Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de Eugenia Irinescu la data: 12/15/2020 6:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: Eugenia Irinescu la data: 12/15/2020 6:13am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
1.daca o persoana are dreptul de pensie la limita de varsta trebuie sa prezinte la depunerea dosarului la Casa De Pensii adeverinta de incetarea activitatii?
2.persoana care s-a pensionat la limita de varsta si este inca in activitate are obligatia sa anunte angajatorulde faptul ca s-a pensionat la limita de varsta?
Multumesc anticipat.
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: Aurel la data: 12/15/2020 6:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

1. nu trebuie depusa adeverinta de incetare a activitatii, dosarul se depune fara aceasta adeverinta. La data cand sunt indeplinite conditiile de pensionare la limita de varsta pensia intra automat in plata (daca aveti decizie de pensionare)

2 legislatia prevede ca trebuie desfacut contractul de munca pentru persoanele pensionate si facut un nou contract de munca daca doriti sa continuati activitate (doar daca sunteti pensıonata la limita de varsta)
Nu este prevazuta nici o sanctiune daca dumneavoastra nu nuntati angajatorul ca sunteti pensionara la limita de varsta.
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 12/15/2020 9:52am
Raspunsul domnului Aurel este corect cu mici corecturi astfel :
1 Pensionarii cu pensie de limita de varsta au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul si deci nu sunt obligati sa inceteze activitatea si sa depuna la Casa de pensii dovada incetarii activitatii la pensionarea cu pensie pentru limita de varsta.
2 Art 56 alin (1) litera c) din legea 53/2003 Codul muncii prevede ca :
Contractul individual de munca inceteaza de drept :
- La data indeplinirii conditiilor de pensionare cu pensie limita de varsta adica varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Pentru indeplinirea acestor conditii nu trebuie anuntat angajatorul pentruca o poate determina singur.
- La data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate sau pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. In aceste cazuri se pune problema anuntarii angajatorului fara a se stabili o sanctiune in cazul in care nu este anuntat.
Dupa incetarea de drept a vechiului contract de munca, daca cele doua parti sunt de acord, se poate incheia un alt contract de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1