Subiect "Cum se calculeaza pensia?" Deschis de Marcel Dinu la data: 12/25/2020 6:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cum se calculeaza pensia?
Scris de: Marcel Dinu la data: 12/25/2020 6:52am
Gen:M
Data nasterii:03-01-1960
Stagiul de cotizare:35ani (din Septembrie 1985)
Alte date: Stagiul militar 9luni (1979-1980), Facultate 5 ani (1980-1985)
Intrebare: Cum se calculeaza pensia? Ce legi reglementeaza calculul pensiei? Inteleg ca este un coeficient rezultat din raportul dintre veniturile lunare (nete) si salariul mediu net sau brut?. Se face media acestor coeficienti lunari pe fiecare an si apoi media lor pentru toata perioada de cotizare. Exista un coeficient de corectie care se aplica peste coeficientul global de cotizare? Imi fac unele calcule pentru estimarea valorii pensiei desi mai am pana la pensia pentru limita de varsta. Am avut salarii mici pe unde am lucrat si nu am avut caregorii speciale de munca sau alte conditi care sa mareasca veniturile asa ca pensia va rezulta pe masura adica mica. Se mai poate cotiza cu ceva sa obtin o pensie mai mare?. Cam multe intrebari.... sa vedem ce raspunsuri primesc. oricum, va multumesc anticipat.
Re: Cum se calculeaza pensia?
Scris de: Aurel la data: 12/25/2020 8:08am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Pensia = produsul dintre punctajul mediu anual, indicele de corectie si valoarea punctului de pensie.

Termenii folositi se gasesc in Legea 263 din 16 decrembrie 2010, lege care reglementeaza (acum) modul de calcul al pensiei.

Articolul 3
l) punctaj lunar - numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câştigului salarial brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică;
m) punctaj anual - numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obţinut prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare;
n) punctaj mediu anual - numărul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioadă de activitate la numărul anilor corespunzători stagiului complet de cotizare prevăzut de lege la data pensionării;

Articolul 170
(1)Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.*)

Din 01.09.2021 ar trebui sa intre in vigoare un nou mod de calcul si anume:

Pensia = produsul dintre suma puntajelor anuale si valoarea punctului de referinta.
Punctul de referinta este catul dintre valoarea punctului de pensie si 25.

Pentru a avea un calcul cat de cat corect al pensiei, eu va recomand sa folositi programul oferit gratuit de acest site.
Trebuie sa cunoasteti valorile lunare ale veniturilor asa cum sunt inscrise in carnetul de munca, respectiv cum au fost raportate de ANAF.
Puteti sa obtineti aceste valori de la CNPP.
Va faceti cont si puteti descarca de acolo evidenta veniturilor dumneavoastra, ce o are casa de pensii.

Tot ce am scris este valabil acum.
Va recomand sa cititi si ce scrie aici:

https://www.lapensie.com/forum/index.php?mode=thread&cat=0&thread=61090
Scris de: Marcel Dinu la data: 12/27/2020 7:07am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Va multumesc pentru informatiile trimise. Am o nelamurire: Din cate stiu, in Cartea de Munca sunt inscrise veniturile nete. De unde pot sa obtin veniturile brute? raportarea se face la castigul salarial mediu brut pe tara.
Cand se calculeaza acel indice de corectie, acel ,,castig salarial mediu brut" este o medie a castigurilor pe toti anii de cotizare?
Multumesc inca odata pentru tot ajutorul dvs.
Scris de: la pensie la data: 12/27/2020 9:11am
Modul de calcul pensie in prezent conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 este urmatorul :
1- Se calculeaza un punctaj lunar impartind castigul lunar la salariul mediu pe economie. Salariile medii pe economie le puteti gasi pe site-ul nostru de la pagina de la adresa :
https://www.lapensie.com/forum/salariul-mediu-pe-tara.php
In perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 se iau in calculul castigului lunar salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent.
In perioada dupa data de 01 aprilie 2001 se iau in calculul castigului lunar salariile brute realizate.
Pe perioadele in care s-a lucrat in grupele de munca punctajele lunare se majoreaza cu 50 % pentru perioadele lucrate in grupa I si in conditii speciale si cu 25 % pentru perioadele lucrate in grupa II si in conditii deosebite
Pe perioadele asimilate pentru stagiul militar si studii universitare se ia in calcul un castig lunar egal cu salariul minim din acea perioada.
2-Se calculeaza un punctaj anual impartind suma punctajelor lunare din un an calendaristic la 12 .
3- Se calculeaza suma punctelor anuale pe perioada lucrata si a stagiilor de cotizare asimilate.
4- Se calculeaza punctajul mediu necorectat al pensiei, impartind suma punctelor anuale la stagiul complet de cotizare.
Stagiul complet de cotizare depinde de data de nastere si le puteti gasi pe site-ul nostru de la pagina : "Varsta de pensionare" conform legii pensiilor 263/2010 In cazul dv stagiul complet de cotizare este 35 ani
5- Se calculeaza punctajul mediu corectat inmultind punctajul mediu necorectat cu indicele de corectie acordat in acel an. In anul 2020 a fost acordat indicele de corectie 1,41 si presupunem ca va ramane acelasi si in anul 2021 pana in septembie.
6 Valoarea pensiei se calculeaza inmultind punctajul mediu corectat cu valoarea punctului de pensie din luna in care se plateste pensia
Calculul pensiei conform legii pensiilor 263/2010 poate fi facut cu programul de calcul de pe site-ul nostru unde am vazut ca ati inceput un calcul. Daca aveti nevoie de ajutor reveniti. Dupa ce terminati introducerea datelor reveniti si va vom verifica datele introduse unde am vazut unele mici erori.
Nu va preocupati daca salariile sunt brute sau nete.
In perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 introduceti inainte de includerea sporurilor in salariul inscris in carnetul de munca introduceti salariul tarifar inscris in carnetul de munca si sporurile cu caracter permanent. Sporurile cu caracter permanent le puteti obtine cerand o adeverinta la angajatorul la care ati lucrat in acea perioada.
Sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992, se acorda automat, asa cum explicam noi pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
In perioada dupa aprilie 2001 se introduc in calcul sumele pentru care s-a platit CAS. Aceste sume le puteti afla cerand la Casa de pensii " Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001 sau deschizand un cont personal pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice.
Modul de calcul pensie conform noii legi a pensiilor 127/2019 prevazut a intra in vigoare in septembrie 2021 :
Deoarece intrarea in vigoare, data cand va intra in vigoare si prevederile noii legi a pensiilor 127/2019 nu sunt certe nu va putem preciza cu certitudine modul de calcul al pensiei. Acest mod de calcul se va cunoaste dupa ce va intra in vigoare aceasta pensie si se vor elabora normele de aplicare.
In faza de proiect a acestei legi sunt prevazute urmatoarele modificari :
- La punctul 1 se ia in calculul punnctajului lunar salariul brut lunar si in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001.
- Se elimina punctul 5 deoarece se elimina indicele de corectie.
- la punctul 6 valoarea pensiei se calculeaza inmultind punctajul mediu necorectat cu valoarea punctului de referinta al pensiei din luna in care se plateste pensia.
Valoarea punctului de referinta se calculeaza impartind valoarea punctului de pensie la 25.
Aceasta modificare este de fapt o aplicare mascata a stagiului complet de cotizare de 25 ani pentru toti pensionarii.
Este prevazut ca inainte de intrarea in vigoare a acestei pensii sa fie recalculate dupa acest mod de calcul toate pensii acordate inaintea intrarii in vgoare a acesteea.
Scris de: Marcel Dinu la data: 12/28/2020 2:09pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc frumos pentru raspunsul dvs foarte documentat. Incerc sa adun Adeverinte de pe la locurile de munca avute. Dupa aceea am sa continui cu completarea datelor pe acest site sa vedem cam ce valoare de pensie pot sa obtin.
Din cele exxpuse de dvs. inteleg urmatoarele:
1. Eu nu am avut avantaj pentru grupe de munca dar spor de vechime (inainte de 2001) am avut. Primele primite probabil nu sunt sporuri permanente si nu vor influenta punctajul lunar obtinut.
2. Stagiu militar si Facultatea ar fi putut sa intre in calcul daca nu aveam vechimea de cotizare de 35 de ani. Daca as fi avut stagiul de cotizare mai mic de 35 de ani si l-as fi completat cu cei 5 ani de facultate si eventual si cu stagiul militar ca vechime in munca fara cotizare la pensie atunci s-ar fi aplicat ultima fraza din pct 1. Altfel daca acum, peste cei 35 de ani de cotizare as mai adauga si facultatea si stagiul militar ar fi in defavoarea mea deoarece acestea ar scadea punctajul obtinut (punctajele acestora sunt foarte mici pt ca se raporteaza din salariul minim si rezulta un coeficient mic care inmultit cu coeficientii ceilalti vor scadea valoarea totala). Posibil ca acestea sa fie un plus pentru formula noua aplicata la calculul pensiei din Septembrie 2021. Dar daca se tine cont strict de cuantumul de cotizare probabil ca aceste perioade vor fi eliminate in noua formula de calcul din Sept. 2021.
3. La formula noua de calcul aplicabila probabil din Sept 2021, spuneti ca se elimina pct 5 (indicele de corectie de 1,41) dar probabil ca se elimina si pct 4 deoarece la pct 6 apare acest ,,punct de referinta" la care se imparte pct de pensie la 25.
Va multumesc inca odata pentru toate informatiile foarte utile. Am sa revin sa completez datele pentru calculul pensiei.
Scris de: la pensie la data: 12/29/2020 3:23am
Mai aveti inca lacune in intelegerea modului de calcul al pensiei.
1 Asa cum am precizat anterior sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992 se acorda automat astfel ca pentru acesta nu va trebuie adeverinta.
A fost prevazut ca toate sporurile cu caracter permanent sa fie incluse in salariul inscris in carnetul de munca incepand cu septembrie 1992 dar nu toti functionarii de la carnetele de munca au respectat aceasta.
Deci daca cereti pensie anticipata partiala inainte de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor 127/2019 trebuie sa depuneti adeverinta cu sporurile cu caracter permanent din perioada anterioara includerii lor in carnetul de munca iar pentru sporul de vechime in perioada dupa 01 aprilie 1992 pana la includerea lui in salariul inscris in carnetul de munca.
Primele si sumele castigate in acord inainte de aprilie 2001 nu sunt sporuri cu caracter permanent si nu se iau in calculul pensiei conform actualei legi a pensiilor. Dar daca cereti adeverinte de la angajatori este recomandat sa cereti o adeverinta cu castigul brut (total) inainte de aprilie 2001 pentruca la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor sa fie luate in calcul si aceste sume. Daca diferenta intre castigul total si cel fara sporurile cu caracter nepermanent este mai mica de 10 % este preferabil sa nu depuneti aceasta adeverinta pentruca in acest caz vi se acorda automat o majorare cu 10 % a punctajelor realizate inainte de 01 aprilie 2001.
2 Deasemeni ati inteles gresit modul de calcul al perioadei de facultate si a stagiului militar.
Aceste perioade nu se iau in calculul pensiei anticipate partiale dar se iau in calculul pensiei pentru limita de varsta si este recomandat sa depuneti acte care dovedesc aceste stagii la dosarul de pensie anticipata partiala pentruca aceste vor fi luate in calcul la trecerea automata de la pensie anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta.
Deasemeni ati inteles gresit ca daca se introduc in calcul atagiile de cotizare asimilate pentru facultate si stagiu militar punctajul mediu scade deoarece suma punctajelor anuale realizate dupa ce se iau in calcul aceste perioade se imparte tot la stagiul complet de cotizare de 35 ani. Astfel de exemplu daca realizati un punctaj anual de 35 puncte fara stagiile de cotizare asimilate si 38,5 puncte cu stagiile de cotizare asimilate veti obtine urmatoarele punctaje medii :
- pentru pensia anticipata partiala : 35/35 = 1 punct
- pentru pensia pentru limita de varsta : 38,5/35 = 1,1 puncte
La calculul pensiei conform noii legi a pensiilor nu se elimina stagiile de cotizare asimilate
3 Ati inteles corect modificarile aduse de legea noua a pensiilor. Astfel in cazul dv daca ati obtinut indicele de corectie 1,41 noua lege a pensiilor va scade valoarea pensiei cu 41 % prin eliminarea indicelui de corectie dar creste valoarea pensiei, prin introducerea punctului de referinta, cu 35/25 = 1,4 adica cu 40 %.
Scris de: Marcel Dinu la data: 01/03/2021 6:48am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc mult pentru lamuriri.
Am mai completat cu alte sume in tabelul de calcul al pensiei de pe acest site. Mai am de primit alte valori pe care am sa le completez. In perioada 2000....2010 am avut probleme cu locul de munca si contributiile la pensie sunt mici. Am o perioada de cateva luni intre 01-08-2002 si 20-01-2003 cand am facut contract de asigurat la Casa de Pensii Bucuresti. Sumele apar si in cartea de munca. Cum se trec acestea in tabelul de calcul al pensiei pt ca eu nu am fost angajat cu carte de munca?
Deasemenea am avut in 2006 intre 01-04-2006 si 01-06-2006 nu am avut loc de munca (nu am platit contributii); Pot sa platesc acum aceste goluri? Ce altceva as putea face sa obtin o pensie mai mare?
Multumesc pentru tot ajutorul.
Scris de: la pensie la data: 01/05/2021 3:15am
In perioada in care ati avut contract cu Casa de pensii, pentru asigurare sociala, introduceti in calcul suma asigurata (nu cea platita ). Aceasta suma o gasiti in contractul de asigurare sociala.
Pentru perioada in care nu ati fost angajat si nu ati avut nici contract de asigurare sociala cu Casa de pensii, conform legislatiei actuale, nu mai puteti cumpara stagiu dar dupa parerea noastra nici nu este avantajos.
In programul de calcul nu ati introdus sporul de vechime inainte de aprilie 1992 asa cum v-am indicat in un mesaj anterior.
Pentru dv corect este urmatorul spor de vechin=me inainte de aprilie 1992 :
- Intre septembrie 1988 - august 1990 3 %
- Intre septembrie 1990 - martie 1992 6 %
Pentru a obtine o pensie mai mare in afara de a obtine si depune dovezi pentru sumele care intra in calculul pensiei mai este o singura metoda, aceea de a lucra in continuare pana la varsta standard de pensionare de 65 ani si daca se poate si dupa.
Scris de: Marcel Dinu la data: 01/06/2021 12:32pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Multumesc mult pentru raspuns.
1.Referitor la perioada cand am avut contract cu Casa de pensii, nu mai am Contractul dar in Cartea de munca si in Adeverinta cu stagiul de cotizare am gasit aceasta valoare: 1500lei la rubrica Salariul de baza lunar in CM si la rubrica ,,Baza de calcul a contrib. indiv" in Adeverinta.
2. Am introdus in program si Sporul de vechime de 3% si 6% dupa cum mi-ati spus. L-am trecut la rubrica ,,Sporuri"
3. Va rog sa-mi spuneti,daca optez sa ies la Pensie anticipat in anul 2021 (pana in Septembrie) cam ce pensie as putea sa obtin? Care este procentul de diminuare?
4. Nu am trecut in programul de calcul al pensiei, pe prima pagina, coeficientul (sau indicele) datorat stagiului militar si pentru facultate. Acestea nu conteaza in acest moment dar incerc sa fac o estimare pentru cazul de pensie pt limita de varsta cu datele actuale de cotizare.
In fapt eu am o mica firma SRL unde imi tin cartea de munca a mea a fetei mele si inca pentru cineva. Daca ies acum la pensie (anticipata partiala) ar fi unele avantaje ca as avea o economie la cheltuielile pe firma cu slariul meu si as mai incasa si pensia anticipata partiala. Pe de alta parte Nu as mai avea voie sa muncesc si mai am si un PFA la care dupa introducerea Declaratiei unica si contributii CAS ma ajuta la cresterea indicelui de pensie.
Pentru o crestere a pensiei as putea sa-mi cresc salariul la SRL astfel incat in ultimii 4 ani cat ii mai am pana la PLV sa mai cresc putin indicele de pensie.
Fac si eu unele estimari si incerc sa ma mai consult cu dvs. Impulsul meu este sa raman in campul muncii. Oricum va multumesc inca odata pt toate informatiile deosebit de utile.
Scris de: la pensie la data: 01/08/2021 9:36am
Daca va pensionati inainte de septembrie 2021 cu pensie anticipata, pensia va fi diminuata cu un procent calculat prin inmultirea numarului de luni de anticipare, fata de de varsta de 65 ani, cu 0,50 %.
Exemplu : Daca depuneti dosarul in data de 03 februarie 2021 aveti un numar de 47 luni de anticipare si diminuarea va fi de 23,50 %. Nu putem calcula valoric pensia deoarece in programul de calcul ati introdus si stagii de cotizare asimilate care nu intra in calculul pensiei anticipate partiale.
Ati inteles gresit. Daca ati introdus in programul de calcul codurile corespunzatoare "S" si "F" in perioadele stagiului militar si facultatii acestea au fost luate deja in calcul si daca le mai introduceti si in prima pagina se iau in calcul de doua ori.
Opinia noastra este ca nu este avantajos sa cresteti salariul pe contractul dv in SRL si plata contributiei la acest salariu pentruca avantajul la pensie este mai mic decat daca ati depune contributia (CAS), platita pentru salariu majorat, intr-un depozit bancar din care puteti retrage si suma depusa si dobanda.
Scris de: Marcel Dinu la data: 01/08/2021 3:29pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc inca odata pentru tot.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1