Subiect "Pensie anticipata parțială" Deschis de Toth A la data: 12/14/2020 12:15pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata parțială
Scris de: Toth A la data: 12/14/2020 12:15pm
Gen:F
Data nasterii:12.12.1963
Stagiul de cotizare: 38 ani
Alte date:
Intrebare: Daca persoana care în iulie 2021 ar putea beneficia de pensie anticipata parțială, nu lucrează, prin demisie, in perioada 01.01.2021 -01.07.2021 care sunt riscurile? Se maii poate beneficia de pensia anticipata parțială începând cu iulie 2021? scade mult valoarea pensiei acordate? Care sunt dezavantajele? mulțumesc anticipat
Re: Pensie anticipata parțială
Scris de: la pensie la data: 12/14/2020 1:58pm
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare in data de 12 iulie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 5 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Are dreptul la pensie anticipata partiala la varsta de 57 ani si 7 luni adica in data de 12 iulie 2021. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
Acest drept la pensie anticipata partiala nu depinde de faptul daca atunci este angajata sau nu. Deci are dreptul la pensie si daca la depunerea dosarului nu este angajata iar daca este angajata nu aduce niciun avantaj in cazul in care celelalte date sunt identice.
Se poate spune ca persoana in cauza ar avea un avantaj daca ar lucra in continuare si ar realiza un stagiu de cotizare de 38 ani si 5 luni si in acest caz diminuarea pensiei anticipate partiale ceruta in data de 12 iulie 2021 ar fi de 15 % fata de 18 % in cazul in care atunci va avea stagiul de cotizare de 38 ani.
Scris de: Alina T la data: 12/15/2020 1:16am
Gen:F
Data nasterii:12.12.1963
Stagiul de cotizare:38
Alte date:
Intrebare: Mulțumesc pentru raspuns. Să înțeleg că ultimele luni, înainte de pensia anticipata parțială, nu ar conta la calculul pensiei și nu ar afecta valoarea acesteia, corect? Cuantumul pensiei rămâne același și pentru intrarea la pensie la împlinirea vârstei de pensionare anticipata parțială, indiferent daca anul anterior este lucrat sau nu? Mă refer aici doar la calcul bazat pe venituri. Am înțeles că vechimea ar diminua penalizarea.
Scris de: la pensie la data: 12/15/2020 2:27am
Ati inteles gresit.
Noi am spus ca dreptul de a cere pensie de orice tip nu depinde de faptul ca cel care cere este angajat sau nu.
In calculul punctajului pensiei anticipate partiale se introduc sumele pentru care s-a platit CAS pana la data depunerii dosarului. Daca la data depunerii dosarului de pensie anticipata nu inceteaza contractul de munca si nu se depune dovada intreruperii activitatii pensia se acorda de la data depunerii dosarului insa nu se pune in plata, consideranduse suspendata pana la depunerea dovezii de incetare a activitatii. Sumele pentru care s-a platit CAS dupa depunerea dosarului de pensie anticipata partiala, pe perioada in care pensia a fost suspendata, se iau in calculul punctajului pensiei cu ocazia recalcularii pensiei la trecerea la pensie pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1