Subiect "Am drept de munca cu Contract de muncala pensie anticipata ?" Deschis de Petre Dominic Florica la data: 01/06/2021 2:54am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Am drept de munca cu Contract de muncala pensie anticipata ?
Scris de: Petre Dominic Florica la data: 01/06/2021 2:54am
Gen:M
Data nasterii:25.04.1961
Stagiul de cotizare:40
Alte date:
Intrebare:Am drept de munca cu Contract de munca la pensie anticipata ?
Am fost angajat la 21.08.1980. Din 29.09.1980-30.06.1981 stagiu militar TR. Din 13.07.1981 reangajat(in termenul de 15 zile conf. legii de atunci pt, vechime). In timp ce lucram am facut si absolvit facultatea la seral (1981-1985). Am 7 ani si 15 zile Grupa I si 1 an , 10 luni si 15 zile grupa II. Ma pot pensiona la 60 de ani ? si cu drept de munca cu contract, sau cand ? Care dintre cele 2 legi ar fi mai avantajoasa pentru mine ? Cea din prezent sau cea care intra in vigoare la 01.09.2021 ? Poate fi o solutie dupa decizie intreruperea dupa o luna de pensie si reangajare pana la limita de varsa calculata cand pot lucra cu contact de munca ? sau incasez pensie anticipata si imi fac PFA ?
Multumesc
Re: Am drept de munca cu Contract de muncala pensie anticipata ?
Scris de: la pensie la data: 01/08/2021 4:10am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 25 aprilie 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in gr I de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar si realizati un stagiu total de cotizare de 43 ani si 10 luni.
Perioada lucrata in grupa II fiind mai mica de 1 an nu se ia in calculul stagiului de cotizare suplimentar si nici la calculul reducerii varstei de pensionare.
Perioada facultatii facute la seral nu se asimileaza stagiului de cotizare
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 7 ani intregi lucrat in conditii speciale de munca beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani si 6 luni adica in data de 25 octombrie 2023.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata la varsta de 60 ani adica in data de 25 aprilie 2021 daca atunci aveti stagiul de cotizare de 43 ani fara a lua in calcul stagiul asimilat pentru perioada stagiului militar si nici eventualele concedii fara plata consemnate in carnetul de munca pe perioada facultatii.
Pe perioada pensiei anticipate nu aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul obtinut prin angajare cu contract de munca. In schimb puteti cumula aceasta pensie cu sumele castigate din o activitate independenta cum este cea de PFA.
In privinta diferentelor intre prevederile actualei legi a pensiilor 263/2010 si noua lege a pensiilor 127/2019 care este prevazuta sa intre in vigoare incepand cu septembrie 2021, neavand in vedere eventualele modificari ale acesteea pana la intrarea in vigoare, va precizam :
- Prevederile privind iesirea la pensie cu sau fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca nu sunt diferite
- Prevederile privind iesirea la pensie anticipata sunt modificate in sensul ca in noua lege pensia anticipata, nediminuata, cu anticipare de 5 ani la realizarea stagiului de cotizare de 43 ani, se va numi pensie pentru limita de varsta iar la calculul stagiului de 43 ani se cumuleaza si stagiile asimilate (in cazul dv stagiul militar) si aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul obtinut pe contract de munca.
Scris de: Petre Dominic Florica la data: 01/08/2021 5:34am
Gen:M
Data nasterii:25.04.1961
Stagiul de cotizare:>40
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru raspuns. Mentionez ca in Gr.II am 1 an 10 luni si 15 zile. Deci este peste un an, deci se reduce cu inca 3 su 4 luni varsta.
Oricum inteleg ca ceea ce ma interesa pe mine de cumula pensia cu salariu, inteleg ca se poate dupa noua lege 127/2091. Personal dupa lecturarea legii nu am inteles. Nu se spune in lege ce se intampla cu anii de munca acumulati peste stagiu de 35 de ani. In cazul meu peste 40. Si as avea reducere 3.5 ani grI si daca am peste un an in grII inca 3 sau 4 luni? Daca m-ati putea asigura inca odata ca pot cumula pensia cu salariu de la 01.09.2021 dupa noua lege ?
Multumesc
Scris de: la pensie la data: 01/08/2021 8:15am
Aveti dreptate, noi am gresit. Pentru un an lucrat in grupa II asimilat cu conditii deosebite aveti dreptul la un stagiu de cotizare suplimentar de 3 luni si realizati un stagiu total de 44 ani si 1 luna si la reducerea varstei de pensionare cu 4 luni si pensionarea cu pensie pentru limita de varsta la data de 25 iunie 2023.
In noua lege 127/2019 se mentionreaza in art 57 ca daca se realizeaza un stagiu de cotizare care depaseste cu 8 ani stagiul de cotizare (in cazul dv 43 ani) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta la o varsta mai mica cu 5 ani fata de cea standard de pensionare (in cazul dv 60 ani) iar la stagiul total de cotizare se cumuleaza si anumite stagii de cotizare asimilate (in cazul dv cel pentru stagiu militar).
In privinta dreptului de a cumula pensia cu salariul la art 109 se specifica dreptul pensionarilor de a cumula pensia cu salariul cu cateva exceptii printre care nu se mentionaza pensia pentru limita de varsta.
In ceiace priveste asigurarea ca prevederile actuale ale legii 127/2019 vor ramane neschimbate si se vor aplica intocmai incepand cu 01 septembrie 2021, cu regret va asiguram ca nu o va putea nimeni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1