Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de ASTI CORA la data: 12/04/2020 4:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: ASTI CORA la data: 12/04/2020 4:19am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Gen:
Data nasterii
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am primit anul trecut decizia de pensionare anticipata partial la sfarsitul lunii august. Mentionez ca nu am pus-o in plata,dar nici nu am facut cerere de anulare a acestei decizii.La mijlocul lunii septembrie al anului trecut(deci dupa 20 zile de la primirea primei decizii), am depus cerere de pensionare la limita de varsta.In aceasta decizie mi s-au adaugat perioadele asimilate ,dar punctajul aferent perioadelor asimilate nu s-a mai inmultit cu indicele de corectie valabil anul trecut de 1,2.
Intrebarea mea este:care pensionare se considera cerere initiala la pensie in cazul meu?
Exista un articol de lege care stabileste ca daca pensia anticipata partial nu este pusa in plata ,iar in termenul legal de max.30 zile se solicita pensia la limita de varsta, prima decizie nu se mai considera ca fiind inscrierea initiala la pensie ?
Ceea ce vreau eu sa obtin este aplicarea indicelui de corectie si pentru punctajul aferent perioadelor asimilate care s-au calculat la pensionarea la limita de varsta.(trebuia sa fac o cerere scrisa pentru anularea primei decizii ?,iar in cazul ca nu am facut-o,nu se anuleaza automat deoarece nu a fost pusa in plata si am aplicat in termen legal la pensionarea la limita de varsta?)
multumesc
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: GicaH la data: 12/04/2020 4:32am
ASTI CORA :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Gen:
Data nasterii
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am primit anul trecut decizia de pensionare anticipata partial la sfarsitul lunii august. Mentionez ca nu am pus-o in plata,dar nici nu am facut cerere de anulare a acestei decizii.La mijlocul lunii septembrie al anului trecut(deci dupa 20 zile de la primirea primei decizii), am depus cerere de pensionare la limita de varsta.In aceasta decizie mi s-au adaugat perioadele asimilate ,dar punctajul aferent perioadelor asimilate nu s-a mai inmultit cu indicele de corectie valabil anul trecut de 1,2.
Intrebarea mea este:care pensionare se considera cerere initiala la pensie in cazul meu?
Exista un articol de lege care stabileste ca daca pensia anticipata partial nu este pusa in plata ,iar in termenul legal de max.30 zile se solicita pensia la limita de varsta, prima decizie nu se mai considera ca fiind inscrierea initiala la pensie ?
Ceea ce vreau eu sa obtin este aplicarea indicelui de corectie si pentru punctajul aferent perioadelor asimilate care s-au calculat la pensionarea la limita de varsta.(trebuia sa fac o cerere scrisa pentru anularea primei decizii ?,iar in cazul ca nu am facut-o,nu se anuleaza automat deoarece nu a fost pusa in plata si am aplicat in termen legal la pensionarea la limita de varsta?)
multumesc

Pe perioada de la primirea deciziei până la depunerea dovezii de încetare a activității se considera pensia anticipata partiala suspendata, iar dacă nu ați făcut cerere de anulare a deciziei, aceasta decizie inițială, chiar dacă nu au trecut 30 zile pana la cererea de pensionare la limită de vârstă. Aceasta decizie nefiind contestata sau anulată, este considerata ieșire inițială la pensie, iar indicele de corectie al pensiei se ia în calcul decât la Stagiul cumulat pana la depunerea inițială a dosarului de pensionare anticipată parțială.
Ați primit decizia la sfârșitul lunii august, dar calculul pensiei este de la data depunerii cererii, care cred ca este cam cu doua luni în urmă, pentru stagiul de pana la aceasta data, după cum veți vedea în decizia respectiva, asa ca indicele de corectie de 1.2 este valabil doar pentru perioada de pana la depunerea cererii de pensionare anticipată parțială.
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 12/04/2020 7:57am
Explicatia domnului Gica este corecta.
Nu exista niciun articol de lege care stabileste ca daca pensia anticipata partiala nu este pusa in plata, iar in termenul legal de max.30 zile se solicita pensia la limita de varsta, prima decizie nu se mai considera ca fiind inscrierea initiala la pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1