Subiect "Data depunere dosar" Deschis de Adriana la data: 11/27/2020 9:20am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Data depunere dosar
Scris de: Adriana la data: 11/27/2020 9:20am
Gen:F
Data nasterii:4 septembrie 1963
Stagiul de cotizare: lucrez incepand din 18 octombrie 1982
Alte date: am beneficiat de 18 zile de concediu fara plata
Intrebare:
Incepand cu ce data (zi, luna) din anul 2021 ar trebui sa imi depun dosarul pentru pensionare anticipata partiala astfel incat sa fiu sigura ca perioada de cotizare realizata peste stagiul standard complet de cotizare se va incadra la "Peste 5 ani"(adica la o diminuare cu 15% a pensiei)?
Precizez ca m-am angajat in 18.10.1982 si am beneficiat de 18 zile de concediu fara plata.
Va multumesc anticipat.
Re: Data depunere dosar
Scris de: la pensie la data: 11/27/2020 2:49pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 04 martie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 ani si 6 luni adica incepand cu data de 04 martie 2021. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
In privinta datei in care realizati stagiul de cotizare de 38 ani si 4 luni apare o dificultate deoarece concediul fara plata este exprimat in zile lucratoare iar stagiul de cotizare este exprimat in zile calendaristice. Deci este necesar ca si concediul fara plata sa fie calculat in zile calendaristice iar acest calcul este prevazut sa fie facut de casa de pensii.
Noi consideram ca daca nu ati mai avut si alte concedii fara plata, invoiri, este acoperitoare data de 04 aprilie 2021 in care realizati un stagiu de cotizare mai mare cu 5 ani fata de stagiul complet de cotizare al dv de 33 ani si 4 luni.
Este recomandabil ca inainte de depunerea dosarului sa cereti functionarului de la casa de pensii sa va faca un calcul al stagiului de cotizare realizat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1