Subiect "indice corectie" Deschis de eduard la data: 03/31/2021 5:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
indice corectie
Scris de: eduard la data: 03/31/2021 5:57am
Gen:m
Data nasterii:28.11.1960
Stagiul de cotizare:35 ani 6 luni
Alte date:
Intrebare:Intentionez sa depun dosarul de pensionare in noiembrie 2021 (pentru a beneficia de indicele de corectie 1,41) si sa lucrez in continuare.
Daca incetez activitatea peste 2 ani se pastreaza valoarea pensiei calculata in 2021 pana la implinirea varstei de 65 ani?
La limita de varsta se pastreaza acelasi indice de corectie ca in 2021?
Va multumesc.
Re: indice corectie
Scris de: la pensie la data: 03/31/2021 8:35am
Noi nu putem sa va precizam cum vor fi prevederile legislatiei pensiilor in viitor, ci va putem preciza care sunt prevederile actuale ale legislatiei pensiilor.
Astfel actuala lege a pensiilor 263/2010 prevede ;
1- In cazul cererii pensiei anticipate partiale pensia se calculeaza prin aplicarea indicelui de corectie acordat la data depunerii dosarului de pensie.
2- La trecerea la pensie pentru limita de varsta se recalculeaza pensia astfel :
- Se pastreaza punctajul mediu realizat la data cererii pensiei anticipate partiale corectat cu indicele de corectie acordat la iesirea initiala la pensie
- Se adauga punctajele aferente stagiilor de cotizare asimilate (stagiu militar, facultate, perioada de pensie de invaliditate) si punctajul pentru perioada lucrata dupa iesirea initiala la pensie, fara a fi corectate cu indice de corectie.
Este prevazut ca incepand cu 01 septembrie 2023 sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor care prevede recalcularea tuturor pensiilor astfel :
- Pastrarea modului de calcul al punctajelor lunare si anuale
- Eliminarea indicelui de corectie pentru cei care au beneficiat de acesta.
- Modificarea calculului valorii pensiei care sa ramana proportional cu suma punctajelor anuale dar fara sa fie precizata noua formula de calcul a pensiei.
Scris de: Elena la data: 04/01/2021 1:33am
la pensie :
Noi nu putem sa va precizam cum vor fi prevederile legislatiei pensiilor in viitor, ci va putem preciza care sunt prevederile actuale ale legislatiei pensiilor.
Astfel actuala lege a pensiilor 263/2010 prevede ;
1- In cazul cererii pensiei anticipate partiale pensia se calculeaza prin aplicarea indicelui de corectie acordat la data depunerii dosarului de pensie.
2- La trecerea la pensie pentru limita de varsta se recalculeaza pensia astfel :
- Se pastreaza punctajul mediu realizat la data cererii pensiei anticipate partiale corectat cu indicele de corectie acordat la iesirea initiala la pensie
- Se adauga punctajele aferente stagiilor de cotizare asimilate (stagiu militar, facultate, perioada de pensie de invaliditate) si punctajul pentru perioada lucrata dupa iesirea initiala la pensie, fara a fi corectate cu indice de corectie.
Este prevazut ca incepand cu 01 septembrie 2023 sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor care prevede recalcularea tuturor pensiilor astfel :
- Pastrarea modului de calcul al punctajelor lunare si anuale
- Eliminarea indicelui de corectie pentru cei care au beneficiat de acesta.
- Modificarea calculului valorii pensiei care sa ramana proportional cu suma punctajelor anuale dar fara sa fie precizata noua formula de calcul a pensiei.
Scris de: Elena la data: 04/01/2021 1:22pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:cum eliminarea indicelui de corecție pt.cei care au beneficiat de el?
Scris de: la pensie la data: 04/01/2021 1:43pm
Pentru Elena
Asa cum precizat mai sus se prevede ca in urmatorii 2 ani sa se faca o recalculare a pensiilor pe pricipii putin schimbate, printre care si aceea de eliminare a indicelui de corectie pentru cei care s-au pensionat dupa 01 ianuarie 2011 si au beneficiat de acesta.
Scris de: Elena la data: 04/02/2021 3:40am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:sunt oripilața de aceasta veste,adică dacă eu m am pensionat anul acesta pt.acest indice risc sa mi fie scăzute pensia?
Scris de: la pensie la data: 04/02/2021 5:33am
Regretam ca nu putem discuta foarte mult pe tema modificarilor care urmeaza sa fie facute legii pensiilor, deoarece nici noi nu le cunoastem cu precizie.
Dar va putem preciza ca la recalculare nu se vor aplica numai masuri care duc la diminuarea pensiilor ci si masuri care vor duce la majorarea acestora.
Scris de: Nick la data: 04/16/2021 10:34am
Elena :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:sunt oripilața de aceasta veste,adică dacă eu m am pensionat anul acesta pt.acest indice risc sa mi fie scăzute pensia?

Totuși se mai beneficiază de indicele de corecție pt cei care au ieșit la pensie fără penalizare. Prin recalcularea fără indice de corectie se păstrează vechea pensie constantă până când legea nouâ prin creșteri de punt de pensie va ajunge din urmă pensia pajoratâ cu 41%.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1