Subiect "Pensie anticipata partial" Deschis de Popara la data: 03/03/2021 9:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partial
Scris de: Popara la data: 03/03/2021 9:36am
Gen:barbat
Data nasterii:07/09!1961
Stagiul de cotizare:28 ani lucrați
Alte date:din care 20 ani de grupa 2
Intrebare:Tatăl meu poate ieși la pensie anticipat in Septembrie 2021. Menționez faptul ca nu are stagiul complet de cotizare,putem sa cumpărăm vechime in munca pana atingem pragul de 35 de ani pentru pensia anticipata? Sau puteți sa-mi dati un răspuns dacă i se micșorează vârsta de pensionare pt grupe?
Re: Pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 03/03/2021 12:10pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 07 septembrie 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 20 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiaza de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 5 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 33 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 20 ani intregi lucrati in conditii deosebite beneficiaza de o reducerea a varstei de pensionare cu 6 ani si 8 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta imediat daca isi completeaza stagiul de cotizare cu 2 ani si realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Isi poate cumpara stagiu de cotizare prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii pe o perioada anterioara daca are o perioada de 2 ani in care nu a realizat stagiu de cotizare.
La realizarea stagiului complet de cotizare in vederea reducerii varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca poate fi cumulat si un eventual stagiu de cotizare asimilat pentru stagiu militar daca a satisfacut stagiul militar. In acest caz se diminuiaza perioada cumparata pentru realizarea stagiului complet de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1