Subiect "Va rog sfat pensionare anticipata partial" Deschis de Adyna la data: 11/10/2020 1:23am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Va rog sfat pensionare anticipata partial
Scris de: Adyna la data: 11/10/2020 1:23am
Gen:F
Data nasterii:21.02.1963
Stagiul de cotizare:34
Alte date:
Intrebare:Indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partial la inceputul lunii decembrie(dupa calculele mele).Va rog sa imi spuneti parerea dvs daca este acelasi lucru sa depun dosar in decembrie 2020 sau sa astept anul viitor in ianuarie cu noua lege a pensiei,mai ales ca am auzit un zvon ca din 2021 pensia anticipata partial s-ar desfiinta.De fapt vreau sa aflu care din situatii ar fi mai buna pentru mine.Multumesc
Re: Va rog sfat pensionare anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 11/10/2020 4:33am
Nu putem sa dam sfaturi bazate pe presupuneri privind prevederile viitoare ale legislatiei pensiilor.
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 21 iulie 2025 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 5 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani. .
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala daca aveti stagiul de cotizare realizat mai mare decat stagiul dv complet de cotizare de 33 ani. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
Avantajul depunerii dosarului in luna decembrie anul acesta fata de ianuarie anul viitor este ca in acest an se aplica, prin inmultire, un indice de corectie de 1,41 la punctajul mediu anual iesit din calcul .
In anul 2021 din calcul iese un indice de corectie de 1,37, insa prevederile actuale ale legii pensiilor stabilesc ca daca din calcul iese un indice de corectie mai mic decat in anul anterior sa ramana neschimbat indicele de corectie. Deci daca se respecta aceasta prevedere indicele de anul viitor va fi tot 1,41 pana la data de 01 septembrie cand este prevazut sa intre in vigoare noua lege a pensiilor 127/2019.
Ati inteles gresit, dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor (in septembrie 2021) nu se desfiinteaza pensia anticipata partiala ci isi va schimba numele dar modul de calcul al diminuarii acesteea nu se va modifica.
Astfel in noua lege a pensiilor actuala pensie anticipata partiala va deveni pensie anticipata iar actuala pensie anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1