Subiect "Pensie anticipata partiala" Deschis de Valeriu la data: 04/20/2021 4:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala
Scris de: Valeriu la data: 04/20/2021 4:58am
Gen:M
Data nasterii:Ianuarie 1962
Stagiul de cotizare:33 ani,7 luni in prezent
Alte date:Angajat din 01.10.1987, vechime continua fara grupe sau alte reduceri. Studii universitare, stagiu militar termen redus
Intrebare:La ce data pot iesi efectiv la pensie anticipata partiala, ianuarie sau octombrie 2022? Cum se echivaleaza salariul platit in USD (contract inregistrat la ITM)(curs mediu anual, salariu brut sau net luat in calcul?)pentru calcul pensie.
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 04/20/2021 8:45am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna ianuarie 2027 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, dupa varsta de 60 ani atunci cand realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani fara a lua in calcul stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele stagiului militar si a studiilor universitare. Diminuarea depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani intregi cu care este depasit stagiul complet de cotizare la data depunerii dosarului.

Intrebarea privind suma luata in calculul punctajului pensiei este neclara deoarece nu ati precizat perioada la care v-ati referit.
Daca perioada este dupa data de 01 aprilie 2001 se ia in calcul suma pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale (CAS), iar aceasta suma a fost calculata aplicand cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, salariului brut, din data stabilita pentru plata drepturilor salariale din lunile respective.
Aceste sume le puteti afla cerand la Casa de pensii "Situatia stagiului de cotizare dupa data de 01 aprilie 2001".
Scris de: Valeriu la data: 04/20/2021 9:31am
Multumesc frumos pentru raspunsul Dumneavoastra.
Privitor la perioada cu plata in valuta aceasta a fost intre 1995-1998 inclusiv.
Scris de: la pensie la data: 04/20/2021 9:59am
Raspunsul ramane acelasi privind suma pentru care s-a platit contributie de asigurare sociala de catre angajator, convertita in lei si care se ia in calculul pensiei. Dar aceasta suma nu o mai puteti afla de la Casa de pensii pentruca CAS-ul platit de angajator inainte de 01 aprilie 2001 nu a fost defalcat pe angajati ci s-a platit la fondul de salarii. In acest caz trebuie sa cereti Casei de pensii sa va indice modelul adeverintei pe care trebuie sa o anexati dosarului de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1