Subiect "INTREBARE" Deschis de Valentin la data: 12/03/2020 5:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
INTREBARE
Scris de: Valentin la data: 12/03/2020 5:14am
Gen:M
Data nasterii:1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am depus dosarul de pensie anticipata partial in 24.11.2020 As vrea sa stiu:
1. Lucrez, pe langa contractul cu norma intreaga, si la o alta societate cu timp partial. Am sa lucreez pana voi primi decizia de pensioanre. Imi trebuie adeverinta de confirmare a incetarii activitatii de la ambele unitati, sau numai de la cea cu norma intreaga?
2. Are importanta data la care depun confirmarea incetarii activitatii? Va intreb pentru cu nu as dori ca pentru o zi sau doua de intarziere sa nu primesc pensia pe luna respectiva. Concret - daca incetez activitatea din 01.02.2021 cand este bine sa o depun la CJP in ultima zi din
ian.2021 sau in primele zile din feb.2021?
3. Cum se calculeaza venitul lunii noiembrie care intra in calculul pensiei, avand in vedere ca pe 24.11 am depus dosarul (banuiesc ca prin regula de trei simpla.)
Multumesc mult.
Re: INTREBARE
Scris de: la pensie la data: 12/03/2020 9:23am
Intrebarile dv apartin de domeniul birocratiei iar raspunsul nu se bazeaza pe o prevedere legala.
1 Daca doriti ca pensia sa o primiti de la data depunerii dovezii (lor) de incetare a activitatii trebuie sa depuneti dovezi de incetare a intregii activitati adica de la ambele locuri de munca.
2 Data depunerii dovezii de incetare a activitatii influenteaza plata pensiei astfel:
- Pensia anticipata partiala se pune in plata de la data depunerii dovezii de incetarea activitatii.
- Prima pensie va fi platita in luna urmatoare celei in care a fost depusa dovada incetarii activitatii daca ati luat in calcul si birocratia de la casa de pensii pe care nici noi nu o putem aprecia. Adica in exemplu dv daca incetati activitatea din data de 01 02 2021 indiferent daca depuneti dovada in ultima zi din luna ianuarie (aceasta este duminica) sau primele zile din luna februarie, desi veti primi pensie si pentru luna februarie, prima pensie (cu drepturile restante) o veti primi in luna martie.
Regula la plata pensiilor este ca se emit cupoane de pensii pentru pensiile aflate in plata in evidenta Casei de pensii la data de intai ale lunii respective. Deci ca in data de intai a lunii februarie pensia dv sa figureze in plata trebuie ca dovada sa fie depusa inainte de acea data cu o perioada care depinde de birocratie.
3 Pe luna noiembrie nu aveti dreptul la pensie pentruca pensia intra in plata la data depunerii dovezii de incetarea activitatii, De la data depunerii dosarului pana la data depunerii dovezii de incetare a activitatii pensia anticipata partiala se considera suspendata.
In ceiace priveste calculul pensiei in cazul ca aceasta se plateste pe o perioada mai mica de o luna intreaga acesta se calculeaza proportional cu perioada in plata sau cu regula de trei simpla cum ati precizat dv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1