Subiect "Reducere varsta de pensionare" Deschis de TABACARU VASILE la data: 11/04/2020 7:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Reducere varsta de pensionare
Scris de: TABACARU VASILE la data: 11/04/2020 7:34am
Gen:M
Data nasterii:30.09.1958
Stagiul de cotizare:36
Alte date:2 ani de grupa II-a cu grad de 75%
Intrebari:
- daca am 2 ani de grupa II-a de munca cu grad de 75%, inainte de aprilie.2001, mai beneficiez de reducerea varstei standard de pensionare conform Tabel nr. 1 ( 4 luni/un an) din Legea 263/2010 sau numai daca era grupa II-a cu grad 100% ?
- daca nu beneficiez de reducere de varsta pe grupa II-a cu grad75% , pot beneficia de reducerea cu 2 ani, conform Lega 207/2020, pentru poluare ?
Re: Reducere varsta de pensionare
Scris de: la pensie la data: 11/05/2020 7:33am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 30 septembrie 2023 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 32 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. .
Pentru stagiul de 2 ani intregi lucrat in gr II de munca (nu se ia in calcul procentul lucrat in grupa) nu beneficiati de stagiu de cotizare aferent grupelor de munca deoarece acesta se acorda pentru stagii de minim 5 ani.
Grupa II de munca a fost asimilata cu conditii deosebite
Pentru stagiul de 1 an intreg lucrat in conditii deosebite (nu se ia in calcul procentul lucrat in grupa) beneficiati de reducerea a varstei standard de pensionare cu 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 64 ani si 8 luni adica indata de 30 mai 2023.
Pentru faptul ca ati avut domiciliul minim 30 ani in o localitate cu poluare remanenta aveti dreptul la pensie anticipata partiala, nediminuata cu o reducere de 2 ani fata de varsta standard de pensionare.
Cele doua reduceri ale varstei de pensionare nu se pot cumula deoarece in legea pensiilor se prevede ca ambele reduceri se fac fata de varsta standard de pensionare, in cazul dv de 65 ani.
Legea 207/2020 modifica prevederile art 65 din legea pensiilor 263/2010 care se prevede sa fie abrogata in data de 01 septembrie 2021 data din care este prevazut sa intre in vigoare noua legea pensiilor 127/2019. Noua lege a pensiilor are o prevedere asemanatoare de pensionare cu reducerea varstei standard de pensionare pentru cei care au avut domiciliul sau au lucrat 30 ani in o localitate cu poluare remanenta cu observatia ca in aceasta lege se prevede o revizuire a listei cu localitatile cu poluare remanenta.
Intrebare:
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1