Subiect "stagiul de cotizare" Deschis de GABRIELA NEMULESCU la data: 03/15/2021 9:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiul de cotizare
Scris de: GABRIELA NEMULESCU la data: 03/15/2021 9:15am
Gen:masculin
Data nasterii:14.01.,1976
Stagiul de cotizare:14 ani, 11 luni si 24 zile din care 6 luni in alte conditii, 9 ani si 6 luni in conditii speciale(grupa I), 2 luni in conditii normale, 4 ani facultatea la zi si 6 luni armata.
Alte date:
Intrebare: Fiul meu care de 9 ani a plecat in Canada vrea sa stie care este stagiul lui de cotizare in Romania.
A fost cadru militar(ofiter) in Ministerul Administratiei si Internelor la UM 0658 Tg.Jiu in perioada 20.07.2002 - 15.10.2012.
Din perioada lucrata in cadrul UM 0658 , 10 ani 2 luni si 25 zile, 9 ani 6 luni a lucrat in grupa I de munca iar 6 luni si 23 zile in alte conditii.
A lucrat la Liceul cu Program Sportiv din Tg.Jiu 2 luni si 19 zile.
A absolvit Facultatea de drept,,Simion Barnutiu,, din cadrul Universitatii ,,Lucian Blaga,, Sibiu la ZI in anul 1999 sesiunea iunie (4 ani).
A efectuat stagiul militar 6 luni.
In momentul cand va iesi la pensie la limita de varsta (in Canada) vrea sa stie daca ii sunt suficient anii lucrati in Romania sau trebuie sa-si mai cumpere vechime.
Va multumesc
Re: stagiul de cotizare
Scris de: la pensie la data: 03/15/2021 2:57pm
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara cu care Romania are incheiat un acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale (Romania are incheiat un astfel de acord cu Canada) primesc pensii diferite in Romania si in acea tara calculate conform legislatiei fiecarei tari si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania lucrand in doua sisteme de pensii are dreptul la pensii diferite din sistemul militar de pensii si in sistemul public de pensii astfel :
In sistemul militar de pensii conform legislatiei actuale a pensiilor militare are dreptul la
pensie de serviciu pentru limita de varsta la varsta de 60 ani adica in 14 ianuarie 2036.
Aceasta pensie de serviciu se calculeaza pentru anii lucrati in sistemul militar de pensii pentru care poate fi luat in calcul si stagiul militar, dar aceasta nu este obligatorie, pentruca in sistemul militar de pensii sunt suficienti 10 ani in acest sistem.
In sistemul public de pensii
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 14 ianuarie 2041 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In sistemul public de pensii sunt luate in calcul urmatoarele stagii :
- Stagiul de cotizare asimilat pentru perioada facultatii
- Stagiul de cotizare lucrat la Liceul cu program sportiv
- Stagiul de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar daca nu a fost utilizat la pensia de serviciu din sistemul militar de pensii.
Pentru realizarea stagiului minim de cotizare de 15 ani se mai cumuleaza in ordine urmatoarele stagii de cotizare :
- Stagiul de cotizare lucrat in sistemul militar numai ca vechime, fara a se lua in calcul sporuri de stagiu de cotizare aferent grupelor de munca in care a lucrat in sistemul militar
-Deoarece dupa calculul dv nu se realizeaza stagiul minim de cotizare de 15 ani nici cu aceste stagii existand o diferenta mai mica de 1 luna (daca perioada facultatii a fost de 4 ani intregi si perioada stagiului de cotizare de 6 luni intregi) trebuie completat prin alte cai. Pentru aceasta mai exista doua posibilitati, adica, dovada stagiului de cotizare lucrat in Canada sau prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii publice.
Scris de: GABRIELA NEMULESCU la data: 03/16/2021 1:39pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Multumesc pentru raspuns.
Cu ceva nu sunt lamurita

Pensia de serviciu | Lege 223/2015

Art. 16. - Reviste (2)
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
Respingeri de neconstituționalitate (2), Reviste (2)

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;

b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Dumneavoastra spuneti ca sunt suficienti doar 10 ani.
Daca puteti sa ma lqamuriti.
Va multumesc anticipat
Scris de: la pensie la data: 03/16/2021 2:21pm
Dv ati precizat ca fiul dv este plecat din tara si ca a fost cadru militar deci nu se incadreaza in art 16 din legea 223/2015 pentruca in textul citat de dv se precizeaza ca in acest articol se incadreaza cei "in activitate" adica in activitate de militar, poolitist sau functionar public cu statut special.
In acest caz am interpretat ca nu este in misiune ci in rezerva si l-am incadrat in art 19 din legea pensiilor militare 223/2015.
Scris de: GABRIELA NEMULESCU la data: 03/17/2021 7:16am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Aveti dreptate. Multumesc pentru clarificari.
Sunt foarte multumita de informatiile pe care le-am primit.
O echipa de profesionalisti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1