Subiect "Indice de corectie" Deschis de Andra la data: 03/04/2021 3:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Indice de corectie
Scris de: Andra la data: 03/04/2021 3:18am
Gen:F
Data nasterii:30.03.1961
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
Desi s-a adoptat legea BASS, nu am gasit nimic legat de indicele de corectie a pensiilor pe anul 2021. Nici o OUG in care sa fie stipulat acest indice nu am gasit. Si nici nu se mai vorbeste nimic legat de acest indice. Credeti ca este posibil sa fie eliminat?
Multumesc mult pentru raspuns.
Re: Indice de corectie
Scris de: la pensie la data: 03/04/2021 8:38am
Suntem contrariati si noi privind aceasta tacere si nu putem decat sa facem presupuneri.
Astfel noi presupunem ca aceasta intarziere a anuntarii indicelui de corectie a fost determinata de numarul exagerat de pensionari care au optat sa iasa la pensie in decembrie 2020 cu gandul de a prinde indicele de corectie de 1,41 cu intentia ca in termenul legal sa ceara anularea deciziei si sa depuna un alt dosar in anul 2021 daca aceasta manevra este avantajoasa.
Deasemeni presupunem ca cei de la Casa de pensii nu sunt ingraditi de neanuntarea indicelui de corectie avand in vigoare prevederea art 170 alin (3^1) care spune ca in situatia in care indicele de corectie calculat este mai mic decat cel precedent se pastreaza cel precedent.
In concluzie credem ca in acest moment nu se va renunta la indicele de corectie si va fi pastrat cel din 2020 de 1,41. Renuntarea la indicele de corectie se va face in momentul intrarii in vigoare a unei noi legi a pensiilor.
Scris de: Andra la data: 03/04/2021 9:18am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Se poate, dar o anulare a deciziilor de pensie este in avantajul statului, se mai degreveaza BASS si se mai contribuie de catre cei ca-si anuleaza deciziile de pensii.
Scris de: VESCAN IOANA la data: 03/04/2021 10:03am
Andra :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Se poate, dar o anulare a deciziilor de pensie este in avantajul statului, se mai degreveaza BASS si se mai contribuie de catre cei ca-si anuleaza deciziile de pensii.

Aveti dreptate dna Andra; cu atat mai mult, ar trebui sa anunte indicele si lumea si-ar anula deciziile, urmand sa depuna o noua cerere de pensionare pe final de an!
Sunt in aceasta situatie si tare ma tem sa nu dea o ordonanta de urgenta si sa-l modifice!
Scris de: Dana la data: 03/04/2021 11:33am
Si eu sunt contrariata si sunt in aceeasi situatie, ca as fi dorit sa imi anulez decizia de pensionare. Am auzit-o insa pe d-na ministru la TV acum vreo doua saptamani, spunand ca acest indice va ramane 1,41 in 2021, fiind incorect sa-l schimbe. La fel, l-am auzit acum vreo 3 saptamani si pe presedintele CNPP spunand acelasi lucru...dar verba volant scripta manent...Speram sa ramana asa!
Scris de: Andra la data: 03/04/2021 1:52pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna seara,
L-am auzit si eu pe presedintele CNPP in seara cand s-a pus in dezbatere publica proiectul de lege al BASS, ca indicele de corectie se mentine si in 2021 acelasi ca si cel din 2020. Cat priveste pe d-na Turcan, cine o mai crede? Nu spunea dansa ca se vor majora pensiile cu minim rata inflatiei…si ce sa vedeti… au inghetat. Iar Casele de Pensii sunt la fel de derutate ca si noi. De ce spuna asta? Pentru ca in data de 01.03.2021 intreba cineva la Casa de Pensii Maramures daca se mentine indicele de corectie de 1.41 si in anul 2021 si i s-a raspuns ca deocamdata nu au nici o informatie in acest sens. Asa ca pana nu vedem scris oficial, nu putem lua nimic de bun. Sunt doar vorbe, iar vorbele ,,nu se pun la dosar”.
O seara frumoasa.
Scris de: VESCAN IOANA la data: 03/05/2021 2:26am
Andra :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
L-am auzit si eu pe presedintele CNPP in seara cand s-a pus in dezbatere publica proiectul de lege al BASS, ca indicele de corectie se mentine si in 2021 acelasi ca si cel din 2020. Cat priveste pe d-na Turcan, cine o mai crede? Nu spunea dansa ca se vor majora pensiile cu minim rata inflatiei…si ce sa vedeti… au inghetat. Iar Casele de Pensii sunt la fel de derutate ca si noi. De ce spuna asta? Pentru ca in data de 01.03.2021 intreba cineva la Casa de Pensii Maramures daca se mentine indicele de corectie de 1.41 si in anul 2021 si i s-a raspuns ca deocamdata nu au nici o informatie in acest sens. Asa ca pana nu vedem scris oficial, nu putem lua nimic de bun. Sunt doar vorbe, iar vorbele ,,nu se pun la dosar”.
O seara frumoasa.

Buna ziua,
In concluzie cum ar fi mai avantajos?
Sa ramanem cu aceasta decizie? care este sigura!
Daca nu mai avem mult pana la pensia la varsta(eu mai am un an), oricum nu mai cumulam mult daca muncim in continuare!Si ce se mai aduna oricum se socoteste la final(binenteles acea diferenta nu va beneficia de indice)!
Nu inteleg de ce aceasta ignoranta de a anunta indicele, cand toata lumea in cauza se agita sa afle!
Scris de: GicaH la data: 03/05/2021 10:13am
VESCAN IOANA :
Andra :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
O seara frumoasa.

Buna ziua,
Daca nu mai avem mult pana la pensia la varsta(eu mai am un an), oricum nu mai cumulam mult daca muncim in continuare!Si ce se mai aduna oricum se socoteste la final(binenteles acea diferenta nu va beneficia de indice)!
Nu inteleg de ce aceasta ignoranta de a anunta indicele, cand toata lumea in cauza se agita sa afle!

După câte știu eu, legea 127/2019 este în igoare, cu excepția articolelor în care se menționează majorarea punctului de pensie.
Încă nu s-a abrogat legea, deci când vor observa ca din calcule statul nu câștiga prea mult menținând indicele de corecție, îl vor anula.
Bineînțeles acest calcul va acționa pentru pensionarii cu decizie de la acea data, care presupun va fi 01 septembrie 2021, data de la care vor mai face și alte modificări ale legii.
Scris de: Nicolae la data: 03/05/2021 11:08am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
L. 127/2019, modificata prin OUG nr.8/2021, nu este in vigoare cu exceptia unor norme puse in aplicare conform art. 182 din lege, astfel:
ART. 182
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu excepţia:
a) art. 86 alin. (2) lit. a), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019;
b) art. 86 alin. (2) lit. b), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2020;
b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
c) art. 139, art. 145, art. 148 alin. (2), art. 157 alin. (2) şi (5) şi art. 183 alin. (1), care intră în
vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Scris de: GicaH la data: 03/05/2021 11:16am
Nicolae :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
L. 127/2019, modificata prin OUG nr.8/2021, nu este in vigoare cu exceptia unor norme puse in aplicare conform art. 182 din lege, astfel:
ART. 182
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu excepţia:
a) art. 86 alin. (2) lit. a), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019;
b) art. 86 alin. (2) lit. b), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2020;
b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
c) art. 139, art. 145, art. 148 alin. (2), art. 157 alin. (2) şi (5) şi art. 183 alin. (1), care intră în
vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

O lege modificata, sau abrogata de OUG, în timpul sesiunii parlamentare.....
E legal????
Scris de: Dana la data: 03/05/2021 12:43pm
Pentru mine ar fi important sa-mi anulez decizia, daca indicele de corectie ramane 1,41, pentru ca din 25.03.2021 as beneficia de cei 2 ani pensionare inainte de implinirea limitei de varsta, fara penalizare pentru munca de peste 30 de ani in zone cu poluare remanenta. Eu nu am ridicat decizia, care s-a intors la Casa de Pensii. Oare se ia in considerare data cand mi se trimite din nou? Multumesc!
Scris de: Ligia la data: 03/06/2021 1:48am
VESCAN IOANA :
Andra :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
O seara frumoasa.

Buna ziua,
Scris de: Ligia la data: 03/06/2021 2:00am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: De unde știți că perioada lucrată după decizia de pensionare se va calcula atunci când pensia se va transforma in pensie la limita de vârstă, fara indicele de corecție? Așa se face?
Scris de: GicaH la data: 03/06/2021 3:15am
Dana :
Pentru mine ar fi important sa-mi anulez decizia, daca indicele de corectie ramane 1,41, pentru ca din 25.03.2021 as beneficia de cei 2 ani pensionare inainte de implinirea limitei de varsta, fara penalizare pentru munca de peste 30 de ani in zone cu poluare remanenta. Eu nu am ridicat decizia, care s-a intors la Casa de Pensii. Oare se ia in considerare data cand mi se trimite din nou? Multumesc!

Eu zic sa nu dați vrabia din mână pe cioara de pe gard.
Scris de: GicaH la data: 03/06/2021 4:29am
Ligia :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: De unde știți că perioada lucrată după decizia de pensionare se va calcula atunci când pensia se va transforma in pensie la limita de vârstă, fara indicele de corecție? Așa se face?

Da, asa este legea, indicele de corectie se aplica doar o singura data, la iesirea inițiala la pensie, indiferent ce tip de pensie este.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1