Subiect "pensie" Deschis de roxana la data: 10/22/2020 11:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: roxana la data: 10/22/2020 11:41am
Gen:F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua! am 51 de ani impliniti in septembrie, am 13 ani vechime 2 ore, 6 ani cu 8 ore sau 4 ore, si vreo 3 ani vechime cu somajul luat prin anii 90, somaj pt care detin acte justificative. am aprox 22 ani vechime, detin certificat de handicap din 2009 gradul 2, pot iesi la pensie limita de varsta cu legea 448/2006? mai trebuie sa cumpar vechime?
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 10/27/2020 9:20am
Pensionarea dv nu se face conform legii 448/2006 ci conform legii pensiilor in vigoare la data iesirii dv la pensie.
In prezent este in vigoare legea pensiilor 263/2010 care in cazul dv prevede :
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap, in luna septembrie 2032 la varsta standard de pensionare de 63 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 10 ani daca aveti realizat un stagiu de 23 ani si 4 luni dupa data de dobandire a starii de handicap accentuat
Pentru a va putea face calculul stagiului de cotizare realizat dupa dobandirea starii de handicap accentua trebuie sa reveniti si sa ne precizati data dobandirii handicapului accentuat (inscrisa in certificatul de handicap) si stagiul de cotizare realizat de dv dupa aceasta data si norma zilnica lucrata.
Pentru realizarea stagiului de cotizare in vederea beneficierii de reducerea varstei standard de pensionare pentru starea de handicap nu se poate cumpara stagiu de cotizare.
Este prevzut ca incepand cu 01 septembrie 2021 sa intre in vigore o noua lege a pensiilor, 127/2019, ale carei prevederi difera foarte putin fata de actuale lege a pensiilor, adica reduce stagiul de cotizare pe care trebuie sa-l relizati in starea de handicap la 20 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1