Subiect "Perioada inainte aprilie 2001" Deschis de David Cristian la data: 03/10/2021 9:51am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Perioada inainte aprilie 2001
Scris de: David Cristian la data: 03/10/2021 9:51am
Gen:
Data nasterii:15.01.1977
Stagiul de cotizare:23 ani
Alte date:grupa 1 condiții speciale minat subteran 100%
Intrebare:Cum se calculează punctajul pentru perioada inainte de aprilie 2001 daca pe cartea de munca am doar salariu de baza si nu am sporurile trecute dar am lucrat miner subteran 100% si am beneficiat de spor subteran spoe de noapte iar câștigul si de 2 - 2.5 ori mai mare ca salariul de baza in perioada 01.11.1995 si până în 04 .2001 ?Va multumesc anticipat.
Re: Perioada inainte aprilie 2001
Scris de: la pensie la data: 03/10/2021 3:05pm
Am luat in calcul ca toata perioada de 23 ani a fost lucrata in minerit in subteran 100 %.
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 15 ianuarie 2042 la varsta standard de pensionare de 65 ani
Pentru stagiul de cotizare de 23 ani lucrat in grupa I asimilata cu conditii speciale inainte de aprilie 2001 si in conditii speciale dupa aprilie 2001 aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 20 ani si iesirea la pensie pentru limita de varsta la varsta de 45 ani adica in data de 15 ianuarie 2022.
Baza de calcul a punctajului pensiei dv este diferit in doua perioade distincte astfel :
1 - Perioada inainte de 01 aprilie 2001
Se iau in calculul pensiei salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent cum ar fi :
- Sporul de vechime
- Sporul pentru conditii de munca
- Sporul pentru orele de noapte
Primele si sumele castigate in acord nu sunt luate in calculul pensiei
Sporurile cu caracter permanent se iau in calcul fara a fi dovedite prin adeverinta daca sunt incluse in salariul inscris in carnetul de munca iar daca nu sunt incluse in salariul inscris in carnetul de munca trebuie dovedite prin adeverinte.
2 - Perioada dupa 01 aprilie 2001
Se iau in calculul pensiei salariile brute realizate fara a fi dovedite prin adeverinte.
Scris de: Cristian David la data: 03/11/2021 12:34am
Gen:
Data nasterii:15.01.1977
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Ce nu am priceput eu este următorul lucru : de exemplu pentru perioada după 04.2001 am primit de la Casa De Pensii vechimea care arată venitul brut pentru fiecare luna in parte necesar pentru a calcula punctajul lunar dar pentru perioada inainte de aprilie 2001 apare doar salariu de baza si nu inteleg cum se va calcula punctajul lunar pentru această perioadă. Casele de pensi nu au o baza de date care contin veniturile lunare pentru perioada inainte de aprilie 2001 pentru care sau platit contributii ?
Scris de: mihai la data: 03/11/2021 2:39am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Cred ca reducerea pentru 23 ani subteran este de 11 ani si 6 luni .
Scris de: la pensie la data: 03/11/2021 3:17am
Pentru domnul David
Am dat o explicatie partiala in raspunsul anterior in aceasta situatie si o vom dezvolta acum.
In prezent prin scanare Casa de pensii are datele inscrise in carnetele de munca corespunzatoare perioadei anterioare datei de 01 aprilie 2001.
In instructiunile de completare a carnetelor de munca s-a prevazut la inceput sa se inscrie numai salariul tarifar, apoi salariul tarifar si sporul de vechime, apoi doua cifre : salariul tarifar si salariul tarifar cumulat cu sporurile cu caracter permanent si incepand cu septembrie 1992 numai o cifra care reprezinta salariul tarifar cumulat cu sporurile cu caracter permanent.
Avand in vedere ca aceste instructiuni nu au fost respectate ca procedura si ca data de modificare a procedurii, a rezultat o mare incurcatura in calculul punctajului pensiei in perioada inainte de 01 aprilie 2001.
Pentru a elimina aceste neclaritati solutia corecta este :
- Pentru calculul punctajului pensiei conform legii actuale a pensiilor 263/2010, in perioada inainte de 01 aprilie 2001, cand intra in calcul salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent sa se ataseze la dosar o adeverinta eliberata de angajator cu sporurile cu caracter permanent inainte de data cand ele au fost incluse in cifra inscrisa in carnetul de munca
- Pentru recalcularea punctajului pensiei conform noii legi a pensiilor, cand in perioada inainte de 01 aprilie 2001 intra in calcul salariul brut realizat sa se ataseze la dosar o adeverinta eliberata de angajator cu salariile brute realizate in aceasta perioada.
Noua lege a pensiilor 127/2019 care este prevazut sa intre in vigoare in luna septembrie 2023 prevede ca in cazul in care nu se prezinta o astfel de adeverinta sa fie majorate punctajele lunare cu 10 % pe perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001.
Scris de: la pensie la data: 03/11/2021 3:38am
Pentru domnul Mihai :
Domnul David nu se incadreaza in art 55 alin (1) litera b) din legea pensiilor 263/2010 ci in art 56 alin (1) litera a) din aceiasi lege a pensiilor, modificata prin legea 135/2019.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1