Subiect "pensie anticipata partiala cu penalizare" Deschis de Anton la data: 01/10/2021 10:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala cu penalizare
Scris de: Anton la data: 01/10/2021 10:52am
Gen:M
Data nasterii:01.04.1958
Stagiul de cotizare:36 ani, 8 luni
Alte date:
Intrebare:Am primit recent decizia privind acordarea P.A.P (28 luni de anticipare). Mentionez ca am locuit 30 ani in zona afectata de poluare, nu am lucrat niciodata in conditii deosebite sau speciale.Va rog sa ma ajutati cu doua nelamuriri.
1. Daca raman acum in pensie, cand voi primi pensia fara penalizare? Peste 4 luni sau peste 28 luni?
2. Daca nu raman acum in pensie ci aleg sa muncesc inca un an (fara sa renunt la prezenta decizie). Peste 1 an, cand voi duce la Casa Pensii decizia de incetare a CIM, voi primi pensia care este acum trecuta in decizie sau va fi transformata automat in PAP fara penalizare, pe baza celor 30 ani locuiti in zona cu poluare?
Va multumesc.
Re: pensie anticipata partiala cu penalizare
Scris de: la pensie la data: 01/11/2021 3:39am
Trebuie sa va precizam ca este prevazut ca actuala lege a pensiilor sa fie inlocuita cu noua lege a pensiilor 127/2019 incepand cu 01 septembrie 2021. Dupa opinia noastra atat data de intrare in vigoare a noii legi a pensiilor cat si prevederile ei la data intrarii in vigoare, sunt incerte.
In aceste conditii raspunsul nostru va fi dat in doua variante, una in cazul in care actuala lege a pensiilor nu va fi inlocuita si a doua varianta in care actuala lege a pensiilor va fi inlocuita in septembrie 2021 si prevederile noii legi a pensiilor nu vor fi modificate.
Varianta 1
1 Daca ati optat pentru pensie anticipata partiala cu o anticipare mai mare de 2 ani nu mai beneficiati de pensie anticipata partiala, nediminuata, pentru faptul ca ati avut domiciliu in o localitate cu poluare remanenta. Deci veti primi pensie pentru limita de varsta peste 28 luni. In aceste conditii solutia avantajoasa este sa cereti anularea deciziei de pensie anticipata partiala, diminuata, daca de la data primirii acesteia nu au trecut 30 zile, sa mai lucrati 4 luni si apoi sa cereti pensie anticipata partiala nediminuata pentru faptul ca ati avut domiciliu in o localitate cu poluare remanenta.
2 Daca nu anulati decizia de pensionare anticipata partiala, diminuata si mai lucrati 1 an, la incetarea activitatii veti primi aceiasi pensie anticipata partiala (ca punctaj si diminuare), a carei decizie ati primit-o acum
Varianta 2
1 Daca ati optat pentru pensie anticipata partiala cu o anticipare mai mare de 2 ani beneficiati de pensie pentru limita de varsta la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, pentru faptul ca ati avut domiciliu in o localitate cu poluare remanenta.
2 Daca nu anulati decizia de pensionare anticipata partiala, diminuata si mai lucrati 1 an, la incetarea activitatii veti primi pensie pentru limita de varsta pentru faptul ca ati avut domiciliu in o localitate cu poluare remanenta daca in acest interval a intrat in vigoare noua lege a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1