Subiect "Intrebare" Deschis de Oancea grigore la data: 01/28/2021 3:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Intrebare
Scris de: Oancea grigore la data: 01/28/2021 3:56am
Gen:m
Data nasterii:23 8 1969
Stagiul de cotizare:gr2 24 ani
Alte date:
Intrebare:am iesit la pensie.in anul 2013cu 24 ani in gr2 condiții deosebite am dreptul la recalcularea pensiei
Re: Intrebare
Scris de: la pensie la data: 01/28/2021 4:32am
Nu cunoastem prevederea legala conform careea ati iesit la pensie pentruca nu ati precizat de ce fel de pensie beneficiati. Daca benefiati de pensie de invaliditate aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 23 august 2026, data la care vi se va recalcula si pensia.
Deasemeni vi se mai poate recalcula pensia in cazul in care pana atunci va intra o noua lege a pensiilor care prevede o recalculare a tuturor pensiilor insa nu avem o data certa pentru intrarea in vigoare a unei asemenea legi.
Scris de: Oancea grigore la data: 01/28/2021 4:54am
Data nasterii:23081969
Stagiul de cotizare:
Alte date:pensie de invaliditate
Intrebare:recalcularea conform grupelor de munca
Scris de: la pensie la data: 01/28/2021 5:20am
Daca nu ati avut depusa la dosarul pensiei de invaliditate dovada (adeverinta) cu stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca si aceasta nu a fost luata in calculul pensiei pana in prezent aveti dreptul sa o depuneti si sa cereti recalcularea pensiei.
Scris de: Oancea grigore la data: 02/01/2021 3:16am
Data nasterii:23 08 1969
Stagiul de cotizare:24ani gr 2 condiții deosebite
Alte date:pensie invaliditate
Intrebare:cu multa stima va intreb dar conform legi 221 2018art169 al2nu am dreptul.la.recalcuare deoarece in perioada asta se acorda 4 luni la an de lucru iar cand mi sa calculat mie pensia erau 3 dupa tabele trebuia sa am 7 ani si sase luni iar eu.pe decizie am numa 5ani in conditii deosebite va multumesc si ma sc de prea mult deranj
Scris de: la pensie la data: 02/01/2021 9:41am
Datele dv sunt neclare si din aceasta cauza raspunsul nostru este neclar iar dv il intelegeti gresit.
Presupunand ca adeverinta cu stagiul lucrat in grupa de munca a fost depus la dosarul pentru pensie de invaliditate, aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Din punct de vedere al datei de iesire la pensie :
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare, in data de 23 august 2034 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 24 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 luni pentru fiecare an lucrat in grupa II de munca adica in total 6 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare. Daca in decizia de pensionare cu pensie de invaliditate aveti acordat un stagiu de cotizare suplimentar de numai 5 ani inseamna ca nu vi s-a recunoscut in totalitate stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca ci numai 20 ani.
Grupa II de munca a fost asimilata cu conditii deosebite
Pentru stagiul de 24 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 8 ani si va puteti pensiona la varsta de 57 ani adica in data de 23 august 2026.
In cazul in care vi s-a recunoscut un stagiu de cotizare de 20 ani lucrat in gr II, care a fost asimilata cu conditii deosebite, beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 6 ani si 8 luni si va puteti pensiona la varsta de 58 ani si 4 luni adica in data de 23 decembrie 2027
- Din punct de vedere al modului de calcul al pensiei :
Daca la data depunerii dosarului de pensie de invaliditate ati depus si adeverinta prin care dovediti stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca vi s-a acordat o majorare de 25 % a punctajelor lunare pe perioada recunoscuta a fi lucrata in grupa II de munca iar punctajul mediu a fost calculat utilizand stagiul complet de cotizare de 35 ani. Acest mod de calcul in cazul dv nu a fost modificat prin legea 221/2018, si deci nu beneficiati de o recalculare a pensiei conform acestei legi.
Aveti dreptul la recalcularea pensiei la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta cu introducerea in calcul a perioadei in care ati beneficiat de pensie de invaliditate sau in cazul in care se modifica prevederile legale in privinta modului de calcul a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1