Subiect "RECALCULARE" Deschis de Constanta la data: 03/07/2021 1:28pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
RECALCULARE
Scris de: Constanta la data: 03/07/2021 1:28pm
La recalcularea pentru prima dată a unei pensii de invaliditate de grad III obținută în baza legii 19 / 2000 ca urmare a realizării unui nou stagiu de cotizare se acordă coeficient de corecție?
Re: RECALCULARE
Scris de: Constanta la data: 03/07/2021 4:25pm
La punctul 35 în motivația Curții Constituționale a deciziei nr. 702/31.10.2019

Se menționează:

"În concluzie, având în vedere cele mai sus reținute, Curtea constată că, în ceea ce privește persoanele care au obținut pensie de invaliditate în temeiul Legii nr.19/2000, interpretarea
sintagmei „la înscrierea iniţială la pensie”, cuprinsă în conținutul art.170 alin.(3) din Legea nr.263/2010,
în sensul că acestora nu li se acordă indicele de corecție prevăzut la alin.(1) al aceluiași articol de lege
cu prilejul stabilirii pensiei pentru limită de vârstă în condițiile de stagiu de cotizare și vârstă legală de pensionare prevăzute de Legea nr.263/2010 creează un tratament juridic diferit, care nu este susținut de o justificare obiectivă și rezonabilă, fiind astfel contrar prevederilor constituționale care consacră egalitatea în drepturi a cetățenilor. Prin urmare, Curtea apreciază că această sintagmă legală este constituțională doar în măsura în care se interpretează că pentru persoanele care au obținut pensie de invaliditate potrivit Legii nr.19/2000 [b]înscrierea inițială la pensie se referă la momentul când stabilirea
pensiei a avut loc pentru prima oară în condițiile Legii nr.263/2010,[/b] respectiv atunci când a fost acordată pensia pentru limită de vârstă."
Scris de: Constanta la data: 03/07/2021 4:33pm
Deci!

Recalcularea pensiei de invaliditate ca urmare a realizării unui nou stagiu de cotizare, înseamnă stabilirea noului cuantum al pensiei în alte condiții de stagiu de cotizare și vârstă.
Iar dacă această stabilire se face pentru prima dată în condițiile legii noi.
Scris de: la pensie la data: 03/08/2021 3:17am
Daca va referiti la recalcularea pensiei de invaliditate de gr III obtinuta in baza legii 19/2000 pentru perioada lucrata cu jumatate de norma pe perioada cat beneficiaza si de pensie de invaliditate, gresiti pentruca nu se face o astfel de recalculare.
Sumele castigate lucrand cu jumatate de norma pe perioada pensiei de invaliditate de gr III, in cazul in care pensia de invaliditate este continua, se iau in calcul numai la trecerea la pensie pentru limita de varsta. Daca aceasta trecere la pensie pentru limita de vartsta se face conform legii pensiilor 263/2000 atunci se aplica indicele de corectie.
Scris de: Constanta la data: 03/08/2021 5:20am
Dar în cazul în care se depun atât declarații rectificative cât și adeverințe ce nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială, nu trebuie să se recalculeze pensia de invaliditate?!

Caz concret
1. Două luni declarate eronat ca stagiu de cotizare, lipsă zile. O lună integral concediu sarcină și lehuzie, o altă lună lipsă zile în perioada concediului de creștere a copilului pană la 2 ani.

2. Adeverință cu venituri brute realizate mai mari decât cele înregistrate în carnetul de muncă pentru care sau plătit contribuțiile la CAS.
Cum se prezintă situația în acest caz?

Mulțumesc!
Scris de: la pensie la data: 03/08/2021 9:11am
Cazurile concrete enumerate de nu sunt atat de concrete precum afirmati dv pentruca raspunsurile depind de multe alte informatii pe care nu le-ati dat.
Ca un raspuns general va precizam ca daca aveti sume care nu au fost luate in calculul pensiei de invaliditate, care au facut parte din baza de calcul a punctajului pensiei in acea perioada si nu au fost luate in calcul, vor fi luate in calcul cu ocazia recalcularii pensiei de invaliditate, daca aduceti dovezi in acest sens. La aceasta recalculare a pensiei de invaliditate nu vi se acorda indice de corectie.
Scris de: Constanta la data: 03/08/2021 10:12am
Rezultă că recalcularea se va face în condițiile legii 19/2000, lege care este abrogată la momentul de față,dacă se va recalcula doar punctajul, respectiv adăugare de zile la stagiul de cotizare

Greșesc cumva?!

În mod normal nu ar mai trebui acordat stagiul potențial acordat conform legii 19/2000 și acordat indicele de corecție.
Părerea mea.
Situațiile pot fi extrem de complexe din cauza modificărilor legislative....
Cât și a situațiilor "excepționale".

Mulțumesc pentru răspunsurile prompte.
Scris de: Constanta la data: 03/08/2021 10:20am
Pe de altă parte, din răspunsul dumneavoastră,am confirmarea că și pensiile de invaliditate pot fi recalculate în situații deosebite.(Cum ar fi acestea drepturi care nu au fost luate inițial în calcul.)

Ceea ce ar trebui să cunoască și cei în cauză.

Recomand verificarea amănunțită a situației fiecăruia prin înregistrarea pe portalul Casei Naționale de Pensii.

Mulțumesc frumos!
Scris de: Constanta la data: 03/08/2021 10:31am
Apropo'! Verificare amănunțită înseamnă chiar foarte în amănunt. Cu calendarul în mână pentru verificarea zilelor lucrate/lucrătoare pe fiecare lună în parte.
Pentru cei care știu că au lucrat ani întregi fără a lipsi, verificarea este mai simplă. În situația privind stagiul anual, de pe portal, trebuie să apară lucrate lunile întregi.

Din cauza unei zile lipsă, nu poți beneficia de un drept.

Se întâmplă și erori în declarații.
Scris de: la pensie la data: 03/09/2021 2:58am
Stagiul de cotizare se calculeaza in ani si luni intregi.
Toate lunile se considera de 30 zile, iar fractiunile de luna se aduna si apoi suma se imparte la 30 pentru a se exprima in luni intregi.
In perioada inainte de 01 aprilie 2001 evidenta zilelor nelucrate este dificila si in acest caz se iau in calcul numai concediile fara plata inscrise in carnetul de munca. Daca aceste concedii fara plata sunt exprimate in zile lucratoare Casa de pensii le transforma in zile calendaristice.
In perioada dupa 01 aprilie 2001 din stagiul de cotizare calendaristic se scad si zilele de invoire sau nemotivate pentruca acestea sunt evidentiate in situatia REVISAL transmisa de angajator, lunar, la Casa de pensii.
Drepturile nu se acorda daca stagiul de cotizare necesar este incomplet cu o zi. In aceste conditii este bine ca stagiul de cotizare realizat sa fie acoperitor.
Scris de: Carp Mircea la data: 03/09/2021 8:13am
La trecerea la limita de varsta care se face din oficiu, va intra in calcul stagiul adaugat(ceea ce ati lucrat cu 4 ore/zi)si ce documente/adeverinte mai aveti de adaugat(daca mai aveti, si care nu se regasesc la dosar), inclusiv stagiul asimilat(perioada de pensie de invaliditate).
Daca va mai fi in vigoare legea 263/2010 la data trecerii la limita de varsta, vi se va aplica indicele de corectie, la punctajul mediu anual rezultat in urma recalcularii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1