Subiect "perioade asimilate" Deschis de ASTI CORA la data: 11/23/2020 3:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
perioade asimilate
Scris de: ASTI CORA la data: 11/23/2020 3:22am
Gen:masculin
Data nasterii:21.09.1960
Stagiul de cotizare:38ani
Alte date:
Intrebare:In aceasta luna am depus cerere de pensie anticipata partial.In ianuarie am dreptul la pensionare la limita de varsta. In acest caz:

1.punctajul aferent perioadelor asimilate (facultate,armata,plus lunile lucrate intre cele doua cereri de pensionare),care se valorifica doar la pensionarea la limita de varsta,se va inmulti cu indicele de corectie sau nu?

2.in cazul in care nu pun in plata decizia de pensie anticipata partial ,continuind sa fiu angajat ,iar in termenul legal de la primirea deciziei ,depun cererea de pensionare la limita de varsta, indicele de corectie va fi cel din acest an sau cel care va fi valabil anul viitor?
Trebuie sa depun cerere pentru anularea primei decizii sau nu?Are vreo importanta daca sunt numere diferite de decizii sau se pastreaza acelasi numar de dosar al primei decizii de pensionare -ma refer la indicele de corectie aplicat si la valorificarea punctajului aferent perioadelor asimilate in sensul aplicarii si
pentru acestea a indicelui de corectie.
multumesc
Re: perioade asimilate
Scris de: la pensie la data: 11/23/2020 5:04am
1Punctajul aferent stagiilor enumerate de dv nu va fi inmultit cu indice de corectie deoarece legea prevede ca acest indice de corectie se acorda o singura data la iesirea initiala la pensie.
2 Daca lucrati in continuare si nu anulati decizia pentru pensie anticipata partiala nu se modifica aplicarea indicelui de corectie prezentat la punctul 1.
Daca va retragei cererea de pensionare, cu pensie anticipata pariala, pana la emiterea deciziei sau cereti anularea acestei decizii in termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta si depuneti o cerere noua pentru pensie pentru limita de varsta, atunci cand aveti acest drept, se considera un dosar de pensionare nou si vi se aplica indicele de corectie din anul 2021 si pentru punctajul aferent stagiilor de cotizare asimilate.
Noi presupunem ca indicele de corectie din anul 2021 va fi egal cu cel din anul 2020, vom afla acest lucru la sfarsitul acestui an.
Scris de: ASTI CORA la data: 11/24/2020 3:05am
Gen:masculin
Data nasterii:21.09.1960
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:
Intrebare:Cand anume si de unde pot afla in cel mai scurt timp de la publicare, indicele de corectie oficial valabil in anul 2021?
multumesc
Scris de: Aurel la data: 11/24/2020 6:50am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Indicele de corectie pentru anul 2021 ar trebui sa fie comunicat oficial la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. Din calcule rezulta 1,37 dar legea spune ca se pastreaza indicele mai mare, adica ar trebui sa se pastreze 1,41

Pntru a fi sigur ca prindeti 1,41 va sfatuiesc sa procedati astfel:
Pe la sfarsitul lunii decembrie va depuneti dosarul. Indicele de corectie este cel de la data depunerii dosarului. Decizia o sa o primiti anul viitor, in ianuarie si aveti la dispozitie 30 de zile de la data comunicarii sa cereti ANULAREA deciziei.

Deci aveti timp destul sa aflati oficial indicele. Daca este mai mic, nu anulati decizia primita, daca este 1,41 (asa ar trebui) solicitati, in termenul de 30 de zile de la comunicare, ANULAREA primei decizii si depuneti din nou dosarul de data aceasta avand si perioadele asimilate (armata, etc.)
Scris de: la pensie la data: 11/24/2020 8:59am
Raspunsul domnului Aurel este corect.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1