Subiect "Cadru didactic" Deschis de Gabi la data: 11/03/2020 9:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cadru didactic
Scris de: Gabi la data: 11/03/2020 9:31am
Gen:feminin
Data nasterii: 26.04.1962
Stagiul de cotizare: 38
Alte date:cadru didactic
Intrebare: In ies la pensie in anul 2020 de ce fel de pensie as beneficia? Daca este anticipata parțial , cât este penalitatea si când se ridica aceasta penalitate? Dacă ies la 1 sept 2021 la ce fel de pensie ma încadrez? Dacă in 2021 este anticipata, rămân cu aceeași pensie si la împlinirea vârstei standard sau se recalculează?
Re: Cadru didactic
Scris de: la pensie la data: 11/05/2020 2:29am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 26 iulie 2024 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 7 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca va pensionati cu pensie anticipata partiala in data de 26 noiembrie 2020 diminuarea va fi de 11 % iar daca va pensionati cu pensie anticipata partiala in data de 01 septembrie 2021 si pana atunci lucrati si realizati un stagiu de cotizare mai mare de 38 ani si 7 luni, diminuarea va fi de 5,20 %.
Diminuarea pensiei anticipate partiale se aplica pana la varsta standard de pensionare (in cazul dv 62 ani si 3 luni) cand pensia se transforma in pensie pentru limita de varsta. La trecerea la pensie pentru limita de varsta se elimina diminuarea si pensia se recalculeaza numai daca aveti stagii de cotizare asimilate neluate in calculul pensiei anticipate partiale sau ati lucrat pe o perioada in care pensia anticipata partiala a fost suspendata.
Daca sunteti cadru didactic va puteti pensiona in cursul anului scolar numai cu aprobarea inspectoratului scolar.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1