Subiect "Lucru in acord la pensie" Deschis de Fuciu Petru la data: 03/19/2021 3:44pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Lucru in acord la pensie
Scris de: Fuciu Petru la data: 03/19/2021 3:44pm
Gen:Masculin
Data nasterii:12.10.1949
Stagiul de cotizare:1968 pana in 2013 (fara intrerupere)
Alte date:Am lucrat doar in agricultura
Intrebare:Buna seara,
Ma numesc Fuciu Petru si dupa cum vedeti am lucrat o viata doar in agricultura. Intrebarea mea este foarte simpla. As dori sa stiu daca lucrul in acord se pune la pensie (pe toata periada campaniei indiferent ca se recolta sau se semana lucram pe zi si 14 ore). Salarul meu era in raport cu numarul de ore lucrate. Deci castigam mult mai mult pe perioada campaniei decat in restul anului. La pensionare mi sa calculat doar salarul de baza sau incadrare.
Va rog sa ma ajutati la aceste intrebari.

Va multumesc anticipat.

O seara buna sa aveti.
Re: Lucru in acord la pensie
Scris de: la pensie la data: 03/20/2021 11:30am
Actuala baza de calcul este diferita in functie de perioada lucrata :
- In perioada lucrata inainte de 01 aprilie 2001 se ia in calcul salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent, cum este cel de vechime.
- In perioada lucrata dupa 01 aprilie 2001 se ia in calcul salariul brut pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale (CAS).
Exista promisiuni ca incepand cu 01 septembrie 2023 sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor care prevede recalcularea tuturor pensiilor, cu luarea in calcul a salariilor brute castigate si in perioada inainte de 01 aprilie 2001, daca se prezinta adeverinta cu aceste sume. In cazul in care nu se prezinta adeverinta se aplica o majorare cu 10 % a punctajelor lunare realizate inainte de 01 aprilie 2001.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1