Subiect "Pensionare anticipata pentru cei care au cumparat vechime" Deschis de Andrei Ionescu la data: 10/30/2020 6:04am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata pentru cei care au cumparat vechime
Scris de: Andrei Ionescu la data: 10/30/2020 6:04am
Gen:M
Data nasterii:1970
Stagiul de cotizare:25ani
Alte date:
Intrebare: Vechimea in munca cumparata, are acelasi statut ca vechimea efectiv lucrata atunci cand se calculeaza pensionarea anticipata?
Re: Pensionare anticipata pentru cei care au cumparat vechime
Scris de: GicaH la data: 10/30/2020 6:53am
Andrei Ionescu :
Alte date:
Intrebare: Vechimea in munca cumparata, are acelasi statut ca vechimea efectiv lucrata atunci cand se calculeaza pensionarea anticipata?

Da, cu mențiunea ca punctajul este calculat raportând salariul minim la salariul mediu brut din perioada respectiva.
Scris de: Nicolae la data: 10/30/2020 7:35am
Andrei Ionescu :
Alte date:

"Vechimea in munca cumparata", conforma prevederilor legale actuale, poate fi valorificata doar in cazul pensiei pentru limita de varsta ...
Scris de: la pensie la data: 11/02/2020 4:36am
Stagiu de cotizare cumparat prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii poate fi valorificat la calculul pensiei anticipate numai daca a fost cumparat inainte de 01 ianuarie.2018.
Scris de: Gabriel Adrian la data: 11/19/2020 7:20am
GicaH :
Andrei Ionescu :
Alte date:

Da, cu mențiunea ca punctajul este calculat raportând salariul minim la salariul mediu brut din perioada respectiva.

Daca cumpar acum vechime pt. anul 2015 , 25% din 2230 lei/luna cat e minimul , calculul punctajului se va face raportat la sal.mediu de atunci sau de acum din 2020? ca e mare diferenta
Scris de: la pensie la data: 11/20/2020 4:26am
Pentru Gabriel Adrian
Daca cumparati stagiu de cotizare prin contract de asigurare sociala pe o perioada trecuta conform OUG 163/2020 suma asigurata minima este salariul minim garantat pe economie in data incheierii contractului (in prezent 2230 lei), pentru care platiti o contributie lunara de 25 %.
Calculul punctajului lunar pe perioada stagiului de cotizare cunparat se face impartind suma asigurata la salariul mediu pe economie din luna in care s-a incheiat contractul de asigurare, iar daca la data valorificarii acestui stagiu nu se cunoaste acesta se utilizeaza ultimul salariu mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.
De exemplu, in prezent, ultimul salariu mediu comunicat de INS este cel din luna septembrie 2020, care este de 5414 lei.
Va amintim ca stagiile de cotizare cumparate prin contract de asigurare sociala, pe o perioada trecuta, conform OUG 163/2020 pot fi utilizate numai pentru completarea stagiului de cotizare in vederea realizarii stagiului minim de cotizare si obtinerea pensiei pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1