Subiect "Pensionare/anticipată/parțial" Deschis de Dragoș la data: 02/02/2021 12:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare/anticipată/parțial
Scris de: DragoÈ™ la data: 02/02/2021 12:58am
Gen: Masculin
Data nașterii: august 1982
Stagiul de cotizare: 15 ani

Alte date:
- ianuarie - iulie 2002 - ajutor șomaj
- octombrie 2002 - februarie 2003 - salariu
- martie 2003 - decembrie 2005 - neînregistrat la ITM
- decembrie 2005 - decembrie 2020 - angajat condiții speciale (salariat MAI)

Întrebări:
Dacă îmi este permis, voi adresa mai multe nelămuriri, sper să mă puteți ajuta să le clarific. În prezent am solicitat suspendarea din funcție pentru motive personale.

1) În ce an aș putea beneficia de pensionare la limita de vârstă, pensionare anticipată, sau anticipată parțial și în ce condiții dacă aleg să nu mai lucrez în MAI în continuare.

2) Care ar fi cea mai bună opțiune pentru mine pentru a ajunge la vechimea necesară pentru a mă putea pensiona în oricare din modalitățile expuse.

3) În perioada în care sunt suspendat din activitate, voi încerca să mă angajez pentru a reduce din anii de cotizare necesari, mă ajută?

4) Dacă rămân în MAI, în ce an m-aș putea pensiona?

Precizare: În primii 11 ani de activitate în MAI am obținut vechime în muncă 1.5 ani/an, iar în ultimii 4 ani am obținut 1 an la fiecare an de activitate. Cunosc aceste date din mediul profesional, însă nu cunosc legal reglementările specifice cu privire la aceste date menționate nefiind de specialitate.
Dacă vor mai fi necesare detalii am să revin.
Vă mulțumesc pentru efort.
Re: Pensionare/anticipată/parțial
Scris de: la pensie la data: 02/03/2021 2:51am
Calculele facute de noi in privinta drepturilor dv de pensie au un mare grad de incertitudine deoarece nu puteti sa va pensionati in o perioada mai mica de 16 ani, perioada in care legislatia pensiilor se va modifica mult
Conform legislatiei actuale avand stagii in doua sisteme de pensii neintegrate, public si militar, aveti urmatoarele drepturi la pensie in cele doua sisteme :
In sistemul militar de pensii:
Daca nu mai lucrati in acest sistem aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta la varsta de 60 ani adica in luna august 2042.
Daca lucrati in continuare in sistemul militar fara a fi incadrat in grupa de munca aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta la incetarea activitatii in acest sistem, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni, dupa luna februarie 2037, daca realizati o vechime totala de minim 25 ani, incluzand si stagiul de cotizare din sistemul public de pensii
Daca beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni in sistemul militar de pensii nu mai puteti beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala cu anticipare de 5 ani
In sistemul public de pensii
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 65 ani adica in luna august 2047.Pentru aceasta pensie este necesar sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani luanduse in calcul si perioada lucrata in sistemul militar. Insa valoarea pensiei va fi minima pentruca la calculul ei se are in vedere numai perioada lucrata in sistemul public.
Daca parasiti sistemul militar si incepeti sa lucrati in sistemul public aceasta va ajuta la calculul valorii pensiei in sistemul public.
In sistemul public de pensii nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala deoarece pentru aceasta trebuie sa realizati stagiul de cotizare de 35 ani lucrat numai in sistemul public si nici de pensie anticipata deoarece pentru aceasta trebuie sa realizati stagiul de cotizare de 43 ani, lucrat numai in sistemul public.
Scris de: DragoÈ™ la data: 02/03/2021 4:48am
Vă mulțumesc extrem de mult pentru răspunsul detaliat, în sfârșit cred că înțeleg situația mea.
Înțeleg de la dumneavoastră că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, din care, pentru a beneficia de pensia militară, se vor scădea 5 ani și 6 luni.Asta înseamnă că orice militar poate ieși la pensie la vârsta de 59.5 ani (cel puțin momentan, bazat pe legile în vigoare). Sper că am înțeles bine.

Ținând cont de faptul că în acest moment eu am deja 15 ani vechime din care se calculează (conform celor explicate anterior, în 11 ani de vechime am 6 luni/an și în 4 ani de vechime am beneficiat de 12 luni/an). Rezultă că am 10 ani de grupă (care se scad din vârsta maximă de pensionare pentru sistemul militar), și aș putea să ies la pensie la vârsta de 49.5 ani? Vă rog să mă corectați dacă greșesc.

Ideea mea ar fi să fac 10 ani de vechime în sistemul civil și să mă întorc în sistemul militar (momentan am această posibilitate) la vârsta de 48. În aceste condiții, aș putea să ies la pensie din sistemul militar la vârsta de 49.5 ani, dacă aș mai lucra aproximativ 1-2 ani?

NOTĂ: în orice moment când sunt/aș fi angajat în sistemul militar, beneficiez/voi beneficia de grupa de muncă „condiții speciale” și deci de reducere de 12 luni/an.
Vă mulțumesc anticipat.
Scris de: la pensie la data: 02/03/2021 9:05am
Ati inteles gresit si regretam ca am facut un calcul amanuntit daca acesta a fost rezultatul.
Nu generalizati calculul dv la toti pensionarii militari cititi prevederile legii pensiilor militare 223/2015.
Calculul dreptului dv la pensie in sectorul militar a fost facut presupunand ca ati lucrat cei 11 ani in conditii speciale si ceilalti 4 ani in conditii normale pentruca exprimarea dv este neclara.
Pentru un calcul corect va rugam sa precizati clar perioadele lucrate in grupele de munca prevazute in legea pensiilor militare 223/2015 : grupa I, grupa II, conditii deosebite, conditii speciale, alte conditii.
Scris de: DragoÈ™ la data: 02/03/2021 9:30am
Nu regretați nimic, mergeți înainte, faceți o treabă excepțională.
Am citit prevederile legii, însă pentru o persoană care nu are experiență în domeniu este dificil, iar particularitățile fiecărei persoane fac ca înțelegerea unor aspecte să fie și mai greoaie.

Vă cred că ați omis să citiți aspectul privitor la grupa de muncă, aveți foarte multe persoane care vă cer ajutorul aici. Însă, chiar în prima postare am scris că primesc pentru cei 11 ani 6 luni la an, asta înseamnă condiții speciale de muncă, art. 24, lit. b din lege, dacă nu mă înșel, iar pentru următorii 4 ani beneficiez de 1 an la fiecare an lucrat, adică următoarea literă, c de la același articol.

Dacă mai sunt necesare precizări, revin cu plăcere.
Mulțumesc încă o dată pentru efortul depus.
Scris de: la pensie la data: 02/04/2021 3:33am
Ne bucuram ca am ajuns sa intelegem situatia dv si sa gasim un limbaj comun
Sa recapitulam :
Dv aveti lucrat in sistemul militar de pensii 11 ani in "conditii speciale de munca" si 4 ani in "alte conditii de munca"
Pentru aceasta primiti suplimentar o vechime de 5 ani si 6 luni + 4 ani = 9 ani si 6 luni.
In aceste conditii in sistemul militar conform vechimii actuale aveti urmatoarele drepturi la pensie:
1 Daca nu mai lucrati in sistemul militar conform art 19 din legea pensiilor militare 223/2015 aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta la varsta de 60 ani adica in luna august 2042.
2 Daca la data pensionarii sunteti in sistemul militar de pensii, chiar daca intre timp ati mai lucrat in sistemul public de pensii, aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta conform art 21 din legea pensiilor militare 223/2015 cu reducerea varstei de pensionare (in cazul dv de 60 ani) pentru stagiile lucrate in grupele de munca in urmatoarele conditii :
- Sa aveti vechimea totala in munca de 25 ani din care 15 ani sistemul militar.
In aceasta privinta dv aveti vechimea de 16 ani din care in sistemul public de 1 an si in sistemul militar de 15 ani. Deci va mai trebuie cca 9 ani vechime fie in sistemul public fie in cel militar,
- Reducerea varstei standard de pensionare cu 7 ani si 6 luni conform tabelului de la art 21 alin (1) litera b) din legea pensiilor militare 223/2015. Aceasta reducere poate creste daca mai lucrati in sistemul militar in grupele superioare de munca.
Aici ati inteles gresit dv. Pentru un an lucrat in "alte conditii" primiti suplimentar un an de vechime care se ia in calculul valorii pensiei si numai 6 luni reducerea varstei de pensionare pentruca se foloseste acelasi tabel cu stagiile lucrate in conditii speciale.
Scris de: DragoÈ™ la data: 02/04/2021 4:12am
Da, într-adevăr e lumină.
Așa este, înțelesesem greșit, și mulți colegi înțeleg greșit cum se calculează deducerile pentru limita de vârstă. Mulțumesc.

Mă mai suportați puțin?
ÃŽntrebare_1
Știu că în sistemul public de pensii se calculează și anii de facultate efectuată la zi, este și cazul sistemului militar?

ÃŽntrebare_2
În cazul în care aleg să nu mai lucrez în sistemul militar, de azi, peste 10 ani de lucrat ca civil, când voi împlini limita de vârstă pentru pensionare, voi avea posibilitatea să aleg să ies la pensie în sistemul militar? Pentru că în lege spune „6 luni din ultimii 5 ani”, dar peste 10 ani, ultimii mei 5 ani vor fi fost lucrați în sistemul civil. Sper să aibă sens ce am scris.

NOTA_1: Mi-aș dori să aveți posibilitatea să refaceți puțin forumul. Site-ul poate rămâne simplist, informația este aceeași. Are potențial și multă lume este interesată de datele pe care le oferiți. Însă forumul este făcut destul de empiric. Aici vă pot ajuta, însă nu știu dacă voi reuși migrarea bazei de date pe noul forum, va fi destul de dificil. Aveți emailul meu dacă vă hotărâți.

NOTA_2: Dacă aveți un link pentru donații, vă rog să îl puneți aici pentru a-mi arăta aprecierea față de efortul depus.

Zi frumoasă și mulțumesc încă o dată pentru timpul acordat.
Scris de: la pensie la data: 02/05/2021 9:14am
Regretam ca nu va putem da multe lamuriri privind calculul valorii pensiei militare, deoarece site-ul nostru se ocupa de pensiile din sectorul public si din cauza unei lipse de transparente privind modul de calcul al pensiilor militare am dat raspunsuri privind sectorul militar numai privind datele de iesire la pensie.
Totusi vom incerca sa va raspundem la intrebarile dv prin interpretarea unor prevederi ale legii pensiilor militare 223/2015 atfel :
1 Valoarea pensiei militare se calculeaza in functie de vechimea in serviciu iar la art 3 din lege la vechimea in serviciu este nominalizata si perioada de "student al unei institutii militare de invatamant din sistemul de aparare".
Deci dupa interpretarea noastra daca institutia de invatamant superior a fost din sectorul militar aceasta contribuie la valoarea pensiei.
Aici va atragem atentia ca la acest calcul contribuie si stagiul de cotizare suplimentar acordat pentru stagiul lucrat in grupa de munca conform art 23 alin (1) din lege.
2 Si in acest caz credem ca ati inteles gresit.
In sistemul militar beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare conform art 21 alin (1) "la data trecerii in rezerva/retragere sau incetarii raporturilor de serviciu".
Deci daca alegeti ca de azi sa lucrati in sistemul public pentru a beneficia de pensie de serviciu pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare trebuie ca sa va reangajati in sistemul militar pentru ca pensionarea din acest sistem sa o faceti fiind activ in sectorul militar.
Daca nu va mai reangajati in sistemul militar beneficiati de pensie de serviciu pentru limita de varsta conform art 19 din lege la varsta standard de pensionare de 60 ani.

Voi inainta oferta dv privind modificarea aspectului forumului acestui site unei persoane din sectorul nostru de ITI

Nu avem linck pentru donatii pentruca am constatat ca acesta nu se potriveste profilului tip al vizitatorilor site-ului nostru.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1