Subiect "Pensie limita vartsa" Deschis de Stanciu Ileana la data: 02/03/2021 3:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limita vartsa
Scris de: Stanciu Ileana la data: 02/03/2021 3:40am
Gen:F
Data nasterii:23.05.1961
Stagiul de cotizare:17 ani
Alte date:Grupa I 4 ani
Intrebare:
Buna ziua ,
In conditiile specificate mai sus va rog sa-mi spuneti la ce data pot iesi la Pensie limita de varsta , avand in vedere faptul ca nu am stagiul de cotizare complet.

Multumesc anticipat .
Re: Pensie limita vartsa
Scris de: GicaH la data: 02/03/2021 4:57am
Stanciu Ileana :
Gen:F
Data nasterii:23.05.1961
Stagiul de cotizare:17 ani
Alte date:Grupa I 4 ani
Intrebare:
Buna ziua ,
In conditiile specificate mai sus va rog sa-mi spuneti la ce data pot iesi la Pensie limita de varsta , avand in vedere faptul ca nu am stagiul de cotizare complet.

Multumesc anticipat .

Puteți ieși la pensie limita de varsta la împlinirea vârstei de 62 ani adică după 23 mai 2023, cu stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Pentru lucru în grupa 1 de munca primiți 2 ani de stagiu suplimentar, astfel ca totalizati 19 ani de cotizare.
Scris de: la pensie la data: 02/04/2021 3:53am
Raspunsul domnului Gica este partial gresit. Grupa I de munca a existat inainte de aprilie 2001 si pentru aceasta nu se acorda stagiu de cotizare suplimentar pentruca este mai mic de 5 ani
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 23 mai 2023 la varsta standard de pensionare de 62 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Daca aveti stagiu de cotizare realizat de 17 ani nu aveti realizat stagiul complet de cotizare pentruca in cazul dv acesta este de 32 ani si 2 luni.
Nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare in grupa de munca pentruca aceasta se acorda numai celor care au realizat stagiul complet de cotizare.
Scris de: stanciu ileana la data: 02/06/2021 12:26pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspuns .

Inteleg ca pentru un numar mai mic de 5 ani in grupele de munca inainte de 1.04.2001 nu se acorda stagiu de cotizare suplimentar .

Acest lucru este mai recent ? Si daca da, de cand este in vigoare si care este temeiul legal ?
Scris de: la pensie la data: 02/08/2021 8:13am
Asa cum am precizat in raspunsul anterior pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa I mai mic de 5 ani nu primiti stagiu de cotizare suplimentar. Aceasta prevedere nu este noua ci a fost si inainte de aprilie 2001.
In prezent temeiurile legale sunt :
- Art 17 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 care prevede : " Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca acordata pentru perioadele realizate in grupa I, a II a, in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.."
- Art 16 din legea pensiilor 3/1977, in vigoare inainte de 01 aprilie 2001, care prevede : " Persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li se ia in calculul vechimii in munca pentru fiecare an lucrat in aceste grupe: un an si sase luni pentru grupa I si un an si trei luni pentru grupa II.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1