Subiect "adeverinta" Deschis de valentin la data: 01/14/2021 3:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
adeverinta
Scris de: valentin la data: 01/14/2021 3:56am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am primit decizia de pensioanare si valoarea pensiei difera de suma calculata cu programul dvs. cu cativa lei. Va multumesc pentru sprijinul acordat si va doresc sanatate si putere de munca pentru a fi utili in continuare la cat mai multe persoane.
Va rog sa-mi raspundeti la doua intrebari:
1. Nu mi s-au luat in calculul pensiei sumele dintr-o adeverinta.
Motivarea din decizie este, citez:
Elementele din adev. nr. ... referitoare la prime de acanta, prime de Craciun, prime de Pasti nu s-au valorificat deoarece nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare date de 01.04.2001 si HG. 257/2011 privind normele de aplicare a legii 263/2010.
In adeverinta eliberata de angajator scrie:
Se adevereste ca dl. ... a obtinut in perioada iunie 1998 - martie 2001 in afara drepturilor salariale lunare si de urmatoarele sume platite din fondul de salarii.
Apoi sunt insirate pentru fiecare luna sumele respective:
La final se stipuleaza:
Pentru sumele respective unitatea a platit contributiile angajatorului legale prevazute de legislatia in vigoare la aceea data. Mentionam ca pentru perioada iunie 1998 - martie 2001 s-a calculat si virat contributia angajatorului la asigurarile sociale la sistemul public de pensii.
Vrea sa stiu daca cei de la CJP au procedat corect si daca nu ce ma sfatuiti.

2. Am o prietena nascuta in februarie 1960. A lucrat 24 de ani in Romania si 16 ani in Italia, cu contract, unde lucreaza si in prezent. Se incadreaza la vreun tip de pensie? Daca se va pensiona poate sa incaseze si pensia si sa lucreze in continuare in Italia?
Multumesc.
Re: adeverinta
Scris de: la pensie la data: 01/14/2021 5:44am
Multumim pentru cuvintele frumoase adresate noua iar noi va dorim sa beneficiati de pensie o perioada cat mai lunga si sa fit sanatos.
Meritul nostru in calculul pensiei dv este numai de 50 % in rest meritul este al dv care ati introdus datele corecte.
1 Functionarii au procedat corect pentruca si motivarea este corecta. Conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010 primele primite inainte de 01 aprilie 2001 nu se iau in calculul punctajului pensiei. Functionarii angajatorului v-au eliberat aceasta adeverinta deoarece este prevazut ca din septembrie 2021 sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor 127/2019 care prevede ca sa se recalculeze toate pensiile acordate inainte de intrarea ei in vigoare si printre altele sa ia in calcul si aceste prime.
Aceasta lege in forma actuala prevede o majorare cu 10 % a punctajelor realizate inainte de 01 aprilie 2001 daca nu se depun adeverinte cu astfel de sume. In acest caz este indicat sa introduceti in calcul aceste prime si sa vedeti daca majorarea punctajului anual realizat inainte de aprilie 2001 este mai mare sau mai mica de 10 %. In cazul in care este mai mica de 10 % ar fi indicat sa cereti retragerea acestei adeverinte sau ca ea sa nu fie luata in calcul in functie de prevederile acestei legi la intrarea ei in vigoare si a normelor de aplicare ale acesteea.
2 Prietena dv are dreptul de pensie in Romania si in Italia fiecare din acestea calculata conform legislatiei fiecarei tari.
In Romania are urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni adica in luna octombrie 2021 avand conditia de stagiu minim de 15 ani realizata fara a face dovada stagiului de cotizare din Italia. Dupa obtinerea acestei pensii poate lucra in continuare cu contract de munca atat in Romania cat si in Italia
- Are dreptul,in prezent, la pensie anticipata fara diminuare, daca face dovada stagiului de cotizare lucrat in Italia. Stagiul de cotizare lucrat in Italia va fi luat in calcul la aceasta pensie numai ca vechime si nu va fi luat in calculul punctajului pensiei. Dupa obtinerea acestei pensii nu mai poate lucra in Romania si cumula pensia cu salariu insa in Italia poate lucra pentruca nu exista o modalitate de verificare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1