nasterii:21.10.1953
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.
Am 67 de ani,am o vechime in munca de 12 ani si doresc sa ies la pensie,fiindu-mi greu fizic sa mai muncesc.
Dar nu am cei 15 ani,minumul cerut.
Eu am lucrat intre 2000-2007 ca si femeie de serviciu la Asociatia de proprietari,cu conventie.
Acei ani nu imi apar la Casa de pensii.
Asociatia a platit doar impozitele,nu si cotizatia la CAS.
Am inteles ca,conventiile nu reprezinta vechime in munca,dar din ce am mai citit,intre 2000-2003 se pot lua in considerare.Din martie 2003 s-a dat legea ca nu reprezinta vechime in munca fara contract de munca.
Este adevarat?
Ce as putea face?Ce pot solicita de la Asociatia de proprietari sa imi dea ca si hartii?!
Unde ar trebui sa ma adresez apoi?
Nu as putea plati pentru cei 3 ani doar cotizatia la CAS?
Sa cumperi ani de vechime,3ani costa undeva la 25000 lei ceea ce reprezinta o suma colosala ptr mine.
Va rog sa ma ajutati cu indrumuri.
Multumesc.

Prin Legea nr. 127/2019, care intra in vigoare incepand cu data de 1.09.2021, s-a stabilit la art. 91 alin. (5): În situaţia pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins între 10 şi 15 ani, pensia minimă se stabileşte în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.
Re: Conventie pentru vechime pensie
Scris de: la pensie la data: 10/23/2020 3:53am
Daca asociatia de proprietari nu a platit CAS pentru sumele primite de dv nu puteti beneficia de acea perioada .
Nu puteti incheia nici contract de asigurare sociala cu Casa de pensie pentru cumparare vechime deoarece nu va puteti permite o asemenea suma, desi aceasta este, dupa parerea noastra, mai mica dar nu cu mult, de cea apreciata de dv.
Deci si noi credem ca singura solutie este cea indicata de domnul Nicolae, adica sa mai asteptati cca 1 an pana intra in vigoare noua lege a pensiilor 127/2019.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1