Subiect "perioade asimilate" Deschis de Petrea Maricel la data: 11/15/2020 5:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
perioade asimilate
Scris de: Petrea Maricel la data: 11/15/2020 5:14am
Gen:M
Data nasterii:07.10.1958
Stagiul de cotizare:37 ani 2 luni
Alte date:
Intrebare:Am 37 ani si 2 luni vechime (ani cu contributii ), va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza perioadele asimilate ( in ani si luni ), avand in vedere ca in perioadele septembrie 1977- mai 1978 am efectuat stagiul militar cu termen redus de 9 luni, iar in perioada octombrie 1978 - iunie 1983 am urmat cursurile universitare de 5 ani. Mentionez ca am adeverinte pentru aceste perioade.As dori sa stiu daca cu aceste perioade asimilate ajung la perioada de 43 de ani necesari iesirii la pensie nepenalizat, in situatia in care legea 127/2019 nu va fi suspendata.Doresc sa mai mentionez ca intre anii 2009-2020 am cateva luni de concediu medical pentru diverse afectiuni si interventii chirurgicale. Aceste perioade se socotesc in calculul vechimii ?
Re: perioade asimilate
Scris de: la pensie la data: 11/15/2020 9:00am
Perioada asimilata pentru stagiul militar se calculeaza luni si zile de la data inceperii si terminarii stagiului militar, inscrise in actele prezentate.
Perioada asimilata pentru studii universitare se calculeaza in ani, luni si zile de la data inceperii acestor cursuri 01 octombrie 1978 pana la data angajarii in anul 1983 inscrisa in carnetul de munca.
Perioadele de concedii medicale nu se asimileaza stagiului de cotizare daca nu au fost cauzate de accidente de munca sau boala profesionala
Perioadele asimilate pentru stagiul militar si studii universitare nu se iau in calculul stagiului de cotizare de 43 ani necesar pentru acordarea pensiei anticipate conform actualei legi a pensiilor 263/2010 si in acest caz nu realizati stagiul de cotizare necesar de 43 ani.
Legea noua a pensiilor 127/2019 nu este in vigoare in prezent decat partial si este prevazut a intra complet in vigoare in data de 01 septembrie 2021.
Dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor pentru realizarea stagilui de 43 ani necesar pensionarii inainte de varsta standard de pensionare, se iau in calcul si stagiile de cotizare asimilate pentru perioada stagiului militar si studii universitare.
Din pacate nu va putem face un calcul al stagiului dv de cotizare conform noii legi a pensiilor in vederea realizarii stagiului de cotizare de 43 ani deoarece ne lipsesc unele date cum ar fi :
- Data primei angajarii zi/luna/an.
- Perioadele calendaristice de concediu medical sau numarul de zile calendaristice (nu zile lucratoare) de concediu medical, daca acestea sunt cauzate de accidente de munca sau boli profesionale si daca acestea au fost incluse in stagiul total de cotizare.
Dupa un calcul aproximativ apreciem ca nu realizati acest stagiu.
Re: perioade asimilate
Scris de: GicaH la data: 11/16/2020 2:41am
Petrea Maricel :
Gen:M
Data nasterii:07.10.1958
Stagiul de cotizare:37 ani 2 luni
Alte date:
Intrebare:Am 37 ani si 2 luni vechime (ani cu contributii ), va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza perioadele asimilate ( in ani si luni ), avand in vedere ca in perioadele septembrie 1977- mai 1978 am efectuat stagiul militar cu termen redus de 9 luni, iar in perioada octombrie 1978 - iunie 1983 am urmat cursurile universitare de 5 ani. Mentionez ca am adeverinte pentru aceste perioade.As dori sa stiu daca cu aceste perioade asimilate ajung la perioada de 43 de ani necesari iesirii la pensie nepenalizat, in situatia in care legea 127/2019 nu va fi suspendata.Doresc sa mai mentionez ca intre anii 2009-2020 am cateva luni de concediu medical pentru diverse afectiuni si interventii chirurgicale. Aceste perioade se socotesc in calculul vechimii ?

Știu ca legea spune care concedii medicale se pun la stagiu de cotizare, dar și eu am suferit intervenții chirurgicale în acea perioada, mai precis 2010, am avut CM 9 luni și mi s-a luat în calcul. De asemenea și perioadele mai mici, de 7 zile în perioada 2006 s-au luat în considerare. Bănuiesc ca acest lucru se face de funcționari mai exigenți, pentru ca în fisele lor din contul online la CNPP nu apare felul CM ci numai perioada, valoarea indemnizatiei și punctajul aferent.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1