Subiect "pensie anticipata partial" Deschis de Bacanu N la data: 01/28/2021 1:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partial
Scris de: Bacanu N la data: 01/28/2021 1:35am
Gen:M
Data nasterii:25.11.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
Va rog sa mi spuneti ce trebuie sa adaug la dosar pentru perioada lucrata in Spania (2000-2007) in aceasta perioada am avut si somaj legal?Am niste hartii in care apar angajatorii si perioada de cotizare de la ei.Nu stiu ce sa fac mai departe.Daca depun dosarul inainte cu cateva luni pana la varsta standard de pensionare, mi se ia in calcul vechimea si cotizatia din Spania? Hotararea de divort trebuie indiferent de situatie sau doar daca e schimbat numele?
Multumesc!
Re: pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 01/28/2021 3:25am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi de pensie :
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 25 noiembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru pensie pentru limita de varsta trebuie sa depuneti dovada stagiului din Spania numai daca nu aveti realizat in Romania stagiul minim de 15 ani.
Pentru a va pensiona in prezent cu pensie anticipata partiala trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani. Daca nu aveti stagiul de cotizare de 35 ani in Romania puteti sa-l completati cu stagiul de cotizare din Spania.
Pentru a vedea daca documentele pe care le aveti pentru stagiul din Spania sunt suficiente mergeti la Casa de pensii teritoriala de pensii de care apartine domiciliul dv si prezentati-le.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1