Subiect "pensie de urmas" Deschis de CORTU ARETA la data: 12/02/2020 6:39am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de urmas
Scris de: CORTU ARETA la data: 12/02/2020 6:39am
Gen:f
Data nasterii:29.07.1952
Stagiul de cotizare: 28 ani si 4 luni
Alte date:sunt pensionara limita varsta cu o pensie de 549 lei
Intrebare:pot beneficia de pensie de urmas, in urma decesului sotului care era pensionar si avea o pensie de 1224 lei, sau dacapot sa optez pentru a lua 60 % din pensia cuvenita lui.
Re: pensie de urmas
Scris de: la pensie la data: 12/02/2020 8:53am
Conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 aveti dreptul la pensie de urmas in urma decesului sotului daca durata casatoriei a fost de minim 15 ani.
Daca sunteti singura care beneficiaza de pensie de urmas dupa sotul dv pensia de urmas va fi de 50 % din pensia lui actualizata la zi.
Daca ne precizati data decesului sotului si valoarea pensiei lui la data decesului va putem calcula cat reprezinta 50 % din pensia lui actualizata la zi.
Deasemeni ne exprimam nedunerirea privind cauza care va impiedica sa beneficiati de pensia minima care in prezent este de 800 lei. Presupunem ca pe langa pensie beneficiati si de alte venituri.
Scris de: CoruÈ› Areta la data: 12/02/2020 10:02am
Gen:
Data nasterii:29.07.1952
Stagiul de cotizare:28 ani si 4 luni
Alte date:până în prezent am fost pensionara de invaliditate grad II Am cerut la 01 noiembrie 2020 trecerea de la pensie invaliditate la plv si am primit decizia care intră în plata la 1 februarie 2021,cu stabilirea unei pensii 549 lei, adică 0,38066 punctaj mediu. Sotul a decedat 27.11 2020, iar pe talon scrie ca are o pensie de 1224 lei.
Intrebare:
Scris de: la pensie la data: 12/03/2020 4:25am
Si dupa aceste precizari datele dv raman neclare, Nu intelegem din ce cauza ati beneficiat abia acum de trecerea de la pensie de invaliditate l;a pensie pentru limita de varsta deoarece dv ati avut dreptul la pensie pentru limita de varsta incepand cu 29 septembrie 2011 .
Deasemeni nu intelegem din ce cauza a fost fixata punerea in plata abia in februarie 2021.
Pentru a nu prelungi dialogul va vom da precizarile legislatiei pensiei in cazul dv si sa analizati daca va incadrati in acestea.
Aveti dreptul la pensie de urmas dupa sotul dv daca durata casatoriei a fost de minim 15 ani.
Pensia de urmas este de 50 % din pensia sotului iar daca o cereti acum ar fi de 612 lei.
Daca nu mai aveti si alte venituri care se ia in calcul pentru plafonul de pensie minima in cazul acceptarii pensiei dv pentru limita de varsta si in cazul cererii pensiei de urmas veti beneficia de pensie minima de 800 lei.
Din aceasta cauza consideram ca este bine sa asteptati punerea in plata a pensiei dv pentru limita de varsta si daca beneficiati de pensie minima de 800 lei sa nu cereti pensie de urmas pana in lunile august - septembrie a anului viitor, cand se prevede modificarea legislatiei pensiilor si atunci sa va faceti un nou calcul al pensiei dv pentru limita de varsta si a celei de urmas si comparandu-le sa o alegeti pe cea avantajoasa.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1