Subiect "pensie anticipat partiala" Deschis de Radu la data: 03/10/2021 2:01am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipat partiala
Scris de: Radu la data: 03/10/2021 2:01am
Gen:m
Data nasterii:05.05.1961
Stagiul de cotizare:prima angajare sept 1980,oct incorporat ,reluat activitatea aprilie 1982 pana in prezent.
Am inteles ca pot iesi la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 05 mai 2021.
Vreau sa depun dosarul de pensionare anticipat partial,dar sa lucrez in continuare,sa ies anticipat partial ,probabil in decembrie 2022 .Se poate ?In decembrie 2022 se face alt calcul de diminuare fata de cel din mai 2021?
Daca se poate ce trebuie sris cand depui dosarul de pensionare?
Multumesc

Radu
Re: pensie anticipat partiala
Scris de: la pensie la data: 03/10/2021 2:20am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 05 mai 2026 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata, diminuata dupa varsta de 60 ani adica din data de 05 mai 2021. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.
Daca depuneti dosarul de pensie anticipata partiala si continuati sa lucrati, pensia anticipata nu se pune in plata si se considera suspendata pana incetati activitatea. La incetarea activitatii si depunerea dovezii la Casa de pensii inceteaza suspendarea activitatii si se pune in plata pensia fara ca aceasta sa fie recalculata.
Opinia noastra este ca nu este avantajos sa faceti o asemenea procedura gandind ca veti beneficia de un indice de corectie mai mare.
Scris de: Radu la data: 03/10/2021 2:39am
Stiu ca s- a dat o ordonanta d eurgenta ,dar nu stiu detatlii.
Pentru mine ,cred ca este mai bine sa folosesc indicele de corectie,imi aduce un plus de ~1200 ron,exact diminuarea !
As vrea sa depun cat mai tarziu in 2021,noiembrie ,decembrie,penalizarea scade la 16-17 %,dar nu stiu exact cand sau daca intra noua lege !

Ma puteti ,va rog ,lamuri ?
Scris de: Radu la data: 03/10/2021 3:13am
si nica o intrebare ,va rog !
Decizia de pensionare care o primesc pentru pensia anticipat partiala,se recalculeaza la implinirea varstei de pensionare in 05.05.2026 ,?
Se adauga armata si contributia avuta pana in decembrie 2022,cand probabil voi iesi anticipat partial ?

Multumesc,

Radu
Scris de: la pensie la data: 03/10/2021 5:50am
Dv hotarati. Noi v-am dat o sugestie insa cand hotarati trebuie sa cunoasteti eventualele consecinte ale hotararii.
Pentru a va ajuta sa luati hotararea va informam.
- Daca cereti pensia anticipata partiala in decembrie 2021, la calculul pensiei veti beneficia de indicele de corectie din 2021 care credem ca va fi 1,41.
- Veti beneficia efectiv de acest calcul, cu acest indice, de la data incetarii activitatii, care spuneti ca este probabila in decembrie 2022, pana la intrarea in vigoare a legii 127/2019 stabilita prin OUG 8/2021 la data de 01 septembrie 2023.
- Dupa data intrarii in vigoare a legii 127/2019 se recalculeaza pensia prin eliminarea indicelui de corectie si aplicarea unui nou mod de calcul.
- Diminuarea pensiei anticipate partiale se aplica pana la iesirea dv la pensie pentu limita de varsta in mai 2026, cand se recalculeaza iar pensia prin introducerea in calcul a stagiului militar si a contributiei pana in decembrie 2022.
Deoarece hoararea pe care o luati poate fi buna sau rea din cauza modificarilor aduse, in viitor, legislatiei pensiei nu va putem indica solutia corecta
Scris de: Radu la data: 03/10/2021 8:15am
va multumesc frumos !
Scurt si la obiect !
Un singur lucru as mai vrea sa stiu :

- Dupa data intrarii in vigoare a legii 127/2019 se recalculeaza pensia prin eliminarea indicelui de corectie si aplicarea unui nou mod de calcul.
Daca recalcularea pensiei va fi mai mica ,se pastreaza pensia pe care o am?

Multumesc si multa sanatate !

Radu
Scris de: la pensie la data: 03/10/2021 8:53am
Din pacate nu va putem raspunde la aceasta intrebare deoarece recalcularea se va face conform norme care urmeaza sa fie elaborate.
Este posibil ca aceste norme sa contina aceasta prevedere de ase pastra valoarea pensiei. Insa aceasta formulare contine o capcana deoarece se mentioneaza ca se mentine "valoarea pensiei" nu " punctajul pensiei" ceiace inseamna ca se mentine aceasta valoare fara sa mai creasca prin modificarea valorii punctului de pensie pana cand din inmultirea noului punctaj mediu rezultat prin recalculare cu o noua valoare a punctului de pensie rezulta o valoare a pensiei mai mare decat cea mentinuta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1