Subiect "Iesire la pensie" Deschis de Gabriela Dragos la data: 02/03/2021 10:38pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Iesire la pensie
Scris de: Gabriela Dragos la data: 02/03/2021 10:38pm
Gen:f
Data nasterii:decembrie 1965
Stagiul de cotizare:20 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
Am lucrat ca profesor suplinitor cu jumatate de norma, timp de un an intre 1988 si 1989. Cum se ia in considerare la calculul vechimii, un an sau numai jumatate de an?
Dupa ce am lucrat in Romania timp de 20 de ani, am emigrat in Canada, unde lucrez in continuare; Stagiile de cotizare realizate in Canada se pot adauga celor din Romania? De ce fel de documente am nevoie? Multumesc
Re: Iesire la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/05/2021 2:51am
Cei care au lucrat in doua tari, in Romania si in alta tara cu care Romania are acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale primesc o pensie compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Romania are incheiate doua acorduri cu Canada unul cu autoritatile regionale din Quebec si unul cu autoritatile centrale.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna octombrie 2028 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta pensie nu este necesar sa faceti dovada stagiului lucrat in Canada.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala in luna octombrie 2023 la varsta standard de pensionare de 57 ani si 10 luni daca aveti realizat stagiul complet de cotizare de 34 ani si 5 luni, Pentru completarea stagiului de cotizare in vederea realizarii stagiului complet de cotizare, puteti sa faceti dovada stagiului din Canada numai daca aceasta este prevazut in acordul bilateral.
In prima forma a celor doua acorduri bilaterale stim ca numai in cel incheiat cu autoritatile regionale din Quebec era prevazut ca stagiile de cotizare de acolo pot fi utilizate la pensie anticipata partiala in Romania.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1