Gen:M
Data nasterii:02.06.1968
Stagiul de cotizare:30 ani
Alte date:Certificat de handicap accentuat eliberat din data 12.10.2010
Intrebare:
Conform Legii 263/2010 ,art.58,Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap la punctul b)cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare.
Prin DECIZIA CURŢII CONSTITUŢIONALE nr. 632 din 9 octombrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 995 din 26 noiembrie 2018, s-a admis excepţia de neconstituţionalitate, constatându-se că sintagma "preexistent calităţii de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională.
   Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUŢIA ROMANIEI, republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispoziţiile din legile şi ordonantele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtţi Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
  În concluzie, în intervalul 26 noiembrie 2018 - 9 ianuarie 2019, sintagma "preexistent calităţii de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost suspendată de drept, încetându-şi efectele juridice în data de 10 ianuarie 2019, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederii atacate.
Mentionez ca am acest handicap de la varsta de 4 ani si de cand am inceput sa activez in campul muncii realizand 30 ani stagiu de cotizare pana in prezent.
Acest handicap pe care il am, a fost recunoscut abia in anul 2008 prin ordin al ministerul sanatatii si unde ulterior am obinut acest certificat de handicap accentuat permanent cu data de 10.01.2010.
Solicit punctul dvs de vedere ce intelegeti prin sintagma "preexistent calităţii de asigurat" cuprinsă în art. 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională? Eu inteleg din punctul meu de vedere ca se poate considera indiferent data dodandirii handicapului si ca am avut calitatea de asigurat in conditile cotizarii realizat de 30 ani si sa pot beneficia de reducere varstei de pensionare cu 10 ani mai devreme. Mai fac precizarea ca handicapul pe care il am de la varsta de 6 ani care se poate dovedi prin documente medicale.
Va multumesc!