Subiect "Pensionare anticipata partial" Deschis de Adina la data: 12/28/2020 2:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare anticipata partial
Scris de: Adina la data: 12/28/2020 2:42am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Urmeaza sa depun in ianuarie dosaryul pentru pensie anticipata partial si am facut o simulare aici pe site.Mi-a rezultat o pensie foarte mica,cam 870 lei.Va rog sa ma lamuriti daca din aceasta valoare eu voi primi ca pensie acum aceasta suma redusa cu 30% si dupa cinci ani voi primi 870 .Mi se pare totusi o pensie rezultata foarte mica,ma refer la valoarea de referinta de 850. Am citit undeva ca pensia minima ar fi de 800 lei si vreau sa va intreb daca este adevarat.Multumesc
Re: Pensionare anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 12/28/2020 10:03am
Privitor la calculul facut de dv cu programul de pe site avem urmatoarele observatii :
1 In pagina de intrare nu ati introdus indicele de corectie. In prezent nu este anuntat indicele de corectie pentru anul 2021. Noi presupunem ca acesta va fi anuntat in cca o saptamana si ca va fi 1,41
2 In programul de calcul al pensiei anticipate partiale nu ati introdus date in anul 1989.
3 Nu ati introdus sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992, care se acorda automat, asa cum explicam noi pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Daca anul 1989 a fost lucrat, corect pentru dv este urmatorul spor de vechime
Intre octombrie 1990 - martie 1992 3 %
4 Pe o perioada cumulata de 12 luni ati selectat codul N. Daca in acea perioada nu ati lucrat selectarea acestui cod este gresita, codul corect fiind "---". Daca in aceasta perioada nu ati lucrat nu aveti realizat stagiul complet de cotizare de 33 ani si nu puteti sa va pensionati cu pensie anticipata partiala in ianuarie 2021.
5 Daca aveti lucrat un stagiu de 4 ani intregi in grupa de munca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 4 luni adica la varsta de 61 ani si 1 luna, in 21 martie 2004 . In acest caz diminuarea pensiei anticipate partiale nu va fi de 30 % ci mai mica.
Nu cunoastem care va fi pensia minima garantata in anul 2021 la data cand veti beneficia dv de pensie anticipata partiala, insa presupunem ca daca faceti modificarile propuse de noi mai sus pensia dv, anticipata partiala va fi mai mare decat pensia minima garantata.
Scris de: Adina la data: 12/28/2020 11:44am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Am citit observatiile dvs,anul 1989 a fost lucrat integral,iar cu N am notat cateva luni nelucrate+cateva in care angajatorul nu a depus statele de plata.Eu am de fapt 32 ani vechime,dar adaug un an si o luna corespunzator perioadei lucrate in grupa a doua.Doar in acest mod obtin cei 33 ani si vreau sa depun dosarul.Ori este nevoie de vechimea de 33 ani fara aportul grupei a 2-a?
Multumesc pentru timpul acordat si raspunsul elaborat .
Scris de: la pensie la data: 12/28/2020 12:22pm
Daca anul 1989 a fost lucrat introduceti datele.
Perioada nelucrata si cea in care angajatorul nu a depus formele si nu a platit contributiile se selecteaza codul "---" si nu se ia in calculul stagiului de cotizare.
Din pacate nu beneficiati nici de stagiu suplimentar pentru cei 4 ani intregi lucrati in grupa II de munca in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001, deoarece conform art 16 din legea pensiilor 3/1977, in vigoare in acea perioada, se acorda stagiu de cotizare suplimentar pentru stagiile lucrate in grupele I si II numai daca aceste stagii sunt de minim 5 ani.
Deci dupa calculele noastre in prezent nu aveti dreptul la pensie anticipata partiala.
Scris de: Adina la data: 12/28/2020 1:02pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Eu stiam ca s-a modificat cu legea 215/2019 si cei cinci ani nu mai sunt conditie obligatorie.
Scris de: Adina la data: 12/28/2020 1:08pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Eu stiam ca s-a modificat cu legea 215/2019 si cei cinci ani nu mai sunt conditie obligatorie.
Scris de: la pensie la data: 12/29/2020 2:10am
Regretam ca trebuie sa corectam afirmatia dv. Consideram ca asa ar fi fost corect cum ganditi dv, dar interpretarea literei legii este diferita fata de cum cum consideram noi ca ar fi fost bine.
Legea 215/2019 modifica art 18 litera a) din legea pensiilor 263/2010 care se refera la stagiul de cotizare suplimentar care se acorda celor care au realizat stagii de cotizare in grupa conditii deosebite dupa data de 01 aprilie 2001.
Cei care au lucrat in grupa II inainte de aprilie 2001 primesc stagiu de cotizare suplimentar conform art 16 litera a) din legea pensiilor 263/2010 care ne trimite la art 16 din legea pensiilor 3/1977 in vigoare inainte de aprilie 2001.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1