Subiect "Indice de corectie" Deschis de Cerban Adrian la data: 12/15/2020 8:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Indice de corectie
Scris de: Cerban Adrian la data: 12/15/2020 8:57am
Gen:M
Data nasterii:13.10.1956
Stagiul de cotizare:Peste 39 ani
Alte date:2 ani de grupa II, facultate-5 ani, armata-9 luni
Intrebare:Vrea sa cer pansie anticipata partiala in decembrie 2020 urmand sa am dreptul la pensie la limita de varsta la 13.02.2021 prin reducerea de 8 luni data de cei 2 ani de grupa II. Am inteles, dintr-un raspuns al d-vs la o postare a altei persoane ca la iesirea la pensie anticipata partiala nu s-ar aplica indicele de corectie asupra acelor punctaje mici (raportate la salariul minim) aferente anilor de facultate si armatei ci aceste punctaje se iau in calcul abia la trecerea la limita de varsta si atunci evdent fara a fi ponderate cu indicele de corectie. Eu nu vad logica dar va intreb daca am inteles corect.
Re: Indice de corectie
Scris de: Cerban Adrian la data: 12/15/2020 11:34am
Cerban Adrian :
Intrebare:Vrea sa cer pansie anticipata partiala in decembrie 2020 urmand sa am dreptul la pensie la limita de varsta la 13.02.2021 prin reducerea de 8 luni data de cei 2 ani de grupa II. Am inteles, dintr-un raspuns al d-vs la o postare a altei persoane ca la iesirea la pensie anticipata partiala nu s-ar aplica indicele de corectie asupra acelor punctaje mici (raportate la salariul minim) aferente anilor de facultate si armatei ci aceste punctaje se iau in calcul abia la trecerea la limita de varsta si atunci evdent fara a fi ponderate cu indicele de corectie. Eu nu vad logica dar va intreb daca am inteles corect.

Este vorba de facultate si armata facute inainte de inceperea activitatii de inginer de peste 39 de ani.
Scris de: Aurel la data: 12/15/2020 1:49pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Ati inteles bine!
De unde apare ”diferenta”?

Daca ati iesi la pensie la limita de varstă, ati avea toata perioada cotizata + perioadele asimilate indexate cu indicele de corectie.

Indicele de corectie se acordă o singură dată la iesirea inițială la pensie (indiferent de felul pensiei).

Art. 65 aliniat 3 din legea 263 /2010 specifică:

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c).

Adică nu se iau în considerare armata și facultatea.
Astfel in calculul pensiei anticipate parțiale se va lua în considerare doar perioada cotizată efectiv (lucrată), iar la puntajul calculat se aplică indicele de corecție fiind ieșire inițială la pensie.

Când împliniți 65 de ani, pensia se transformă în pensie la limită de vârstă. Fiind pensie la limită de vârstă se adauga la stagiul de cotizare perioadele asimilate adică armata și facultatea, dar acestora nu li se mai aplică indicele de corecție (pentru că nu este vorba de ieșire inițială la pensie)
Scris de: la pensie la data: 12/16/2020 3:16am
Raspunsul domnului Aurel este corect.
Scris de: GicaH la data: 12/16/2020 6:12am
Cerban Adrian :

În concluzie, va sfătuiesc sa depuneti dosarul de pensie limita varsta în februarie anul viitor, cu toate avantajele.
Scris de: Cerban Adrian la data: 12/16/2020 10:30am
GicaH :
Cerban Adrian :

În concluzie, va sfătuiesc sa depuneti dosarul de pensie limita varsta în februarie anul viitor, cu toate avantajele.

Multumesc tuturor pentru explicatii si sfaturi si va doresc Sarbatori fericite!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1