Subiect "diferente salarii intre adeverinte, CNPP si cartea de munca" Deschis de Lucy la data: 03/23/2021 3:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
diferente salarii intre adeverinte, CNPP si cartea de munca
Scris de: Lucy la data: 03/23/2021 3:53am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:ce valori se vor lua in considerare la calculul pensiei, in cazul in care exista diferente in + sau - intre adeverintele de venituri obtinute de la Arhivele Nationale (pentru o perioada lucrata intre 1986 - 1993, deoarece firma la care am lucrat s-a desfiintat, iar arhiva a fost preluata de Arhivele Nationale) si salariile din evidenta Casei Nationala de Pensii Publice (precizez ca am un cont creat, unde se pot vizualiza toate salariile obtinute in intreaga perioada lucrata) ? Dar in cazul in care se precizeaza in adeverinta obtinuta, ca Arhivele Nationale nu detin statele de plata pentru cateva luni din aceasta perioada ? Mentionez ca in toata aceasta perioada am lucrat fara intrerupere, la acelasi angajator.Va multumesc !
Re: diferente salarii intre adeverinte, CNPP si cartea de munca
Scris de: la pensie la data: 03/23/2021 5:24am
Baza de calcul a punctajului pensiei este prezentata pe larg in anexa 15 la Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 si pe site-ul nostru cu acces de pe pagina principala.
Conform prevederilor actualei legia pensiilor baza de calcul a pensiei este urmatoarea :
1 - In perioada inainte de 01 aprilie 2001
Se iau in calculul pensiei salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent cum ar fi :
- Sporul de vechime
- Sporul pentru conditii de munca
- Sporul pentru orele de noapte
Primele si sumele castigate in acord nu sunt luate in calculul pensiei
Sporurile cu caracter permanent se iau in calcul fara a fi dovedite prin adeverinta daca sunt incluse in salariul inscris in carnetul de munca iar daca nu sunt incluse in salariul inscris in carnetul de munca trebuie dovedite prin adeverinte.
2 - Perioada dupa 01 aprilie 2001
Se iau in calculul pensiei salariile brute realizate, pentru care s-a platit CAS, fara a fi dovedite prin adeverinte.
Este prevazut ca incepand cu 01 septembrie 2023 sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor care ia in calculul pensiei salariile brute si inainte de 01 aprilie 2001 daca sunt dovedite prin adeverinte.
In raspunsul la intrebarea dv trebuie sa mai precizam urmatoarele :
In contul dv deschis la Casa de pensii gasiti salariile brute realizate numai in perioada dupa 01 aprilie 2001 iar inainte de aceasta data sunt numai sumele inscrise in carnetul de munca, daca acesta a fost scanat.
Avand in vedere cele de mai sus putem concluziona :
In calculul punctajului pensiei in perioada dupa 01 aprilie 2001 se au in vedere cu prioritate sumele pentru care s-a platit CAS din arhiva casei de pensii
In calculul punctajului pensiei in perioada inainte de 01 aprilie 2001 se au in vedere cu prioritate sumele dovedite prin adeverinte si in lipsa acestora sumele inscrise in carnetul de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1