Subiect "pensie" Deschis de Daniela la data: 02/18/2021 3:11am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: Daniela la data: 02/18/2021 3:11am
Gen:F
Data nasterii:30.06.1965
Stagiul de cotizare:36
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Am 56 ani si sunt angajata (bugetar-functionar public) la o institutie de stat pe perioada nedeterminata.
Varsta standard pe pensionare in cazul meu este de 63 ani, dar beneficiez de reducerea varstei de pensionare cu 8 ani, pentru munca efectuata in conditii speciale de munca.
Pe 26 01.2021 am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare. Am solicitat Buletin de calcul detaliat si, dupa ce l-am studiat putin, am observant ca unele date despre salariile brute nu se coreleaza cu datele din adeverintele de salariu depuse la dosar. Mai degraba se coreleaza cu datele din Cartea de munca. Insa, in Cartea de munca nu este trecut sporul de vechime decat dupa 1993 (eu m-am angajat si am lucrat continuu de la data de 01.09.1984). Ma voi duce la Casa de Pensii din Calea Vitan sa solicit Adeverinta de venituri pentru intreaga perioada de activitate. Vreau sa compar cu datele din Buletinul de calcul.
Intrebare:
Pentru a solicita recalculare/revizuire a deciziei de pensionare sunt conditionata de o anumita perioda de la emiterea deciziei de pensionare? Din legislatia in vigoare am inteles ca decizia de pensionare poate fi anulata la cererea pensionarului in termen de 30 de zile de la comunicare, iar daca in termen de 45 zile de la comunicare nu e atacata in instanta, decizia ramane definitiva.
Cum ar trebui sa procedez corect pentru ca drepturile banesti aferente pensiei sa mi se recalculeze corect?
Totodata,
Doresc continuarea activitatii la institutia unde sunt in prezent angajata, cumuland pensia cu salariul conform aceluiasi CIM.
Intrebare:
Institutia va fi anuntata de Casa de Pensii despre emiterea deciziei de pensionare? sau
Sunt obligata sa anunt conducerea institutiei de primirea deciziei de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare? Si daca da, in cat timp dupa primirea deciziei?
Ce consecinte pot sa apara daca institutia nu e instiintata de decizia de pensionare de catre mine?
In cazul anuntarii conducerii de primirea deciziei de pensionare pot sa imi continui activitatea pe acelasi post cu acelasi CIM, cumuland salariul cu pensia?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 02/18/2021 8:47am
Nu putem sa ne pronuntam in privinta corectitudinii calculului pensiei dv deoarece rezultatul analizei facut de dv asupra buletinului de calcul este vag. Va putem preciza ca inainte de data de 01 aprilie 2001 sunt luate in calculul pensiei numai salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent cum ar fi cel pentru vechime, pentru orele de noapte, pentru conditiile de munca.
Sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992 se acorda automat asa cum explicam noi pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
In aceasta perioada nu sunt luate in calcul sumele castigate in acord, primele si sumele pentru orele suplimentare peste program sau cele pentru lucru in weekend.
Sumele castigate in acord sau cele pentru orele lucrate peste program daca ati lucrat pe santiere de constructii pot fi luate in calcul daca obtineti o hotarare judecatoreasca conform deciziilor ICCJ nr 5/2010 sau 19/2011.
Aveti dreptul sa cereti anularea deciziei de pensionare in termen de 30 zile de la data primirii deciziei de pensionare (de la data postei).
In legislatie nu este prevazuta obligatia Casei de pensii sa faca recalcularea pensiei la cerere daca nu aduceti documente noi.
Aveti dreptul la deschiderea unei actiuni in justitie impotriva Casei de pensii privind modul de calcul al pensiei si daca aceasta este argumentata corect poate fi facuta si dupa termenul de 45 zile.
Incetarea de drept a contractului de munca de la data primirii deciziei de pensionare este prevazuta in Codul Muncii legea 53/2003 art 56 alin (1) litera c) insa nu este prevazuta obligatia pensionarului sa anunte angajatorul si deci nu sunt prevazute nici sanctiuni in cazul in care nu este anuntat. In acelasi timp precizam ca nici casa de pensii nu este obligata sa anunte angajatorul in privinta emiterii deciziei de pensionare.
Legislatia pensiilor prevede ca pensionarii cu pensie pentru limita de varsta au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Se discuta ca acest drept sa fi limitat prin legislatia muncii ca pensionarii din sectorul public sa nu poata fi reangajati in sectorul bugetar ci numai in sectorul privat dar nu cunoastem o astfel de reglementare.
Daca anuntati angajatorul de primirea deciziei de pensionare acesta nu este obligat sa mai incheie un nou contract de munca cu dv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1