Subiect "Pensie" Deschis de Marian la data: 10/20/2020 2:06pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie
Scris de: Marian la data: 10/20/2020 2:06pm
Gen:M
Data nasterii:12,02,1961
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:
Intrebare:lucrez din anul 1980 septembrie din acești ani am lucrat 11ani o lună și 25 zile grupa 1 , pot sa depun dosarul de pensie ? Mulțumesc frumos
Re: Pensie
Scris de: Nicolae la data: 10/21/2020 3:34am
Marian :
Alte date:
Intrebare:lucrez din anul 1980 septembrie din acești ani am lucrat 11ani o lună și 25 zile grupa 1 , pot sa depun dosarul de pensie ? Mulțumesc frumos

Potrivit Art. 65 alin. (1) din L. nr. 263/2010, Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. La art. 18 din lege este prevazut ca, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite (gr. 1 este echivalata cu condiţii deosebite) se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
a)4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă; In aceasta situatie, dispuneti de un stagiu de cotizare de +35 si astfel, aveti dreptul la pensie antic. part. la implinirea varstei de 60 ani.
Scris de: GicaH la data: 10/21/2020 4:43am
Marian :
Alte date:

După data nașterii, aveți dreptul la pensie limita vârstă la împlinirea vârstei de 65 ani, adica după 12 februarie 2026, stagiu complet de cotizare de 35 ani.
Pentru cei 11 ani întregi lucrati in grupa 1 de munca primiți stagiu suplimentar de 5 ani și 6 luni, totalizând 39 ani și 6 luni de stagiu de cotizare. În același timp primiți și o reducere a vârstei standard de pensionare la limita de vârstă cu 5 ani și 6 luni, deci în prezent va puteți depune dosarul de pensionare la limita de varsta.
Scris de: la pensie la data: 10/25/2020 9:52am
Pentru domnul Marian
Raspunsul domnului Gica este corect
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 februarie 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 11 ani intregi lucrat in gr I de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 5 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de 39 ani si 6 luni.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 11 ani lucrat in conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.

Pentru domnul Nicolae
Probabil utilizati o varianta lege a pensiilor neactualizata.
Stagiile lucrate in gr I inainte de aprilie 2001 sunt asimilate cu grupa conditii speciale si reducerea varstei de pensionare se face conform tabelului nr 2 de la art 55 alin (1) litera b) introdus prin OUG 103/2017.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1